Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • norvik

    aktív tag

    válasz krichd1 #42470 üzenetére

    Igen, tudom, hogy mindkettőnek alap a tápja, de az MF-é talán könnyebben fejleszthető. Azzal viszont erősen vitatkoznék, hogy az idő elszállt felette.
    Igen, tudom, hogy a digitális technológia fejlődik leginkább. Ez vitathatatlan. De milyen irányú a fejlődése? Véleményem szerint nüansznyi, apróbb finomításokat végeznek az algoritmusokon, mivel már a jelenlegi technológia elérte felső korlátait. Jobb csak akkor lesz, ha valami teljesen új alapokra helyzet valamit találnak ki. Az igazi fejlesztés a kisebb fogyasztás, a minél vékonyabb csikszélesség, vagyis az olcsóbb gyártás irányába tolódik el. Ki merem jelenteni, hogy a digitális hang piacra dobása után húsz évvel elérte saját határainak felső fokát. Talán még hamarabb megtörtént ez. És engem csak a hang, vagyis az életszerű jelenlét érzet érdekel. Ha ezt egy régi cucctól kapom meg, elégedett vagyok, és ha egy újtól, akkor is. Feléértés ne essék, nem a réginek szorítok. Én volnék a legboldogabb, ha jövőre vehetnék fillérekért egy nagyon jó hangú valamit. De nem lesz így. Talán nem a legjobb példa, de a régi Rotel RCD 971-emnek messze jobb a hangja, mint a új iBasso DX 90-emnek. Tudom, hogy nem a legjobb példa, hiszen az egyik asztali, jó táppal, mechanikával, a másik meg egy hordozható cucc, és a maga nemében, tényleg szépen szól, jól hallgatható, hosszan, nem fárasztó.
    Lassan eljutunk oda, vagy már talán el is jutottunk oda, ahol az erősítőkkel vagyunk. A hetvenes évek óta gyakorlati fejlődés alig történt. Egy akkor gyártott minőségi cucc ma is simán partiban van az "új" technikával, ha új kondikat kapnak.
    Igazi, bár nem túl látványos fejlődést egyetlen területen látok, és ez a hangsugárzóké. Egyre olcsóbbá válnak ipari, és egyéb technológiák, új ötvözetek, bevonatok kerülnek kipróbálásra, és ebből a hifi világ is profitál.

Új hozzászólás Aktív témák