- Az Xbox Series X|S konzolnak három új verziója jön idén
- Computex 2024: analóg árkád kontroller a Varmilo gondozásában
- Computex 2024: Mini-ITX alaplapokat vár a Fractal két új háza
- Computex 2024: szemrevaló madzag nélküli klaviatúrák a Varmilo portfóliójából
- Computex 2024: újfajta tápdizájn a Lian Li boszorkánykonyhájáról
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ASUS ROG Ally
Hirdetés
-
Ránézésre nem változik a Pixel Watch 3
ma A legfrissebb renderek alapján ránézésre nem lehet majd megkülönböztetni a Pixel Watch 3-at az elődjétől.
-
Az AI miatt vehetnek sokan új iPhone-t
it Nagyon sokan régóta nem vettek új iPhone-t – találgatnak az elemzők, hogy az Apple Intelligence miatt rohannak-e majd az emberek új Apple mobilt vásárolni.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7697 üzenetére
Persze, hogy le lehet fagyasztani, meg tud fagyni.
Hallottam már róla, hogy fagyasztják, de állítólag nem lesz olyan jó a minősége. Az instant élesztő nem jó?[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7702 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7707 üzenetére
Van ez így, rá kell szoktatni az embereket, hogy amíg nincs fotó nem ehetnek.
-
krizmo_
Topikgazda
#Mit főztem ma
BBQ szószos csirkemell édesburgonyával
Az édesburgonyát meghámoztam, majd felaprítottam, ezt követően olajjal, sóval, borssal, curry-vel, szójaszósszal, gyömbérrel, chilivel ízesítettem, és egy öblösebb tepsibe tettem, amire felpakoltam a sóval, borssal fűszerezett beirdalt csirkemelleket, majd egy kis olajjal is meglocsoltam őket. Így menetek a sütőbe, amikor minden megfőtt/megsült, a csirkemelleket bekentem BBQ szósszal, és légkeveréssel rápirítottam.
Mellé petrezselymes, sajtos, fokhagyma mártást készítettem:
Odatettem a vajat barnulni, belereszeltem egy csipet szerecsendiót, majd hozzáadtam a lisztet, amikor kapott egy kis színt a fokhagymát, és végül a tejfölben kikevert parmezánt és felaprított petrezselymet, sóztam, borsoztam, és készre főztem. -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #7721 üzenetére
Nagyon szívesen!
A hidratáltságon folyton módosítok, sokszor függ a liszttől is, hogy mennyi víz kell neki, van hogy kevesebb, van hogy több, ezt érzem, amikor dagasztom. Mindig 100%-os hidros kovásszal dolgozom, tehát ugyanannyi víz és liszt kerül etetés során a kovászhoz.
A burgonyát mindig laminálás során adom hozzá(ráreszelem a tésztára), így nem módosít a szerkezetén, szellős tud maradni, ha belekeverem, akkor tömörebb lesz.
Ez így szokott kinézni(ez most cheddar és jalapeno, de szemléltetésnek jó lesz):Összedagasztom a tésztát a só nélkül, és 1 órán át pihentetem (fermentálom), ha letelt az 1 óra hozzáadom a sót is, és ismét 1 órát hagyom kelni, olajjal kikent tálban, fóliával letakarva. Ezt követően szoktam kinyújtani (laminálni) a tésztát, és megszórom magvakkal, krumplival, tormával, aszalt paradicsommal, hagymával stb... Majd "feltekerem" és 40 - 60 percenként (melegtől függően) hajtogatom még kétszer.
Csaladellatos KBL-t probaltad mar vagy csak a Garat?
Nem próbáltam a Családellátós liszteket, de akik használják, azok meg vannak vele elégedve. Itthonról többnyire Garat liszteket használok, illetve az Artizán BL 80-as kenyérlisztjét szeretem még nagyon, ha néha napján eljutunk oda, akkor mindig szerzek néhány kilót, Isteni kenyerek sülnek belőle.
-
krizmo_
Topikgazda
Olykor belefér az ilyesmi, nekem is vannak ilyen praktikáim. Nem mindig van idő a hosszadalmas főzésre...
#7753 comegetsome1
Köszönöm szépen!a bőrét kidobjuk
Jamie Olivertől láttam, hogy sülés közben leszedi a lazac bőrét, és megsüti mindkét felét ropogósra, majd így tálalja.Jövő héten lesz a Lidlben egész jó áron lazac: [link]
A lazacpisztráng filé szintén jó áron lesz: [link] -
krizmo_
Topikgazda
#Mit főztem ma
Sült oldalas, coleslaw, kovászos pita
Sült oldalas recept: [link]Coleslaw(ahogy én készítem):
- 1,5 kg káposzta
- 250 g répa
- 1 fej lilahagyma
- 2 ek ecet (20%-os)
- 3 ek porcukor
- 450 g tejföl
- 150 g majonéz
- Só, bors ízlés szerintA káposztát felaprítom és hozzáadom a sót, a cukrot az ecetet, aztán hozzáreszelem a répát és a hagymát, hagyom kicsit állni, ha sok levet enged leöntöm róla. A tejfölt elkeverem a majonézzel és a borssal, majd hozzákeverem a káposztához.
Kovászos pita recept:
- 500 g liszt
- 150 g kovász (100% hidros)
- 350 ml víz
- 12 g sóAz előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát. 1 óra fermentálás után adtam hozzá a sót, 50 perc pihentetést követően 3szor hajtogattam 40 percenként, majd 100 grammos bucikat formáztam, és hagytam őket ~ 1 órát kelni. Kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtottam majd 250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsütöttem:
-
krizmo_
Topikgazda
Köszönöm szépen!
"Én is így csinálom a colesaw salátát. "
Így kicsit könnyebb, mintha csak majonézzel készülne. Almaecettel próbáltam már, de a tárkonyecetet is izgalmasan hangzik.Nincs türelmem a kovászoláshoz sajnos
A kovászoláshoz türelem kell az biztos, de csak bátorítani tudlak, mert nagyon megéri. Az elején kicsit bonyolultnak tűnik, de hamar kialakul a rutin. Te amúgy is egész ügyes vagy, nem hiszem, hogy komolyabb gondot okozna. -
krizmo_
Topikgazda
válasz Keef_Lee #7763 üzenetére
Igen, igaz.
Én is hetente szoktam feletetni, amire figyelni kell, hogy mindig legalább annyi lisztet és vizet kapjon, mint amennyi a súlya(pl.: nekem 50 g anyakovász van a hűtőben, amit kenyérsütéskor mindig 100 g liszttel és 100 g vízzel etetek fel, amiből 50 g visszamegy). Volt már olyan is, hogy 2 hétig a hűtőben hagytam az anyakovászt, és nem lett semmi baj.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Keef_Lee #7765 üzenetére
Nagyon szívesen!
Eleinte macerásnak tűnik, de idővel kialakul, és már könnyedén fog menni.Néhány hasznos link:
Kezdő kovászolóknak:
● Kovász készítés Szabival - napról napra
● Laborka
● Így neveld a kovászodat!
Profi kovászolóknak:
● KovászLaborEzt a feletetést úgy értsem, hogy előtte valamennyi idővel?
Én úgy szoktam, hogy este kiveszem a kovászt és feletetem, másnap reggel pedig felhasználom, de előtte kimérek 50 grammot, ami megy vissza hűtőbe.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
"Kis kitérő, az IKEA-s nedves késélező amúgy nem rossz..."
Nemrég dobtam ki, mert nekünk nem vált be. Az elején még jó volt, de egy idő után már nem igazán működött.#7775 kovacsen222
Elnézést kérek.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Medvehagymás, sajtos kovászos pogácsa
Ez volt az első alkalom, hogy medvehagymás pogácsát készítettem, nem is értem eddig hogy maradhatott ki az életemből, már amikor sült éreztem, hogy iszonyatosan finom lesz. Ha még nem sütöttetek medvehagymával mindenképpen próbáljátok ki, mert nagyon különleges.
Tészta recept:
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 220 g kovász (100% hidros)
- 500 g liszt
- 1 tk cukor
- 2 tk sóHajtogatáskor kerül hozzá:
- 200 g vaj
- 1 csokor medvehagyma- Sajt a szóráshoz
Az előző este feletetett kovászból másnap reggel bedagasztottam a tésztát, a só kivételével minden ment bele. 1 óra pihentetés (fermentálás) után adtam hozzá a sót, ismét pihent 1 órát.
Amíg a tészta pihent a vajat sütőpapír között kinyújtottam, és betettem a hűtőbe:
1 óra elteltével a vajat a tésztába "csomagoltam":
És 1 órára hűvös helyre tettem, akár a hűtőbe is mehet, arra kell figyelni, hogy ne melegbe keljen, mert akkor elolvad a vaj és a tészta beszívja, tehát nem lesz leveles.
Miután ismét letelt az 1 óra kinyújtottam és megszórtam a felaprított medvehagymával:
Ezt követően még 2szer nyújtottam és hajtogattam (az utolsó 2 alkalommal már csak 30 perc telt el a nyújtások között ):
Majd megszórtam sajttal, most goudát és ementálit használtam. Ha nincs trokser, akkor pizzavágóval is lehet dolgozni:
200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, a végén tettem rá légkeverést pár percig:
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Blackhole13 #7445 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
Édesburgonyás - tormás kovászos kenyér
Recept: [link]
Annyi a különbség, hogy lamináláskor az édesburgonya mellett még tormát is reszeltem a tésztára. -
krizmo_
Topikgazda
válasz Keef_Lee #7816 üzenetére
Gratulálok! Ahogy erősebb lesz a kovász, úgy lesz egyre jobb a kenyeretek.
Hűtőztetve volt? Ízre milyen lett? Nekem kezdetben mindig volt egy savanykás íze, amit nem szerettem, és igyekeztem kiküszöbölni.Mintha jobb lenne a pocink is
Az élesztős pékárút nem tudtam megenni melegen, de a kovászostól semmi bajom.Mondjuk elég macerás volt a készítése.
Én elosztom 3 napra a készítést, így nem olyan sok egyszerre. És HO-ban is lehet csinálni, ha ügyesen el vannak osztva a teendők vele.#7817 bugizozi
Nem rossz ez a rizshelyettesítő bulgur módszer, én is ki fogom próbálni. Jó kis recept![ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Hétvégén gofrit készítettem, ilyenkor mindig csinálok egy nagyobb adagot, amit beteszek a hűtőbe, ha sütni szeretnék csak kiveszem és néhány perc alatt megvan. Kísérleteztem egy ideig, amíg eljutottam a legjobb gofri receptjéhez, amit most meg is osztok veletek :
Recept:
- 3 tojás
- 80 g cukor
- 5 dl tej
- 3 ek étolaj
- 100 g olvasztott vaj
- 400 g liszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1 csipet só, vanília aroma vagy vaníliás cukor
- Fél citrom reszelt héja
Ebből a mennyiségből 8 adag gofri lesz (2db).A tojást elkeverem cukorral, majd hozzáadom az olajat a vajat, alaposan összekeverem és jöhet hozzá a tej, ezt követően apránként az átszitált liszt és sütőpor, végül a só, a vanília és citromhéj. Kb. 1 órát hagyom így állni és kisütöm, a megmaradt tésztát pedig beteszem a hűtőbe, ahol ~4 napig eláll.
Almás fahéjas gofri:
Amikor beleöntöttem a tésztát a sütőformába a tetejére tettem felszeletelt almát és így sütöttem ki. Tejszínhabbal és fahéj szórással tálaltam.Sütés után ilyen lesz az almás(bal oldali kép):
Mogyorókrémes - banános - tejszínhabos gofri:
-
krizmo_
Topikgazda
válasz fradi81 #7904 üzenetére
Vannak gőzfunkciós sütők, de ha a tied nem ilyen, akkor érdemes betenni egy edénykét vízzel.
A másik hogy mitől lesz puha a kérge?
Látom a kenyereden, hogy vastagabb a héja, feltételezem alacsonyabb hőmérsékleten sütötted. A sütőt mindig elő kell melegíteni, és úgy betenni a kenyeret. Valamint én az ilyen szendvicskenyerek tetejét mindig megkenem egy kis vajjal még kelesztés előtt, és ha kivettem a sütőből, akkor tejjel.Egyébként, nagyon szép kis kenyérke lett!
-
krizmo_
Topikgazda
Hentes tokány fekete és basmati rizzsel
Ez kicsit diétásabb a megszokott verziónál, de én mindig így készítem, és nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1kg karaj
- 300 g parasztsonka
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g kovászos uborka
- 200 g paradicsomlé
- 1 ek olaj
- Só (csak akkor, ha a sonka nem elég sós)
- Bors ízlés szerintFelaprítottam a hozzávalókat:
A hagymát és a sonkát egy kanál olajon odatettem pirulni, amikor megpirultak hozzáadtam a fokhagymát, majd a karajt is, borsoztam, miután rápirítottam felöntöttem a paradicsommal.
Amikor már szinte megpuhult a hús hozzákerült az uborka, és így főztem készre.Elvitelre:
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Gaming notebook topik
- LEGO klub
- Milyen autót vegyek?
- Gumi és felni topik
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen