- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Halasztja a Recall funkció aktiválását a Microsoft
- GoPro Topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPad topik
Hirdetés
-
Kína miatt izzad a német robotipar
it A VDMA szerint nagyon kemény versennyel néz szembe Kína miatt a német robotikai ágazat.
-
Destiny 2: The Final Shape teszt
gp Finiséhez ért a fény és a sötétség egy évtizede indult harca, befutott a Bungie híres játékának a fináléja, amiben pontot tehetünk egy régóta húzódó fontos konfliktus végére.
-
Hibajavítások ASUS routerekhez
ph Három kritikus sérülékenységet javítanak a most kiadott firmware-ek, érdemes telepíteni őket, ha érintettek vagyunk.
-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
A Krups gépeknek elég lapos a babtartálya és van egy hosszabb éle, így ha odatámasztom a széléhez a saját fedelét vagy egy tálcát, kézzel elég jól ki lehet sepregetni belőle a tartalmat.
Bár ezt én főleg olyankor teszem, amikor bele akarok nyúlni a belsejébe (szerelés / takarítás), amihez kénytelen vagyok kiszedni a babot Így is marad még kb. 1 adag az őrlő torkában, de az nem akadályozza a szétszedést.
Gép megborítása sajnos nem jó ötlet, mert a bojlerből kifolyhat a víz, bele az őrlőbe, ha arra döntöm. Más irányba is problémás. Saeco gépem tudtam borítani is jobbra, hogy kiszórjam belőle a babot.
Múltkor ezt az egy adagot ki is daráltam belőle, utána mehetett bele az újabb kávé. Itt nyilván lehetnek keveredések is. Láttam neten kombinált gépeket, de nekem mondjuk egyszerűbb lenne két külön gépet használni, kétféle babhoz.
Miután tényleg van két gépem, viszont nekem ezek nem kerültek sokba, mivel hibásakat újítottam fel magamnak.
[ Szerkesztve ]
-
maross
veterán
en ugyanennek a problemanak hario kezi daraloval esek neki, embere valogatja, de napi egy adag kave ledaralasa kozelebb van a jo erzeshez, mint a melohoz.
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
Voice24
őstag
Nekünk volt rövid ideig egy ilyen: [link] . Ennek osztott a babtartálya, bár én nem láttam sok értelmét. Meg állítólag úgyis marad valamennyi őrlemény a rendszerben, így hiába állítod át egyikről a másik fajtára, az első lefőzött kávé még nem feltétlenül a kívánt főzet lesz.
-
-
viktorhu
veterán
Nekem egy régi saeco gépem van, abban is van külön nyílás az őrölt kávénak, meg gomb, amivel főzés előtt jelezni lehet neki, hogy őrölt kávé van benne.
Ez a koffeinmentes dolog nem fog amúgy sokáig tartani, nagyon gyorsan kialakul a tolerancia a koffeinre, ha elkezded otthon a kávégépezést
Ha tejes kávékat iszol, akkor a french press egy világosabb pörkölésű kávéval durvább őrléssel nagyon kellemes tud lenni - amikor nem a reggeli lórugás kell, hanem egy kellemes édes ital, és csak egy őrlő meg vízforraló kell mellé, kevés pepecseléssel jár.
-
maross
veterán
Epp ezt akartam irni, most jutott eszembe. Settingsben erdemes 1-es kemenysegre allitani a vizet, tuti ritkabban fog kerni vizkotelenitest. Nalam 4-esen van, es ugy ker ~100kavenkent.
szerk: most latom mar irtak elotted is[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
Dr. Szilikát
őstag
Így van, csak egy példa:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3987-3987.html
Régi Saeco gépnél, beállítottam a leglágyabb fokozatot, egy idő után így is jelzett, de nem korlátozta a működést. A jelzést meg ki lehetett nyomni a gőz gomb hosszú nyomásával, ha jól rémlik, utána nem zavart.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
Nincs benne a leírásban? Nekem egy régi saeco van, abban le van írva, hogy milyen keménységű víztől kell szűrő, meg hogy hol kell beállítani, hogy szűrőt használok. Utóbbit ugyanúgy beállíthatod akkor is, ha külön szűröd a vizet.
Egy időben laktam nagyon kemény vizes helyen, akkor még filteres kávéfőzőt használtam, azt kb. hetente kellett vízkőmentesíteni ott, de azon látszik, ezen meg nem.
-
-
Osynho
addikt
Még az alkalmazott nyomást és az extrakció idejét is ide tenném. Bár ezek automata gép esetében annyira nem mérvadóak. Az erősség tudtommal a kávé mennyiségét jelenti, általában meg van adva, hogy hány g kávéból készíti a gép -tól, - ig. Hoffmann az egyik videójában mérte is az egyes gépek esetében.
-
konzumpro
Topikgazda
Úgy lenne igazán érdekes, ha az őrlemény mennyisége mellett arányaiban változna a felhasznált víz is, mert akkor nem borulna a kávé balansza a savas-keserű között. Mert így igaz, hogy 3-asról 5-ösre állítva erősebb lesz a kávé, de egyben alulkivonatoltabb, savasabb is. Fordítva meg, ha innánk egy gyenge kávét, mert túl keserű, nem fog menni, mert túlkivonatolva, kevesebb kávé ugyanannyi vízzel még keserűbb lesz.
Persze így pont jó arra, hogy állítsunk a balanszon anélkül, hogy a vízmennyiségen változtatnánk, vagyis így nem nagyon változik a tejes receptekben a tej-kávé arány. -
Dr. Szilikát
őstag
Így működnek a Saeco-rendszerű gépek. Amikor a főzőegység bemeneti hüvelye lecuppan a boiler pin nevű behatoló egységről, a főzőegységben maradt víz visszafolyik a csepptálcába, ez normális.
Nem csak az alsó szűrő (dugattyú) alatti üregben marad víz, hanem öblítéskor az őrlemény helyét (üregét) is víz tölti ki, ami csak lefelé tud távozni.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Szétesésnek nincs jelentősége, némelyik gép úgy van kiképezve, hogy direkt törje a pogácsát, hogy jobban elférjen. Valószínűleg függ a bab sajátosságaitól is, hogy mennyire marad egyben.
Inkább érdekes, hogy lekvárszerű a végtermék, elfolyós, vagy szilárdnak nevezhető. Hogy egyben szilárd, vagy darabos szilárd, az már nem olyan lényeges. Ha kevés az őrlemény, nem tölti ki az üreget (nem tud préselni a főzőegység), akkor lesz elfolyó, ami feltehetően nem az igazi, extrakció szempontjából, de még ez sem egyértelmű teljesen.
Az őrlés finomítása jobban kihozza a keserű ízeket, a pumpa is egyre nehezebben nyomja át a vizet. Ezek már ilyen egyéni dolgok szerintem, kinek, hogyan jön be.
A szűrőbetétet be kell állítani, hogy tudjon a szoftver a létezéséről és akkor tekintetbe fogja venni. Ettől még a vízkeménységet ugyanúgy kell állítani: ahogy a vízcsapból kijön.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az őrlőkések nem érzékenyek ilyen kis különbségre szerintem, a motor terhelése sem sokkal nagyobb, úgyhogy ezen gyakorlatilag nem múlik semmi. Meghibásodhat némelyeknél az őrlő, de az bizonyára elromlott volna egyébként is. Úgyhogy ezzel bátran lehet kísérletezni.
Túl finom őrléssel kioldódhatnak olyan aromák vagy tápanyagok, ami nem feltétlen jó aroma és tápanyag, de ezt nehéz így megállapítani, egyénileg kell rájönni, hogy kinek, mi a jó.
-
Beni2360
félisten
-
konzumpro
Topikgazda
Igen. Ha a hőfokon emelsz, kicsit erősebb lesz, jobban kioldódik. Ha finomabbra állítod az őrlőt, nagyobb felületen érintkezik a kávé a vízzel, jobban kioldódik. De ha túl sok a finom szemcse, erősen keserűbb is lesz. Ha túl magas a hőfok, gyengén keserűbb lesz.
Érdemes az őrlésfinomságot a legkisebbtől visszavenni a durvább felé addig, amíg elmúlik a keserű utóíz presszónál.
A hőfok gépfüggő, nálam most maximumon van, így vettem vissza az őrleményt addig míg eltűnt a keserűség, megmaradtak az édesebb, magvas aromák, így már nem kell cukor a cappuccinoba.
Érdekes amúgy, mennyivel durvább őrlemény kell ehhez mint a presszóhoz amikor beáll a se nem savanyú, se nem keserű balansz. Ez a második optimuma az őrleménynek, ha van nyomásfokozó, úgyis az határozza meg a kávé lefolyását, nem a tömörített őrlemény. Még javít is a csatornásodási hibán, ha megfelelő (=durvább) a szemcseméret és egyenletesen tömörödik, ha túl finom, elakad, anomáliák lépnek fel az áramlásban, nem lesz jó az egyensúly ízekben sem.
-
Dudee
senior tag
ja még annyi hogy nem tudom, hogy jól mértem-e az időt.
A kávé ledarálása után van egy kis szünet. Aztán beindul a szivattyú (vagymi) kb 2 másodpercre. Utána megint kb 2 másodperc csend. És utána ismét beindul (én innentől mérem) és lassan elkezd folyni a kávé. Kb 10 mp után leáll a motor és picit még csepeg. Ennyi -
Asszem' a víz átfolyási idejét értik az idő alatt. A csepegést nem veszik bele.
Én onnan mérem, amikor megjelenik a kávé a kifolyón, a végének pedig a motor leállását veszem.
De ha valaki pontosan megtudná mondani, azt szívesen venném."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
konzumpro
Topikgazda
Automatákra nem érvényes a presszó szabály, nem is presszó a szemcseméret, nem a kávé állítja be a nyomást hanem egy állandó nyomásfokozó, csak az íz a lényeg.
Presszónál amúgy jócskán 30 másodperc fölötti idők is vannak és mégsem törvényszerűen keserű. Meg lehet oldani automatával is, hogy INEI szabvány presszót főzzön, mondjuk külső őrlővel presszó finomságúra őrölt kávéval, kiszedett nyomásfokozóval, de egyszerűbb egy precíz karos géppel főzni akkor már.
Ami a két világ közötti optimumot jelenti, valóban a főzés hosszának növelése, ez karosnál is érvényes, nálam sokkal jobb ízek jelentek meg a maximális 10 másodperces előáztatással karoson (Sage Barista Pro).
Automatánál is működik a trükk. A lefolyás sebességét befolyásolja a pumpa, a nyomásfokozó, az őrlemény finomsága. Az őrlőt fixre véve én EX4-re cseréltem a pumpát hogy kisebb legyen a vízhozam, így lassult a lefolyás. Plusz nyomásfokozóval tovább lassítottam, de messze nincs 25 másodperc közelében a folyamat, hacsak nem az előáztatás meghosszabbításával, ami most plusz 10 másodpercet jelent, attól kezdve hogy a gépi előáztatás után jó három másodpercig hagyom hogy feltöltse a főzőkamrát vízzel a gép, aztán kinyitom az ajtót és várok...
Nem presszó még így sem a főzet, csak egy jó aromás, jól kidolgozott nyomásfokozós kávé, messze van a presszó töménységétől és ízvilágától, de nagyon kellemes, nagyon kényelmes, cappuccinohoz és lattéhoz tökéletes. Bolti kávéval pedig inkább előnyei vannak ennek a módszernek a karos géphez képest, ahol már nem lehet a döglött babot olyan finomra őrölni, hogy normális legyen a lefolyás. Ha pedig már előveszem a nyomásfokozós kosarat emiatt, akkor inkább használok automatát. Ugyanott vagyok.
Persze saját pörkölővel, végtelen zöldbab forrással már lenne egy Mazzerem meg egy Gaggia Minim vagy Flair Classicom. De valahogy nem akar ez összejönni.
[ Szerkesztve ]
-
Kiskutya
veterán
Nem is értem miért kell ilyenekkel foglalkozni. Szerintem a lényeg hogy ami befolyik a pohárba az finom legyen. Én pl semmit nem állítottam gyárin megy a darálóhoz se nyúltam és azt vettem észre kávébab függő hogy milyen az ital íze és így sokkal jobban össze tudom hasonlítani a kávé fajtákat. Eddig nekem a legjobb a delonghi kimbo a bronz színű. De pl egy bravos kávebol is finomabb presszót készít mint a legtöbb helyen amit ittam. Sokszor kínálnak meg kávéval munkámból adódik sok boltba járok mert egy cégnek a képviselője vagyok de mióta megvan a delonghi ecam 290.81 sok esetben amit kapok kiöntöm mert elhozom magammal és nem bírom meginni annyira rossz az itthonihoz képest!
[ Szerkesztve ]
hmm...
-
Dr. Szilikát
őstag
Az előáztatás a jobb kioldódást támogatja, némelyik gépnél ki is kapcsolható (Pre-Infusion vagy hasonló opció), ha valakinek úgy tetszik. Vagy más esetben a kézi karos gépnél a gomb nyomogatásával is megállíthatjuk a pumpát 2-3 másodpercre, miután megjelentek az első cseppek.
Tehát a forró víz először csak átnedvesíti a kávét, a kioldódás megindul. Ilyen értelemben ez is beleszámít az extrakció idejébe, ha nem is teljesen ugyanaz. Típusfüggő, de 2-3 mp szünetet tapasztaltam a Youtube-videókon is, a különböző gyártmányoknál.
-
konzumpro
Topikgazda
Ez ilyen, minden Gaggia/Saeco rendszerű gépnél. Nem túl gusztusos. James Hoffmann is említi.
EX4 pumpánál, mivel kisebb a vízhozama, megvan az az előny hogy az előáztatás után amikor megáll a pumpa, kicsöpög ez a pár csepp, aztán még jár egy pár másodpercig mire elkezd folyni immáron csak a kávé.
-
Dr. Szilikát
őstag
Rendszeresen felvetődik a topikban, noha ez magától értetődő fizika a Krupsnál is, de még a kézi karos gépnél is. A kimeneti szakaszban ott reked egy kis öblítővíz (a szűrő alatti résztől kezdve, a csőben és egyéb üregekben), amit a következő főzés maga előtt tol.
Második főzésnél ott reked egy kis maradék az előző kávéból, amit a második főzés tol maga előtt. Csak az már nem tűnik fel senkinek, mert kávészínű.
Nincs köze az áztatási szünethez, hiszen a szünet kiiktatása esetén is ugyanúgy tol egy kis vizet.
-
Dr. Szilikát
őstag
Valószínűleg mindennapos használatot feltételeznek, egy család részére. 500 / 30 mondjuk napi 16 adag lenne, ami nem kevés.
Inkább úgy becsülném, hogy legyen 2 személy részére 3-3, azaz napi 6 adag és akkor 1 hónap után már van mit tisztítani. Miután pont nem szoktam tablettázni, hanem időnként szétszedéssel tisztítom, így van rálátásom, hogy mi alakul ki benne (Saeco / Krups).
De ebbe belefér, hogy lehet éppen kevesebb adag és még akkor is megfelelő nagyjából az 1 hónap.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem megy a gépbe a tej, a gőz jön ki, illetve olyan megoldás is van, amikor a diszpenzerbe csatlakozik a tejcső.
Krupsnak van olyan típusa is, amibe speciális tisztítófolyadékot lehet tenni, egy kis rekeszbe, amit magának adagol, ha kell:
-
ribarszki
őstag
Persze, hogy nem. Bedobja az egész tablettát a zaccfiókba. Olyan mintha nem is csináltál volna semmit. Bedobod a tablettát a darált kávé rekeszbe,, hosszú kávét állítasz be előre őrült kávéval, majd a leengedett mennyiség felénél hátul a főkapcsolót lekapcsolod 15-20 percre, utána vissza.
Új hozzászólás Aktív témák
- Steelcase acélvázas íróasztal/számítógépasztal 120x80x70cm kábelrendezővel 40kg
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!