Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #31408 üzenetére

    "Esetleg megfelelő vastag lemezből lézerrel kivágatni."

    Szerintem ez az esetleg a befutó legjobb tipp, mint legbiztosabb, legpontosabb és egyben legolcsóbb megoldás. Igaz, valószínűleg a megfelelő minőségű és vastagságú lemezt nekünk kell beszerezni hozzá.

    "Az hogy a 3,2-es lapot nem bírja az szerintem badarság."

    Hogy most ez szóbanforgó kékBosch-ra igaz-e, nem tudom, hoszen még az sem egyértelmű, milyen lappal hozza forgalomba a gyártó.
    Azonban ha utána nézel a Makita MLT 100 specifikációjában, láthatod, hogy 1,5 Kw (szénkefés) motor hajtja. A lap vastagságáról mélyen hallgat, annyit elárul, hogy 260-as, 30-as furatátmérővel. Hanem amikor megvetted, elolvasod a kézikönyvét, ott már az orrodra kötik azt is, hogy nem ajánlanak bele a gyári méretektől különböző lapot. (Ha ennyiből nem érted, mi miért van, akkor semmiből.)
    Most nézzük meg a konkurencia paramétereit. A Metabo TS 250 (Hú, jól megkérik az árát - édesöcsém 160-ért vette Vén Pistától.) Lapátmérője csak 250, mégis 2 KW (szintén szénkefés) motor pörgeti. És még így is meg tudja ám állítani a fa! - mondjuk ez valóban ritkán fordul elő. Szóval én senkit nem bíztatok arra, hogy tegye be nyugodtan ezt a lapot (pedig kisebb is.) az MLT 100-ba.

    Én is Güdén vágok sok fát. De az 2,2Kw indukciós, és hővédelemmel el van látva. De sokszor meg is mentett ez a leégéstől. Az első, kisebb Güde asztali körfűrészemet az első negyedórában leégettem. Aztán olvastam itt, hogy nem voltam ezzel egyedül.
    Ha van idő bajolni gyenge motorral, azzal is messzire lehet jutni, csak lassan. És nem mindegy az sem, hogy collos fát tolunk neki, vagy 70-eset, és az se, hogy balsa, fenyő, vagy akácfát. Ismétlem, ha van idő és türelem, megoldja a lehetetlent is még az aldis csodagép is. Én egy szovjet barkácsgépen nőttem fel. El sem hiszem, mennyi mindent megcsinált nekem az a kis csúfság. (És szerettem.) De akkor nem ebből kellett megélnem.

    Persze, hasítóék nélkül is lehet használni a körfűrészt. Van, hogy én is direkt leszerelem. De sokkal gyakrabban van rajta, mint nincs. A hasítóék:
    - igen fontos balesetvédelmi szempontból. Bizonyára láttad a videót, ami bemutatja, hogy kicsi darabot áttolva a gépen (Tolófával!) elszedő oldalon hasítóék nélkül mekkora nagy galibát lehet csinálni.
    - védi a motort. Ha egy fa összefele zár, van, hogy nekem hasítóék használata mellett is lefullad a gép.
    - nagyban segíti a steller munkáját. Nem engedi, hogy a fa a stellertől eltávolodjon, ha bambán toljuk.
    Szóval az esetek nagy többségében jó, ha van hasítóék.

    Linkelt vieóban a mickrosplitter ötlete briliáns. A megvalósítása nekem nem teljesen átgondolt. Ugyan nagyon kicsi az esélye (mégsem esélytelen, és ez a lényeg)m hogy ha valahogyan kirázódik, és a koronghoz ér, úgy pofán vág, hogy arról kódulsz. Bele kellene még valami atombiztos biztosítószegetálmodni szerintem.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák