Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Zoli1222 #4451 üzenetére

    Van. Nincs. Van.
    Ez szerintem erősen hit kérdése.
    Szerintem:
    (bevezetés) az agyad két részből áll. Bal agyféltekéből és jobb agyféltekéből. A bal felelős a tudatos tevékenységekért, a jobb a nem tudatos dolgok (motorikus és tudat alatti) területe. Alvás közben a bal agyfélteke pihen, és a jobb agyfélteke aktívabb, mint éber állapotban.
    (lényeg) alvás közben az elmúlt időszak emlékeit dolgozod fel, ekkor pakolja az agyad a megfelelő helyre, és ekkor kerül át a rövid távú memóriából a hosszú távúba. Ez fizikailag (agysejtek) és logikailag (előző emlékek, a teljes múltad) is kapcsolatok kapcsolódások kiépítésével jár, pont úgy, mint egy adatbázis felépítésénél. Itt nagyon nagy szerepe van a jobb agyféltekének. Az álom egyik jelentése ez, hogy feldolgozod a múltat. Azért érzed úgy, hogy megálmodod a jövőt néha, mert ahogy az agyad (jobb agyfélteke) dolgozza fel az információt, közben következtet, és néha kidobja a gép a legvalószínűbb (vagy egyenesen biztos) scenáriót, megoldást. Gyakorlatilag hívhatjuk ezt jövőbe látásnak, csak fele olyan misztikus. Erre te a tudatos feleddel nem jössz rá, de alvás közben egy sokkal hatékonyabb, gyorsabb, nagyságrendekkel nagyobb kapacitású eszközt kapsz. Ez a jobb agyfélteke. Ez annyiban is más, hogy sokkal inkább metaforákban, elvont dolgokban és hasonlatokban dolgozik, mint a logikus agyad (hogy melyik az igaz, az egy kérdés, relatív dolog, fogadjuk el a racionális "balt" konvenció szerint mérvadónak). Ezért tapasztalod azt, hogy hülyeséget álmodsz. Mint amikor egy álmoskönyvbel leírják, hogy levendulával álmodni váratlan vendéget jelent.

    A helyzetet bonyolítja, hogy egy este több álmot is látsz, de csak egyre, vagy egyre sem emlékszel rend szerint. Összefoglalva: az agyad feldolgozza azt, ami történt veled, és néha kidob a gép egy logikus folytatást is, ha éppen megtalálja az egyetlen helyes választ.

Új hozzászólás Aktív témák