Windows blog: a Live ID szerepe a Windows 8-ban

A Live azonosítóról és annak szerepéről már többször szó esett blogunk hasábjain, a mai bejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan is integrálódik a Windows 8 rendszerébe a Live fiók, és azon keresztül a Live rendszer szolgáltatásai.

windows 8 logo

Elsőként már rögtön a telepítés után találkozhatunk azonosítónk és számítógépünk összekapcsolásának lehetőségével, az első lépések közt ugyanis rögtön választhatunk, hogy az eddig megszokott módon offline profilt hozunk létre vagy erre a célra egy Live fiókot igénylünk, esetleg a már meglévőt használjuk fel. S hogy ennek mi értelme? Mint ahogy azt már szintén említettük, a Live fiók mögött egy méretes felhő is húzódik. A felhő előnye jelen esetben akkor mutatkozik meg, ha több Windows 8 rendszert futtató számítógépet használunk azonosítónkkal, ebben az esetben ugyanis személyes beállításainkat hurcolhatjuk magunkkal más gépekre is. Ilyenek például a kezdőképernyő és az asztali felület beállításai, a kisegítő lehetőségekre vagy az alkalmazásokra vonatkozó opciók, de még a webes előzmények, kedvencek és bejelentkezési információk is mind magunkkal vihetők, ehhez csupán azonosítónkra és jelszavunkra – meg természetesen aktív internetkapcsolatra – van szükség. De a lehetőségek nem merülnek ki pusztán ennyiben...


[+]

A rendszer számos előretelepített alkalmazást hoz magával, melyek között a névjegyzék, az e-mail kliens, a csevegő szoftver is ezt az azonosítót használja, illetve használhatja funkcióinak elvégzésére, de még a Windows Store hozzáférésünk is a Live ID-hoz köthető. Mindezek felett a 25 gigabájtos online tárhelyet és 5 gigabájt közvetlen fájlszinkronizálásra elkülönített háttértárat biztosító SkyDrive is ezen az azonosítón keresztül működik. Utóbbival kapcsolatban érdemes tudni, hogy a SkyDrive alkalmazás és az ahhoz tartozó megosztási funkciók igencsak mély integrálási státuszt élveznek az operációs rendszerben: ide feltölteni szinte bárhonnan tudunk, a megfelelő alkalmazások pedig – az engedélyünkkel persze – hozzáférhetnek az itt tárolt tartalmakhoz, szerkeszteni és menteni tudják azokat. Bár a SkyDrive integrációra még a későbbiekben visszatérünk, zárszóként azonban álljon itt most egy rövid videó, mely jól demonstrálja az alkalmazás képességeit:

Inarus

Azóta történt

Előzmények