Keresés

Hirdetés

Aktív témák

  • tildy

    nagyúr

    válasz Agyzuzo #3724 üzenetére

    Tej: élet, erő, egészség...

    2001.12.05. 23:55

    A tej az újszülöttek első és egyedüli táplálékául szolgál. Nem véletlen, mivel mindazt a nélkülözhetetlen tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és immunvédő faktort tartalmazza, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen. Természetesen az anyatej összetétele eltér a tehéntej összetételétől, viszont a különbség messze nem akkora, mint a különleges hőkezelésen és tartósító eljárások sorozatán átesett tejfajták esetén.

    A tej és tejtermékek fogyasztásának előnye több tényezőből tevődik össze. Vegyünk egy liter Magyarországon kapható átlagos, 2,8% zsírtartalmú tejet. Mi az, amit megiszunk? Lássuk a táblázatot:

    Energiatartalom: 602 kcal
    Fehéje/zsír/szénhidrát:23/42/35%
    Koleszterin: 100mg
    Nátrium: 450mg
    Kálium: 1480 mg
    Kalcium: 1200 mg
    Magnézium: 170 mg
    Vas: 2mg
    Réz: 0,17 mg
    Cink: 3,6 mg
    Króm: 130 microg
    Foszfor: 700 mg
    A-vitamin: 150 microgr
    B1-vitamin: 350microg
    B2-vitamin: 1500 microgr
    B6-vitamin: 500 microg
    B12-vitamin: 3 microgr
    Biotin: 15microgr
    Pantoténsav: 1,5mg
    C-vitamin: 10 mg
    D-vitamin: 0,2 microgr
    E-vitamin: 0,7 mg
    Víz: 877g

    Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van. Ez elsősorban a magas fehérje-tartalomnak és ezen belül is az aminosav összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony. Ebben szerepet játszik a tejcukor tartalom (laktóz), a nátrium, kálium, magnézium, kalcium jelenléte is. Kiemelt a kalcium tartalma, melynek felszívódását a tej egyéb komponense biztosítja. A zsírban oldódó vitaminok- A, D, E - jelenléte mennyiségileg nem számottevő, a vízoldékony vitaminok közül a B12, és B2- vitamin érdemel említést.


    Forrás harmonet.

    És mégegy:
    A tizenöt-tizenhét napig frissen megmaradó ún. laktoperoxidázos tej azáltal emelkedik a többi pasztőrözött tejféleség fölé, hogy olyan különleges élettani értékű bioaktív (egészségvédő) tejalkotókban gazdagított, amelyek a nemkívánatos mikrobák szaporodásának hatékony gátlásán túl közreműködnek a szervezet vasellátásában, antioxidáns tulajdonságuk révén aktívan részt vesznek a szervezetben keletkező agresszív, rákkeltő szabad gyökök eltakarításában, gátolják az érelmeszesedést, valamint lassítják az öregedési folyamatokat, vagyis korunk vezető betegségei ellen hatnak. Becses élettani hatásuk még, hogy megelőzik/gyógyítják az allergiás eredetű ízületi gyulladásokat és az isémiás szívpanaszokat, s a káros lipidperoxidáció ellen hatnak, továbbá igen hatékonyan védik a hámsejteket az ultraibolya (UV) napfénysugárzás pörkölő, káros hatásaitól.
    A jellemzően egy hónapig frissen megmaradó ún. ESL-tej különleges táplálkozási előnye éppen gyártási eljárásában rejlik. A mikroszűréssel ugyanis eltávolítják a tejalapanyagból a nemkívánatos mikrobák kilenctizedét, így a mikroszűrést követő pasztőrözés után ennyivel kevesebb holt mikrobasejt marad a tejben, következésképpen ennyivel kevesebb annak nemkívánatos endoenzim-, metabolit- és esetleges sejttoxintartalma.

    ez pedig egy másik oldalon volt.
    Nem meggyőzésül (sz nekem sosem sikerülne veled szemben), csupán azért, hogy észérvékkel, nem lehülyézve, normális hangnemben reagálj rá.


    [Szerkesztve]

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Aktív témák