Megérkeztek a Toshiba első 3,5”-es merevlemezei – egy új időszámítás kezdete?

Az utóbbi időben már többször nemtetszésünket fejeztük ki a két merevlemezgyártó, a Seagate és a Western Digital piaci magatartásával szemben, miszerint módszeresen felvásárolták a konkurenciát, majd kettesben kedvük szerint elkezdték manipulálni az árakat, nem túl szimpatikus módon egy természeti katasztrófa mögé bújva. A Toshiba eddig csak virtuális harmadikként volt jelen, legalábbis ami a 3,5”-es HDD-k előállítását illeti, ugyanis csak 2,5”-es adattárolók gyártásával foglalkoztak, vagyis a fentebb említett páros ezen a terülten 100%-os részesedésre tett szert, amely szituációról szinte ordít a kartellezés.

Azonban amikor a Western Digital felvásárolta a Hitachit is, akkor a hatóságok azt a feltételt szabták, hogy a Toshibának meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy 3,5”-es merevlemezeket gyárthasson, így történhetett meg az, hogy a japán vállalat megszerezte az ehhez szükséges berendezéseket. A napokban pedig végre odáig jutott a történet, hogy a Toshiba bejelentette első 3,5”-es HDD-it, amelyből első nekifutásra összesen 12 modellt kínálnak. A termékpalettán négy 1,5, négy 2 és négy 3 TB kapacitású variáns kapott helyet, amelyek lényegében Hitachi, vagy mondhatnánk Western Digital merevlemezek.

A 12 merevlemez egyik fele 7200-as percenkénti fordulaton jár, míg a másik hatosnál a csendesebb és energiatakarékosabb üzemelés volt a cél, utóbbiaknál a tempót modelltől függően 5700 és 5940 rpm-re fogták vissza, ezzel 19-25%-kal csökkentve fogyasztásukat a 7200 rpm-es modellekhez képest. Egyébként teljesen átlagos adathordozók 6 Gbps-os SATA csatolóval és 32-64 MB gyorsítótárral. Érkezésük a hónap végén esedékes, azonban vételárat még nem közölt a gyártó, valamint egyelőre az sem világos, hogy milyen mennyiségben képesek elárasztani a piacot. Reméljük nem követik a Seagate-Western Digital páros haszonszerzési metodikáját, és akkor idővel talán újra egy kis versenyhelyzet alakulhat ki a piacon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés