Új hozzászólás Aktív témák
-
.::cHeKkk::.
tag
CNC vezérlésű munkagépet keresek! Hol lehet ilyet beszerezni? Nekem elég egy un hobby cnc is. Kb milyen árban vannak?
A teve egy olyan ló amit a Microsoft tervezett.
-
Torry
addikt
válasz .::cHeKkk::. #1 üzenetére
Tesóm dolgozik ilyen gépen.
Az 30 milla volt
Jobban jársz, ha megcsináltatod amit akarsz!
[Szerkesztve] -
tag
De az szerintem ilyen böszöm nagy Munkagép ami azért sokkal profibb nézegettem ilyeneket és találtam amcsi oldalon páral amelyek 25-30 kg-osak. És max 1m2 területűek nekem csak vmi ilyen kéne. GOndolom főként a vezérlőegység dobhatja meg az árát... ha nem javítsatok ki.
-
tag
feladok egy hirdetést '' ki adna nekem 30 milát ''
-
-=Ghost=-
őstag
válasz .::cHeKkk::. #5 üzenetére
hát... lehet hogy lenne vállalkozó...
ugyebár németországban vagy hol valaki vállalta hogy megölik és megeszik...
úgyhogy csak hajrá! -
Torry
addikt
Tesóm most mondta, hogy vannak ilyen kicsik, kb 1-2 millió körül a vezérléstől függően.
Azzal csak mx kb 30cm*30cm anyagot tudsz befogni vele.
Mire kellene egyébként?
[Szerkesztve] -
lakosk
tag
Pntosan milyen gép kellen?
Maró, eszterga stb.
Kicsit pontosabbanMitől zakatol a vonat? Mert ezek az állatok 4zetből csinálják a kerekét! (r2*PI)
-
hezso
aktív tag
válasz .::cHeKkk::. #5 üzenetére
Ha értesz az elektronikához és a fa barkácsolásához 30-60K ból könnyűfémek és fa/műanyag megmunkálására képes ''hobby cnc'' gépet csinálhatsz. Linket(magyar, ezzel foglalkozik) mindjárt adok.
Szerk: megvan a link Bővebben: link
[Szerkesztve] -
tag
Hát vágó ha van ilyen amivel fémből lehet kivágni (vagy más anyagból ) mintát
-
LukE
veterán
1 probat megerhet:Bővebben: link
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
FluID
tag
Egy kisméretű eszterga is 2-300e ft, mindenféle számítógépvezérlés nélkül...
Biztos kell Neked ilyen?
Kihúzták a lottószámaidat? -
hezso
aktív tag
válasz .::cHeKkk::. #13 üzenetére
De külömben más esélyed nincs, csak ilyet szerezhetsz/csinálhatsz reális áron.
Ha ilyesmit vennél csak drágán kapod meg a munkadíj miatt, mert azért nem 2nap megcsinálni.
Készen gyárit nincs esélyed. De ezt már kifejtették. -
-=Ghost=-
őstag
bocsi de a témi címe miatt nem hagyhatom ki:
miért a sajátod elvesztetted? -
Noo
csendes tag
Én most dolgozom a saját gépemen. Az egész vezérlés Magi féle alapokon nyugszik.Ha belevágsz akkor javaslom kb.150K összegyűjtését, mert nem olcsó.
Masszív alapokra kell építeni, hogy alkalmas legyen alu vagy réz marására is. A szánszerkezet kialakítása nagy pontosságot igényel, mivel a megmunkálni kívánt pontosságnál egyel nagyobbal kell rendelkezni a gépnek.Pl. ha tized mm pontos alkatrészt akarsz gyártani akkor a gépegnek nem árt tudni század mm-t.Az ilyen pontosságú szán kialakítása legalább 30-40K.
Mondjuk még mindíg olcsóbb mint egy gyári, és ugyan azt tudja.Azért hülye az ember, hogy ne legyen okos!
-
jpm
senior tag
nekünk a suliba volt egy cnc eszterga azt egy commodore +4-es vezérelte......
-
Noo
csendes tag
Maginak azért annyi mert ő saját magának csinálja. Gondolod hogy 4-7 ezerért veszi a léptetőmotort? Ja és az övé forgácslap, fiókgörgő kialakítású. Ez nem alkalmas fémek megmunkálására, esetleg gravírozásra.
Azért hülye az ember, hogy ne legyen okos!
-
-
Noo
csendes tag
Köszönom.
Igen a szerszám sem olcsó.De ha majd működik akkor megéri a belefektetett pénzt.
A motorok beszerzése tényleg így a legegyszerűbb, csak nem mindenkinek van rá lehetősege. Mikor én kerestem akkor sehol sem volt, Tehát maradt a Magi féle rendelés 4K/motor.Azért hülye az ember, hogy ne legyen okos!
-
CounterBoci
senior tag
lol 1-2 emberen kívül itt senkinek semmi köze a gépészethez csak beszéli a semmit meg a topicnyitó se tudom mit akar ha nem ért hozzá
-
hezso
aktív tag
Én is gondolkoztam valaha rajta mer:
Nyákokat készítek néha, és kézzel rajzolni nehéz/nem jó. Cégek gyártanak: drága.
Fotoeljárás: phfujjjj!!! Gusztustalan, bonyolult. Mást nem ismertem, csak a cnc-s megoldást.
Én spórolósan akartam 12Vos motrokkal(túrt) AT szgéptápról hajtva, fát ingyen, sín csöveken valahogy-ingyen, elektronika nem gond. Amimiatt nem csináltam meg: Nem tudtam olcsón/ingyen szerezni magas fordulatszámú motrot, amire tokmányt erősítve egy 0.5mm-es fúróheggyel ''marhattam'' volna nyákot.
Ekkor marha sok infót összeszedtem róluk.
De aztán találtam a ''tiszalux-fényes+vasaló'' típusú legegyszerűbb nyákkészítést, ez így jó, és olcsóbb is, szinte ingyen van. -
hezso
aktív tag
válasz CounterBoci #25 üzenetére
Én csak a ''Hűtés, házak, modding''-on akadtam ki. De tényleg off lett...
-
andorpapa
őstag
válasz CounterBoci #25 üzenetére
Esetleg valami építő jellegű vélemény?
Pont arra jó a fórum, hogy az ember felszedje a tudást.COOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
Keitaro
addikt
Én tudok egy eladó jó kis esztergát, de az sajnos nem ilyen. Anno halálra néztük, de a típusát se tudtuk pontosan megmondani
Viszont ha itt sok a szaki akkor lehet megint nekiesnék a dolognak -
CounterBoci
senior tag
számomra az még nem derült ki hogy van-e cnc-re végzettsége a topicnyitónak, mert anélkül felesleges. pláne ha fogalma sincs hogy milyen gép kéne neki meg mire
-
CounterBoci
senior tag
lol most olvasom csak figyelmesen. minek neki cnc ha azt se tudja mi az?
vegyen egy dekopírfűrészt oszt jóvan. -
tag
válasz CounterBoci #30 üzenetére
Figyi 16 éves vok ... Nem nekem kéne csak apám nézegetete és megtetszett neki. És kiváncsi voltam mennyiért lehet ilyet csinálni vagy venni... Mivel igen húzós ára van ezért negatív mivel a befektetett összeg nem térülnem meg egyhamar. Attol hogy kérdezek valamit nem kell egyből lehordani az embert... Nem tudod milyenek vannak és ezért voltam oly bizonytalan ... na ennyi
-
CounterBoci
senior tag
válasz .::cHeKkk::. #32 üzenetére
bocsi, de ha ezt az elején közlöd akkor nem gondolom azt, hogy egy őrült modder cnc maróval akar oldallapot kivágni, vagy hasonlók.
egyetemes marók esztergák stb vannak pár milláért újonnan, ezt onnan tudom hogy a mi sulinkba most vesznek új esztergákat, a régieket meg eladják párszázezrekért -
net84
őstag
Hellosztok!
Én is cnc építésbe kezdtem... A sín megfelelő szerkezetét is megtaláltam, csak kellene valaki, aki le tudná gyártani magát a sínt, a csúszkát már én is megoldom... A másik problémám, hogy nem szeretnék nagy összeget kiadni a mozgató motorért, ezért annak hosszadalmas lesz a beszerezése (most erre várok éppen).
Tudtok olyan megmunkálógépet, ami megéri az árát, és alkalmas marásra?
A fő irányelvem az elkészítés során, hogy olcsóbban (de erősebb) hozzam ki mint a Magi féle ''fapados'' előállítás... Viszont a vezérlő elektronikából a Magit használom fel...
Információ csere esetére elérhető vagyok akár itt vagy akár mail-en is... (progik-főleg ezek érdekelnek, váz, elektronia, motor, táp)Read only...
-
net84
őstag
up
Read only...
-
keri
csendes tag
Na sok okos ember...30milla egy CNC-ért..nane. Egy profi ipari CNC-hez 1-2 milláért hozzá lehet jutni, de megnézel német HobbyCNC oldalakat, nagyon szép amatör gépeket raknak össze kb. 150ezerből.
Nagybátyámnak ilyen van, és NYÁK gyártástól kezdve, hűtőborda marásig mindenre lehet használni ami előfordul háztájiban.
Én is most építek ilyet
Természetesen a HobbyCNC gépek nem tudnak 0,001mm pontosságot, csak 0,1mm jobb esetben 0,05 és acélt sem nagyon tudnak megmunkálni, mert ahoz tenyleg kell a több millás gép nagy teljesítménye, de többnyire ez nem is igény.
SKF Lineáris csapágyak kb 40ezerbe kerülnek (40cm lökethossz esetén), golyós orsó 50-60ezer. (ezek elég pontosak, ha előfeszitést is használnak) A szerkezetet acélból hegesztve, vagy aluprofilokból csavarozva szokás csinálni házilag a feladat által kivánt robosztussággal.
A maró motor, vagy Praktikeres felsőmaró, vagy szinten olcsó Praktikeres Ferm kézi maró. Nekem ez utobbi van. Ehez lehet kapni kb 1000forintért nagyon sokféle szerszámot.
Léptető motorjaim leselejtezett HP 4p nyomtatók laptovabbító motorjai.
Sajnos ezek 4 vezetékes motorok, igy a Magi féle elektronika nem jó, de amúgy is én magamnak fejlesztem a vezérlést. Motoronként kb 2000forintba fog kerülni, de még nem döntöttem el, hogy egy PIC16f877-el vezéreljem az egészet, vagy motoronként egy kisebb PIC-el.
Ha az embernek nem kell igenyes mechanika, mert csak mintakat akar kivagni lemezből akkor a fapados, fioksines valtozat is elég, az meg lényegesen olcsobban kihozható. Persze ha nem ert az ember hozzá és mással csináltatja, vagy készen veszi, akkor úgy baromi drága tényleg.Keri
-
keri
csendes tag
Természetes, hogy kell a mechanika, de az általam leírt SKF lineáris csapágyak és golyós orsók tudják ezt az ismétlési pontosságot. Acélszerkezetből pedig olyan massziv szerkezetet hegesztek amilyet csak akarsz
A Magi féle bútorlapból készült CNCtől persze ezt nem lehet elvárni, de ezt le is írta, hogy gravírozásra, fa és műanyag megmunkálásra használható.
Persze azt is tudni kell, hogy a gyengébb mechanika miatt jóval kissebb előtolást lehet alkalmazni, ezért borzasztó lassúak ezek a gépek egy ipari CNChez képest.
Fősulin a CNC eszterga fel másodperc alatt egyettlen befogással leesztergált egy bonyolult munkadarabot, míg egy HobbyCNC-nek ez több órájába is kerülne, de házi használatra elég ez, hiszen általában nem sorozatgyártásra kell otthon egy ilyen, hanem a komplex formák kialakítására.Keri
-
net84
őstag
A váz szerkezet már nekem is ok, már csak a motor és a mechanika kivitelezése a kérdéses... Glavírozáshoz nem rakok össze cnc-t, az kézzel gyorsabb és könnyebb pl üveget poharat írni...
Alkatrészgyártásra kell a gép, ált. csak egyszer kell legyártani egy típust, de kell több féle is.
SKF lineáris csapágyak és golyós orsók - erről nincs valami tervrajzod vagy képed, mert képzelőerőm ilyen fáradtan nemigen van...Read only...
-
keri
csendes tag
Háát az SKF oldalán kellene bogarászni, de a lineáris tengely/csapágy pl az amin a tintasugaras nyomtatófej csúszkál.
Nyomtatók esetében szinter/bronz csúszó csapágy van, ez jó a CNC-hez is, de vannak masszivabb megoldások is.
Ez pl egy tipikusan szép megoldásu gép:
http://www.bbselec.ch/Bilder1.htm
Innen is lehet ötleteket lesni:
http://www.fjungclaus.de/
Az egyettlen magyar oldal, itt is vannak jó dolgok:
http://magiist.free.eplanet.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://magiist.free.eplanet.hu/
Ja és az SKF:
http://www.linearmotion.skf.com/main/skfkey/url/hp_sl_skfkey_sl_action_sl_news
Itt a Precision Shaft es a Shaft Guiding PDF katalogusait töltsed le és biztos megtalálsz ezekről minden infót...sajna angolul.Keri
-
ABnormal
őstag
'' Egy profi ipari CNC-hez 1-2 milláért hozzá lehet jutni''
ezen olyan jót nevettem
én speciel egy 40 Millás cnc gépen dolgozok...tehát léteznek ilyen gépek,és egy hete voltam gépkiállításon ahol a felső közep kategóriás tudású gépek 70 Milla körűl voltak...és ezek nem fémipari cnc-k voltak,de tudják az ezredes pontosságot...
[Szerkesztve] -
net84
őstag
A német gép nem olyan rossz, de a bordásszíj megoldás nekem egy kicsit gyengének tűnik. Én a közvetlen meghajtáson gondolkodok, egy kuplunkot közbeiktatva, arra az esetre, ha megfeszülne a gép menet közben.
A Magi rendszert ismerem. Egyelőre az általa megépített elektrónika tűnik a legjobbnak. Már csak valami erős moci kell és küldhetem legyártásra a mechanikát...
Sín elképzelésem:
Bővebben: link
Ezt már láttam több gépen is, köztük olyanon, amivel olyan műveleteket csinálnak, amire és is szeretném használni.
Volt egy rendszer összeomlásom, ha előkerítem a váz rajzát, akkor belinkelem azt is. Mozgatnám a tálcát előre hátra (Y), két oszlop között jobbra-ballra (X) a megmunkálógépet, valamit ezt le-fel (Z).Read only...
-
keri
csendes tag
Nyilván vannak 1000milliós gépek is, de amikor valaki laikus CNC gépet akar venni akkor nyilván nem ezekre gondol, hanem a max150ezres hobby CNC-re, tehát ilyenkor inkább építő hozzászólást vár szerintem a laikus.
Kb olyan mint amikor megkérdezi valaki, menyibe kerülhet egy kalapács és te egy 1000t-s gőzkalapácsot akarsz neki eladni, miközben csak egy szöget akar beverni.Keri
-
zeg
őstag
Ha ennyire pontatlanok (0.1mm LOL, jóhogynem hasraütés/szemmérték/félszemmel saccperkábé/ mikiegeres műanyagvonalzós), és annyira gyengék, hogy egy pár millis acéltól ripityára törnek,akkor minek egyáltalán cnc vezérlés? Nem lenne egyszerűbb egy fényévekkel pontosabb cncmentes régi szovjet masinát beszerezni?
3dfx cuccokat keresek megvételre
-
keri
csendes tag
Aha, ez sem rossz, láttam már ilyenből épített gépet.
A fogasszíly abból a szempontból jó, hogy kotyanás mentes áttétel, miközben pontos és meglepően masszív.
Csak pédaként, ugye a nyomtatókban/szkennerekben is fogasszíllyal mozgatják a fejet mégis elég pontosak, a terhelhetőségere pedig a BMW motorkerékpárok a jó példe mert ott több mint 100LE-t csúszásmentesen és megbízhatóan visznek át.
Másik előnye, hogy merevsége ellenére picit rugalmas így a motor digitális vezérlésből keletkező rezonanciáit csökkenti. Ettől mindenképpen csökken a zajszintje a gépnek, de talán a hibázási hajlam is.
Én azért fogom így csinálni mert 2 párhuzamos orsót akarok meghajtani és ezek összekötésére ideális.
Persze ha nincs szükséged áttételezésre, vagy olyanra mint nekem, akkor tökéletes az orsó direkt meghajtása is. (persze megfelelő tengelykapcsolóval)Keri
-
keri
csendes tag
Pl. egy öntőforma esetén bőven elegendő a 0,1mm pontosság, viszont nem hiszem, hogy sok embernek van olyan szobrásztehetsége hogy kézzel ilyen pontosan megmunkáljon egy komplex 3D alakzatot.
Én személyszerint motorkerékpár burkolati elemeihez akarok saját tervezésü sablonokat gyártani vele. Miután kimarta a formát a felső réteget simára csiszolom, lakkozom, és ebbe jön bele a karbonszövet.
Ezenkívül ugyan ezzel a modszerrel kisebb dizájn elemeket is tudok gyártani.
Egyedi alu, réz, műanyag alkatrészeket is tudok gyártani vele ahol nem számit a preciz illesztés mint pl egy váltogombnak, vagy egyedi emblémáknak tökéletes.
Nagybátyám pedig elsősorban áramköröket gyárt vele. 0,5mm-es marófejjel a rézfoliás lemezből kimaratja az áramkörből a felesleges részeket.
Ez a 0,1mm pontosság csak a legroszabb eset (a bútorlapos cucc lehet ilyen), ennél nyilván pontosabban fog dolgozni ha nem terheled túl a mechanikat, márpedig a fenti dolgokhoz nem kell túlterhelni.
Szerintem néz körül egy kicsit ha érdekel mert elég jó dolgokat szoktak csinálni ezekkel a hobby gépekkel.Keri
-
zeg
őstag
Köszi, de egyelőre nem igazán foglalkoztat a házilag cnc téma, mert ha kell valami, akkor egy jobbféle sörért forgácsolnak nekem bármit.
Ha meg ebből élnék, akkor nem kezdenék/bajlódnék házibarkács hobbicuccokkal, simán rááldoznék 2-3 millát egy használt, jó állapotban levő, alapszintű (de pontos, megbízható, akár kisebb mennyiség gyors legyártására alkalmas) cumóra.3dfx cuccokat keresek megvételre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest