Hirdetés
-
Atlasszal készül a HMD a középkategóriába
ma Alulról építkezik újra a finn márka, a HMD Atlas már 5G modemmel érkezik.
-
Léptek New Yorkban a közösségi média függőséget okozó algoritmusai ellen
it Meghozták azokat az intézkedéseket, amelyektől azt remélik, hogy segítenek megvédeni a kiskorúakat a közösségi médiában.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
Bemutatom a "mit csináljuk a megmaradt marcipánból" nevű tortám.
Több torta készült egy összejövetelre, így maradt némi marcipán, amiből elkészítettem az alábbi tortát.Csokitorta marcipán bevonattal
A tészta saját kikisérletezés, ami pár nap múlva is puha és könnyed marad, valamint nagyon sokrétűen felhasználható.
Tészta (22-24 cm-es tortaformához):
- 5 tojás
- 250 g cukor
- 250 g liszt
- 1,25 dl olaj
- 1,25 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek holland kakaópor(20-22%)
- 1 csipet só
Szétválasztod a tojásokat.
A tojás sárgáját elkevered cukorral, aztán hozzáadod az olajat, folyamatos kevergetés mellett, majd a tejet is hozzáöntöd.
Aztán átszitálva hozzákevered a lisztet, a kakaóport, csipet sót és a sütőport.
A tojásfehérjéből habot versz, ebbe kerül a vaníliás cukor. Majd belekevered a masszába, amit a tojássárgájából csináltál, óvatosan forgatod, nem töröd össze a habot!
Kikent tortaformában megsütöd 160 fokon. Tűpróbáig kell sütni.(Ez úgy általában ~ 50 perc).
Krém:
- 300 g étcsoki
- 300 ml habtejszín
- Csipet só
- Porcukor, rum és vanília aroma ízlés szerint.A tejszínbe beletöröd a csokit, hozzáadod a cukrot, sót és az aromákat, majd gőz felett kevergeted, amíg meg nem olvad.
Majd hagyod hűlni, ha kihűlt hűtőbe teszed, amikor az állaga már krémszerű, akkor habverővel felhabosítod, de ha fényesebb krémet szeretnél maradhat így is. Arra figyelni kell, hogy ne verd túl sokáig, mert grízes lesz a krém.
Ha túl sokáig áll a krém nagyon kemény lesz, és nem tudod felvinni a tortára, de bármikor újra fel lehet olvasztani.Díszítés és bukrolat:
Kinyújtod a marcipánt(egy ekkora tortához ~ 50 dkg marcipánra van szükség), majd ráteszed a vékonyan lekent tortára. A virágokat süteményszaggatóval készítettem, bármilyen minta és szín mehet a tetejére.Megvágva csak egy gyors fotót tudtam készíteni, mert ráraboltak :
-
krizmo_
Topikgazda
Ki hol veszi a diót, idén valahogy elkerült, pedig eddig minden évben ilyenkor már sikerült beszerezni? Láttam az Alzán elég jó áron, de kicsit bizalmatlan vagyok, vett már valaki innen diót?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz bugizozi #6956 üzenetére
Üdv,
Szerintem, mosogatógépbe amúgy sem érdemes tenni, mert mindenre "ráég" a tészta, legalábbis ezt tapasztaltam, a kovászos cuccoknál szintén.
Én szinte azonnal elmosom használat után, engedek vizet a tálba, és a szaggatót is beleteszem, kicsit hagyom állni, és kézzel elmosom, ha már nincs rajta tészta, akkor mosogatószeres szivaccsal. -
krizmo_
Topikgazda
Eddig mindig szerencsém volt, mert voltak ismerősök, akiktől jó áron be lehetett szerezni, de idén nem sikerült.
Egyébként, én a bejglit inkább kalácstésztából szoktam készíteni, mert az eredeti tésztája túl nehéz/zsíros.
Túrósat még nem próbáltam, de jól hangzik. Citromhéjjal, és mazsolával készül?
Idén meggyes-mákos, diós- rumos mazsolás, és kakaós-rumos mazsolás lesz. -
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
Köszönöm mindenkinek a dió vásárlási ötletet, ma sikerült venni! Elmentünk piacozni, kicsit lejjebb mentek az árak, ~3000 ft/kg áron már egész szép diót lehetett kapni.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Kovászos teljeskiőrlésű zsemle
Recept:
- 400 g liszt (200 g KBL 100, és 200 g Barilla TK)
- 100 g kovász (100% hidros)
- 1 ek olaj
- 1 tojás
- 9 g só
- 1 ek cukor,
- 50 g tejföl
- 2,2 dl tej
- Szezámmag, lenmag, mák
Ebből a mennyiségből 8 db, 100 grammos buci lesz.Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, 1 óra múlva hozzáadtam a sót, ezt követően háromszor hajtogattam(szobahőmérsékleten volt a tészta és 50 percenként hajtogattam), majd megformáztam a bucikat, lekentem őket tejjel, és megszórtam magvakkal, kb. 2 órát keltek, ismét lekentem tejjel (így rájuk tapad a mag és szép fényesek lesznek), 230 fokra előmelegített sütőbe tettem őket, ezután levittem a hőfokot 200 fokra és így 20-25 percig készre sütöttem.
Nagyon könnyedek lettek a zsemlék, nagy kedvenc lett most nálam.
Aszalt paradicsomos-provolone sajtos-szalámis szendvics:
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #6948 üzenetére
Erre akartam írni, csak elfelejtettem.
Ne bosszankodj annyira a rizs miatt, ismerek olyanokat, akik így szeretik. Ment is az összefoglalóba a recept.
#6985 ladybug
Már be is tettem a receptek közé az összefoglalóba a pogácsával és a kókusz kockával együtt.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #6999 üzenetére
Hogy spórol meg ezzel 20 percet A rizs főzési ideje nem lesz kevesebb.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7001 üzenetére
A serpenyőbe is csak oda kell tenni, és hagyni, hogy megfőjön, tudsz közben mást csinálni. Ellenben a serpenyő mehet a mosogatógépbe, de a rizsfőzőt el kell takarítani, legalábbis én elszoktam a gépeket miután használom őket kívűl-belül.
Valamint, eddig akármilyen rizsfőzőbe készült rizst láttam mindegyik összeragadt, nem volt pergős...[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7007 üzenetére
Pedig mosogatógéppel lehet igazán időt és vizet spórolni.
A külső része is elmosható könnyedén?
És meg is pirítja a gép a rizst előtte?
Amúgy, én sosem sajnálnom az ételkészítésre az időt, hiszen enni kell...[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz solfilo #7010 üzenetére
Mindketten érvelünk egy elkészítési mód mellett, aminek a lényege a rizsfőzés, ez nem elbeszélés, hiszen ugyanarról van szó. Az érvelésünk segíthet másoknak, hogy a számukra leginkább szimpatikus módszert válasszák, vagy éppen ahogy te is teszed mindkettőt.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Többen kértétek, hogy majd számoljak be Szabi A Pék könyvéről. Ma megérkezett a dedikált példányom. Nagyon szép könyv, gyönyörű grafikával, fantasztikus történetekkel, és receptekkel. Nagyon örülök neki.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz j.bravo #7023 üzenetére
Üdv,
Nagyon jó kérdést tettél fel, mert egy ideje már tervezem a serpenyők cseréjét, de nem tudom milyen legyen. Sajnos, maradéktalanul egyikkel se vagyok megelégedve, amiket eddig próbáltam.
A leginkább egy Bialetti serpenyő vált be, de azt Olaszországban vettük, és nem is láttam ilyet itthon, de azt meg mosogatógépbe nem lehet tenni az említett alumínium miatt. Annyira én se vagyok oda a teflon bevonatért, de tapadásmentes, ellenben a vasserpenyővel, amibe nagyon sok zsiradékot kell tenni, ha abban készítesz valamit, a zománccal szintén ez a gond, valamit azt indukcióson se lehet használni. És amit még nagyon utálok, hogy egy idő után mindegyik serpenyőnek púpos lesz a közepe, pedig nem melegítem úgy, hogy nincs benne semmi.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #7025 üzenetére
Üdv,
Szűrőben átmosom a basmati rizst, majd megpirítom egy kevés olajon, és felöntöm dupla annyi vízzel, mint a rizs mennyisége (1 bögre rizs, 2 bögre víz) és megsózom.
Közepes hőmérsékleten szoktam pirítani és főzni, miután felöntöm vízzel fedőt teszek rá, és magára hagyom, amíg meg nem fő, ha megfőtt fellazítom kicsit és tálalom. -
krizmo_
Topikgazda
válasz Digitalpimp #7053 üzenetére
Angolul keresve találtam egy perverz jelentést, de eddig még nem hallottam róla.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 2042
- Elektromos autók - motorok
- Szárba szökken a Galaxy Buds 3 Pro
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- Külpolitika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen