Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz lezso6 #41904 üzenetére

    REvenue: bevétel
    Gross profit: revenue - cost of goods sold
    Net profit: Total Revenue -Total Expenses

    Az világos, hogy az nvidia bevételei az elmúlt években szárnyaltak, ezt mindenki tudja.

    Ha igaz lenne, amit Te állítasz, hogy gyártási költség indukált az áremelkedés, akkor valójában a gross profitnak nem szabadott volna változnia. Ekkor van az, hogy hát drágábban tudom előállítani a terméket, és a drágább előállítási költséget áthárítom a fogyasztóimra.
    Csakhogy ehhez képest $2-3mrd-ról 2016-tól az első "túlárazott" kártyák megjelenésétől meredeken emelkedik $7mrd-ig.

    A gyártási költségei a 2016-ot megelőző $2-ról kb $4-ra emelkedett. Ehhez képest a bevételei $4-5mrd-ról $11-12mrd-ra emelkedtek.
    Az úgynevezett gross profit (tehát a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel) ennek következtében $2-3mrd-ról 6-7md-ra nőtt

    A gross margin (gross profit / revenue) 50%-ról 62%-ra emelkedett, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a bevételek a gyártási költségektől magasabb mértékben nőttek.

    Ha az nvidia költségekkel arányosan növelte volna az árait (bevételeit), akkor a bevételeinek kb 20%-ról kellett volna lemondania (pl: $5mrd-os gyártási költségek mellett $11-12mrd helyett $10mrd bevétel) Ez mondjuk máris 20%-os árcsökkentést jelenthet.

    Tegyük hozzá, nem tiszta, hogy itt az nvidia bevételei alatt a kártyák árát, vagy a lapkák eladási árát kell érteni. De eddig mindenütt úgy láttam kalkulációt, ami a tervezőcég marginját a kártya eladási árából származtatta, nem pedig a lapkáéból.
    Ezzel most csak arra akarok utalni, hogy ha most visszautalnál arra, hogy hát én mondtam, hogy egy 12nm-es lapka kb $50-60 és ha arra rászámítjuk az 60% margó helyett az 50%-ot, akkor $100 helyett $90-be kerülne a lapka, és pont $10-al kerülne kevesebbe egy kártya, ami szóra se érdemes, akkor megkérdezem, hogy ha az nvidia $90-100%-át kapja egy kártya árából, és tudjuk, hogy kártyától függően $100-150-200-nél nem kerül többe a ram, a pcb, a hűtés se akkor ki a fene nyeli le maradékot a $500-700-os eladási árból?

    A kérdés tehát az, hogy vajon a gross margin emelkedése esetleg indokolható-e a tervezési költségek emelkedésével?

    Ezt meg a net income mutatja meg, ami ugyenezen időszakra nézve a $0.5mrd-ról $4mrd-os magasságba ugrott fel.
    Ez azt jelenti, hogy évente $2-3mrd rántott ki úgy a vásárlók zsebéből, hogy azt valójában még az indirekt tervezési költségek sem indokolták.
    A net margin 10%-ról 40%-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a bevételből 10% helyett immáron 40% realizálódik profitként.

    Én értem, hogy mint profitoritentált cég, egy befektető, részvényes szemében épp ettől lesz jó, sikeres, ügyes, stb. Ezzel nincs baj.
    És nem is állítom, hogy ne lett volna valamekkora áremelkedés indokolt, de azt gondolom, hogy a jelenlegi eladási árakból 20-25%-ot nem költség indokol, hanem a monopol jellegű piaci helyzet, a konkurencia hiánya, vagy a tényleges versenyzési akarat hiánya engedi meg a cég számára - a fogyasztók kárára.

    extraprofit
    "És hogy mi ezzel a baj? Alapvetően az, hogy a gazdasági profit egy részét a fogyasztók (a fogyasztói többlet) rovására érik el a vállalatok. A nem tökéletes verseny (kivéve a monopolisztikus versenyt) többnyire magasabb árat és alacsonyabb termelési mennyiséget eredményez - úgy mondjuk, hogy jóléti veszteséget okoz."

    Ennek most az AMD nem versenyt állított, hanem lekövette az a magasabb gazdasági profitot eredményező árazást. Nem tudom, hogy ez kartellezésnek minősül-e füstös szobában való egymásrakacsintás nélkül, különösebben nem is érdekel.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák