Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

másik topikból ide: szóval extra energiagazdálkodási beállítások úgy gondolom általánosan c2d / centrino platformra (jórészt powertop alapján).

először érdemes megnézni mi a default helyzet: apt-get install powertop , majd táp kihúz, minden futó program bezár, minden szirszar kihúz, wifi, ethernet ki, terminál --> sudo powertop . egeret nem mozgat, vár 1-2 percig mire egy reális eredmény lesz. közben nem nyomogat semmit. ebből indulunk, megjegyezzük a számot, hogy látható legyen az esetleges különbség. ha valami x program (daemon) kóstolja a cpu-t, azt célszerű leállítani míg a mérés megy, és a fényerőt is ismert pozícióba (célszerűen minimum) pakolni.

előre mondom, hogy az alábbiak közül semminek nem szabad(na) látható-érezhető károkat okoznia. tehát attól, hogy elaltatod a sata-t, még nem fog leállni a lemez menet közben vagy takarékosságból leszakadni a wifi. ha bármi változás van, az rossz.

minden az "exit 0" elé kerül.

sudo nano /etc/rc.local

# ez a hangchipet nyugtatja

echo 1 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
    echo Y > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller

# ez a satát - előtte mindenképp nézd meg, hogy vannak-e és milyen "/hostx/" könytárak. csak az maradjon, ami eleve van és tud írni bele.

echo min_power > /sys/class/scsi_host/host1/link_power_management_policy
    echo min_power > /sys/class/scsi_host/host2/link_power_management_policy
    echo min_power > /sys/class/scsi_host/host3/link_power_management_policy
    echo min_power > /sys/class/scsi_host/host4/link_power_management_policy

# ez ritkábban írja ki a lemezre a kiírandót (annyival nem ritkábban)

echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs

# ez a cpu-t izélgeti, hogy takarékosabb legyen

echo 1 > /sys/devices/system/cpu/sched_mc_power_savings

# ez meg mindent beállít automatán elalvósra, amit csak tud

for i in `find /sys -name autosuspend -exec echo {} \;` ; do echo "1" > $i ; do$

aztán van egy külön script, ami akkor indul mikor bekapcsolod az akármilyen hálózatot:

sudo nano /etc/network/if-up.d/power

# ez altatlja a wlan-t (előtte iwconfig -gal nézd meg wlan0-d van-e, vagy máshogy híjják)

iwconfig wlan0 power on
    iwconfig wlan0 power timeout 500ms

chmod +x /etc/network/if-up.d/power

vinyó parkoltatásához (előtte nézd meg mi mit jelent. az y és Y egyből altat, a B meg 1-255 a takarékosságot próbálja állítani (1 a legtakarékosabb). 255-tel elvileg örökké pörög. nekem a wd amúgy ebből az 1-et meg a 255-öt ismeri, azaz vagy mindig peder, vagy öli magát 5mp-ként...

hdparm -B 1 /dev/sdc
    hdparm -y /dev/sdc

ha nem baj most a phc-t nem írom le elég részletesen, de linux-phc repo felvesz, frissít, 2.6.32-38-phc vagy hanyas végű kernel + headers + headers-generic telepít, linux-phc.org-ról kis patch izé letölt, parancs futtat. utána teszt:

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_default_vids

ki kéne adjon valamit. ha nem, akkor vagy a patch nem sikerült, vagy nem phc-s kernel fut (uname -r végén -phc kell legyen) utána meg undervolt-bash nevű script segít a minimum fesz megtalálásában. végén az eredményt szintén az rc.local -ba rak, pl:

echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
    echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vids

tudni kell, hogy az eredeti értékek (cat .../default_vids) legkisebbje alá az intel nem engedi feszelni a cput, ez lv cpu-nál pl 17-es vid. akármi is van beleírva ő minimum 17-et fog berakni. más téma, hogy a bal oldali, legmagasabb számmal is érdemes óvatosan bánni, mert már c2d-n is van turbo (aka ida), és a tesztnél jó ideje stresszelt cpu-t nem fogja felküldeni olyan magasra, mint mondjuk szó szerinti hidegindításkor. ilyenkor az egyébként stressztesztelt legbaloldalibb szám kevés lehet.

Új hozzászólás Aktív témák