Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5264 üzenetére

    Jót tudod , a felsőmarókés alaptest az valóban egy kovácsolt acélból van amit aztán marógéppel kialakítanak a megfelelő mintára . Aztán ebbe forrasszák bele a vidialakákat ipari ezüsttel . Persze már ettől is vannak súlybeli problémák amit aztán kicsi furásokkal ki szoktak centírozni vagy pedig kicsit utána korrigálnak az alaptestnek . Na ez az a művelet amit sok gyártó nem csinál vagy inkább spórolnak ezzel . Ilyenkor jön az hogy felteszed és rezonál .
    Sajnos hiába vagyunk a CNC-s korszakban még mindig akad gyártó aki nem megfelelően csinálja pl a marókéseket itt gondolok a fillung és egyéb koronamarókra és aztán élezésnél jött az hogy hoppá az egyik lapkát megéleztem aztán jött a másik és puff neki 2mm-el beljebb volt és mérhettem újra az egészet , és megvan sértődve az illető ha a szemére hánytuk merthogy az osztófej a rossz őszerint . Aztán mi is a fejéhez vágtuk hogy pl a Leitz és társaival miért nincs ilyen gond ?! Mondom az is rossz ? Persze csak hebegett- habogott erre .
    Ugyanígy van a felsőmaróknál is főleg ezeknél az olcsó sárga kínai ló**sszal ami olcsóbb mint az élezés aztán annyit is érnek meg az ilyen kisiparilag utánzott követhetetlen gyártóktól szárnazó felsőmarók .
    Gyárilag a profilt egyszer élezik legjobb helyeken már CNC-s profil élezőkkel ezzel alakítva ki a végleges mintát .
    Ha van lehetőséged akkor mindig valami nevesebb gyártótól származó felsőmarót nézzél mert azokkal van a legkevesebb probléma . Persze itt is felmerül az hogy mennyit használod azt a marót mertha csak pár fára való kell akkor megteszi a kínai vacak is de ha sorozatosan profi célra használod akkor érdemes mindenképp a jobbra beruházni .

    Bocsi hogy kicsit túlragoztam mindent :D Az élezés sem volt egyszerű szakma .

Új hozzászólás Aktív témák