Köszönöm a tanácsokat.
A történet happy end-el zárult. Okulásul röviden:
Elvittem az Eee 1000h-t egy győri R....média nevű szervizbe, ahol 3 nap alatt megállapították, hogy alaplap hiba és 40-60 ezer pénz körüli összegért lehet megjavítani. Ha gondolom, ők megveszik a "hibás" Asus-t 10.000-ért.....de az átvizsgálásért fizessek szla nélkül 3000-et.
Mondom elviszem a gépet, gondoltam futok még egy kört vele. Leperkáltam a 3 rugót és elhoztam. Alaposabban megnézve a gépet látom ám, hogy hozzá sem nyúltak, az összes hátlapi csavar érintetlen, még az user által bontható bővítő ablaké is....mondom ez aztán az alapos átvizsgálás...legalább a memória hibát kizárhatták volna.....na mindegy, priviben elküldöm bárkinek a cég nevét, hogy véletlenül se menjen oda senki...
Átvittem egy másik céghez, ahol bekapcsolta a szervizes, hallgatózott, majd azt mondta: nem eszik olyan forrón a kását, a ventillátor megy, tehát lehet hogy nem is alaplap....Otthagytam náluk. A hosszú hétvége alatt zárva voltak, így ma kanyartam arra.
A szervizes fickó azzal fogadott, hogy éppen most akart telefonálni: vihetem a gépet, kész van... 
Kiderült : BIOS resettel megoldotta a problémát ( ez nem tudom mit jelent, de tény, hogy működik )....mellesleg bemérte a memóriát és a HDD-t, megpucolta a vindózt, beállított egyet s mást rajta. Mindezért kért 5000 + Áfa-t.
Öröm ét bódóttág... 
A végére leírom a szerviz nevét, remélem egy kis pozitív reklám nem bántja a fórum szabályzatot :
Infinity Bt, Győr. A Mester u. bolt.
Sajnos a munkatárs nevét elfelejtettem megkérdezni a nagy örömben.
Olyan még nem volt, hogy ne legyen valahogy.