Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Petykemano #54522 üzenetére

    - Sokáig a bányászatot okolta a gamer szekció a megnövekedett GPU árakért.
    - Mások szerinte a covid #stayathome miatt (is) növekedett meg a GPU kereslet, mert otthon ült a sok ember és nem tudott magával mit kezdeni és ezért $1000-os kártyákkal újították fel az otthoni játszós gépet.
    - Megint mások szerint a kettő között jelentős az átfedés. Tehát aki megvásárolta az új gpu-t játszani, az ugrott bele a bányáaszatba is, mert miért ne?

    Utoljára megint olyan hírek szállingóznak, hogy a mining valójában csak kis mértékben volt hatással a GPU eladásokra, a gpu-k többsége továbbra is játékosokhoz megy.

    Jó kérdés persze, hogy hogy áll össze ez a statisztika, hisz a JPR report is arról szól, hogy 119 millió eladott GPU. De ebben benne vannak az IGP-k is. Ennek jelenleg max 20-25%-a lehet dGPU. Ha a dGPU-k fele megy bányászni, akkor a teljes 119 milliós GPU piacnak tényleg csak kis részét érinti a bányászat

    Node visszatérve a JPR reportra. ~120millió gpu és ennek mondjuk 20-25%-a dGPU. Számoljunk és kapunk egy 24-30millió példányos dGPU piacot. ami elég soknak tűnik egy negyedévre.

    Persze nem mindegy, hogy mikor mit számolunk.
    dGPU-nak számít az is, ami desktop, és az is ami notebookba megy.
    [link]

    Ez az adat még a kriptoboom előttről származik, 2020Q3-nál megáll a statisztika, mindenesetre látszik, hogy a desktop+notebook dGPU együtt kb 24m negyedévente.

    Tehát a fent számolt 24-30m nem irreális.

    Ennél van újabb is, ami azt mutatja, hogy 2 negyedév elteltével a leszállított desktop dGPU mennyiség nem változott érdemben:
    [link]

    Viszont érdekes módon ebből a képből az is látszik, hogy 2019 elején eléggé földbe állt a desktop dGPU piac és ahhoz képest ma már 20-25%-kal több az eladás.

    Tegyük emellé érdekességképpen az AMD-Nvidia részesedést is:
    [link]

    Az 5700 és 5700X rajtja 2019 július 7-én volt. Érdekes, hogy az eladások száma épp 2019Q3-ban nőtt meg. De az AMD részesedése már előtte elkezdett emelkedni.

    Megnéztem az első árukeresős RX 580 ajánlat árdiagramját: [link]
    2018 végétől a polaris ára folyamatosan csökkent.
    A GPU árak 2021 elejétől lőttek ki.

    Szerintem azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gpu eladások akkor nőttek meg, amikor az AMD visszatért a versenybe az RDNA-val és bár élre menő verseny nem alakult ki, hisz nagyjából az nvidia árgörbéje alá árazott, az, hogy az Nvidia végülis az Ampere sorozatot talán kevésbé elszállt árakon jelentette be, egy jel lehetett volna valamiféle enyhe árverseny kialakulására.

    Ez a negyedévente 10 millió eladás - azon az árszínvonalon és az akkor rendelkezésre álló kapacitás mellett azért elég stabilnak tűnik.

    Az ETH network hashrate ma már 600TH/s
    [link] [link]

    Egyébként már kábé egy hónapja ilyen.
    Talán ennek köszönhető, hogy egyébként szép lassan csorog lefelé a GPU-k ára:
    [link]

    De ami érdekes: az ETH network hashrate 2020 nyaráig stabil volt, aztán 2 negyedéven át enyhe emelkedést mutatott, és végül 2021 elején kezdett el kilőni.

    csak az elmúlt 2 negyedévben, tehát 2021-ben az ETH network hashrate 300TH/s-mal növekedett.
    Az RTX 3080-ra 85MH/s értéket írnak. Tehát a 300TH/s növekmény 3.5M RTX 3080 videokártyából jönne ki. Ez negyedévente 1.75m gpu.

    Viszont a 11 milliós piac sem úgy jön ki, hogy csak high-end kártyát adtak el. Abban benne vannak a 30MH/s körüli kiskártyák is. Tehát ha inkább egy átlagos 50MH/s-mal számolunk, akkor már 6millió kártya, vagyis negyedévente 3 millió bányász eladás jön ki.

    Ez csak az ETH. De azt nem tudom, hogy van-e még másik olyan crypto, amit érdemes GPU-val bányászni és hasonló emelkedést mutatott a beleforgatott számítási kapacitás.
    Itt kutatva [link] még a szintén nagy hírt kavaró Dogecoin emelkedett még 100TH/s-t az elmúlt 2 negyedévben. Amennyiben ebben is ugyanannyi a hashrate, akkor az már negyedévente 4 millió gpu.

    Szerintem 10-11-hez képest a 4 millió többletkereslet elég jelentős. (Persze nem biztos, hogy ez a 4 millió tényleg többlet keresletet jelent, mert kijöhet úgy is, hogy gpu vásárlók csak másodállásban bányásznak.)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák