- Hobby elektronika
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Fire TV stick/box
- Házimozi haladó szinten
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Megérkezett Magyarországra az LG 480 Hz-es OLED monitora
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen házat vegyek?
Hirdetés
-
Új Philips Evnia monitorok érkeznek a játékosok asztalaira
ph A 180 Hz-es IPS panellel szerelt modellekkel azokat célozzák meg, akik nem akarnak sokat költeni.
-
UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
gp Folytatódik a híres sorozat, jövőre egy teljesen új epizóddal jelentkeznek a készítők.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3553 üzenetére
Én sem használtam még lisztkeveréket, csak a KovászLaborban írtak páran ezekről az olasz lisztekről, és gondoltam kipróbálom, az ősbúzás kövön őrölt sem rossz, egyébként. Eddig mindig saját magam állítottam össze a lisztkeveréket, valahogy én sem szeretem. De ez bejött. Holnap mi is szerzünk be még néhány Garat Malom lisztet, lehet az Artizánból is pár Pásztóit, azt is nagyon szeretem.
Kiflit vagy kornspitz kiflit én is tervezek mostanában sütni. Én buktát sütöttem nemrég, nagyon jó lett.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz krizmo_ #3552 üzenetére
Kérték páran a fórumon a kenyérhez tartozó receptet, gondoltam leírom ide.
Hozzávalók:
500 g Garat KBL 100 vagy AGUGIARO többgabonás liszt vagy bármilyen sima BL80-as liszt, ezekkel már mind próbáltam, és mindegyik hasonlóan jó.
300 ml víz
200g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóElkészítés:
A lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem, 30 perc elteltével lamináltam és rászórtam egy marék összeaprított olajos asztalt paradicsomot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 30 percenként volt 2 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és kb. 2 órán át kelesztetem, (a sütőt előmelegítettem 30 fokra és ott kelesztettem, és a hajtogatások között is végig ott volt). Ami az alja jelenleg az lesz a majd teteje. Miután megkelt sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe (én sütőkövön szoktam sütni, de a tepsi is alkalmas rá.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
-
krizmo_
Topikgazda
Most olvastam a KovászLabor csoportba, hogy indítani fognak egy új csoportot, ami teljesen kezdő kovászolóknak készül, majd ha meglesz a csoport beteszem ide is.
-
krizmo_
Topikgazda
Így nem lehet kovászos kenyeret sütni, ahogy te csinálod, egyszerűen rosszul csinálsz mindent... Én 1 hetes kovászból, már rendes kenyeret tudtam sütni... Olvass utána, hogy is kell, mert ez így sosem fog összejönni...
"Receptet nem tudok mellékelni"
Szükségtelen is lenne."a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett"
Micsoda? Autolizis? Vagy bármi koncepció?[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Sok mindent tudnék írni, annyi hiba van a történetben... több szempontból is... de csak annyit írok, hogy ha nektek így jó, akkor jó étvágyat!
Mindenkinek:
Létrejött a csoport, amiről korábban írtam: KovászLabor Alapozó[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3581 üzenetére
Üdv,
Legközelebb kevesebb vizet tegyél bele, ha eteted, arra figyelj, hogy a liszt legalább mindig annyi legyen, mint a kovász súlya, különben szegény éhezni fog, és meghal.
Érdemes Szabi péket követni Facebookon, este 6-kor tart kovászolós bejelentkezést.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3612 üzenetére
Én ezt is szoktam használni kelesztésre: [link], kibélelem egy konyharuhával, kilisztezem és formázás után ebbe kelesztem.
"Mikor szabad megvágni? "
Ha elhűlt, akkor érdemes megvágni, mert még sül a kenyér a kivétel után is. De kb. 2 óra múlva, már elhűl annyira, hogy vágni lehessen.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz supercow #3619 üzenetére
Üdv,
A napokban javasoltam Szabi pék oldalát, most tanít kovászolni.
Illetve létrejött a KovászLabor Alapozó csoport, ahol sok leckére és segítségre van lehetőség."Illetve kenyérsütőgépes kovászos receptje van valakinek, azt is megköszönném! "
El kell keserítselek, mert ilyen recept nincs, ugyanis kovászos kenyeret nem lehet kenyérsütőgépben készíteni. Remélem van sütőtök is.Talán Bl55-ös liszttel is lehet kovászt készíteni, de nem biztos, hogy összejön. Nagyobb az esély a sikerre, ha van valamilyen teljes kiőrlésű liszted.
-
krizmo_
Topikgazda
Javaslom, az iskolai dolgokat inkább privátban folytassátok, mert kezd nagyon elmenni a téma... Vagy egy erre alkalmas másik topikban.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3672 üzenetére
Valóban szép.
Amúgy, mihez vagy hogy szoktátok enni az ilyen nagyon lyukacsos kenyeret? Én átálltam arra, hogy kisebb egyenletesebb lyukak legyenek a bélezetben, mert azt valahogy jobban szeretjük, pirítósnak, melegszendvicsnek, sima szendvicsnek stb..., mert nem folyik/esik ki semmi a lyukakon. -
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3697 üzenetére
Szépen sikerült a kenyérkéd!
A kovászos kenyér alapból nem gumis, nekem akkor volt olyan, amikor túlkelesztettem, vagy sok vizet tettem bele, de ez még az elején volt, majd idővel ráérzel, mit hogy kell csinálni.
Én szoktam sütni Pesti Malom lisztekkel, szerintem elég jók. De majd érdemes kipróbálni pl. a Garat Malom lisztjeit is (főként a királybúzát), és a Pásztói liszteket, mert ezek nagyon finomak.
Amúgy, rizsliszt helyett még a kukoricaliszt is nagyon jó, én nagyon szeretem, olyan kellemes az illata, amikor sült, illetve a hajtogatásnál a kiolajozott tálat zsírral is ki lehet kenni, az is ad egy plusz ízt.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3700 üzenetére
Ne aggódd túl ezt a kenyér témát, nagyon szép ahhoz képest, hogy még az elején vagy.
Idővel majd olyat csinálsz, amilyet szeretnél, amilyet elképzeltél. Elég hamar rá lehet érezni mit hogyan kell csinálni.Én is bent vagyok a Kovászlabor Alapozóban, de csak ritkán nézek rá, inkább a sima KovászLaborban nézelődöm.
A Garat Malom bizony mohácsi.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3703 üzenetére
Ha elmész a malomban, akkor ott is tudsz lisztet venni, de most 10 kilóra korlátozták az egyszerre megvehető mennyiséget, mert nagyon túlterheltek. Múlt héten újra indult a webshopjuk, de pár perc alatt úgy leterhelték, hogy összeomlott.
Amúgy, én is a környékről származom. -
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3711 üzenetére
Nem mindenki szeret haladni a fejlődéssel. Egy biztos, ha nagyanyámnak lettek volna korszerű eszközei azokat használta volna nagy valószínűséggel és nem bajlódott volna fölöslegesen... Azért mert régen megtudtak csinálni valamit eszközök nélkül, ez nem jelenti azt, hogy most ne kellene olyasmit használnunk, ami megkönnyíti a dolgunkat...
Pl. régen teknőbe mostak, most mégis automatát használnak azok, akik folyton azt hangoztatják, hogy mi volt nagyanyáink idejében... általában csak addig fontosak az elavult dolgok, amíg nem nagyon kényelmetlenek...
Nyilván, nem mindenre értem, van ami most is hasznos meg jó, meg stb... ez most csak úgy kikívánkozott belőlem, mert nem ez az első "bezzeg nagyanyám" hozzászólás... -
krizmo_
Topikgazda
válasz jansky1 #3734 üzenetére
Csökkentsd a hőfokot 230-ra, ha látod, hogy hamar megkapja, akkor vidd le 200 fokra, úgy tűnik jobban süt a sütőd, mint kellene. Ajánlottam egy hőmérőt korábban, egy olyasmit érdemes lenne beszerezni, és megmérni a sütőd hőmérsékletét, mert lehet túlfűt.
Alul-felül egyaránt ugyanúgy megég? -
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz justgiveup #3792 üzenetére
Üdv,
Vagy te értesz valamit nagyon félre vagy én
Biztos, hogy ide szeretted volna ezt írni? -
krizmo_
Topikgazda
Ha felforralsz egy tál vizet és beteszed a sütőbe alulra, a rácsra pedig a tésztát, úgy is tudsz keleszteni, mert kellő meleget ad.
Egyébként én úgy oldom meg, hogy beteszek egy maghőmérőt, és azzal nézem, mert alapból a legkisebb hőmérséklet amire állítható a sütő az 50 fok.
Nálunk sincs meleg, nem is szeretem a meleget, alig fűtünk még télen is, így nekem is ilyen praktikákra van szükségem. -
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #3827 üzenetére
#3828 kmarci25
Akkor ti sem unatkoztatok. Egyébként, mindent kézzel csináltunk/dagasztottunk nem használtunk gépet... Az elején jó ötletnek tűnt, aztán egyre kevésbé.#3829 FerNandor
Az én kovászom is hűtőben van, kb. hetente etetem(mínusz 1-2 nap). Mindig előre számolok, így nem kell kidobnom soha belőle. És mindig szépen megkel minden, olyan lesz, mint a mesében.
Mostanában manitoba liszttel is etetem, nagyon szereti és roppant hálás érte.
Nagy kedvenc lett most nálam ez a manitoba liszt, olyan szép és finom kenyérkék/pékcuccok sülnek belőle.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3831 üzenetére
A teljes felső testemben izomláz volt, még a hasizmokat is megmozgatta.
Másnapra remegtek a kezeim a kimerültségtől. Pedig aránylag jó kondiban vagyok.
Jó kis edzés, az biztos.#3833 kmarci25
Gondolom azért nem érti, mert még nem dolgozott kovászos vajas tésztával.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- DAH Solar 405W full black napelemek verhetetlen áron
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen