Western Digital Red NAS merevlemezek – újabb színfolt a kínálatban

Hirdetés

A Western Digital mindig is ügyelt arra, hogy a különböző feladatkörökhöz megfelelő merevlemezeket kínáljanak, amelyek az adott feladatkör igényeihez a lehető legjobban passzolnak. Az otthoni és irodai környezetbe eddig háromféle HDD-t indítottak, amelyek kék (Blue), zöld (Green) és fekete (Black) színkódokat kapták a könnyebb eligazodás végett. A WD Blue adattárolók teljesítmény, fogyasztás és minden egyéb szempontból az arany középutat jelentik. A WD Green széria tagjai a teljesítmény helyett inkább az energiatakarékosságot és a hűvös működést tartják szem előtt, míg ezzel ellentétben a WD Black merevlemezek a minél jobb teljesítményre koncentrálnak.


[+]

A Western Digital viszont úgy vette észre, hogy az otthoni és SOHO környezetbe szánt hálózati adattárolókba (NAS) nem könnyű megfelelő egységet találni, ugyanis túl nagy a szakadék a nem igazán ebbe a feladatkörbe szánt fent említett fogyasztói termékek és a célnak megfelelő, de sokkal drágább vállalti megoldások között. A vállalat ezért bejelentette a Red sorozat érkezését, amelynek tagjait kifejezetten NAS-okba fejlesztették ki, ezt jelzi többek között a specifikációban olvasható egymillió órás MTBF (Mean Time Between Failures) érték is.


[+]

A Red széria 1 (WD10EFRX), 2 (WD20EFRX), illetve 3 (WD30EFRX) TB-os kapacitással lesz elérhető. Legfontosabb erényük, hogy jól bírják a folyamatos, akár 24/7-es működést is, nagyfokú megbízhatóságuk pedig ideálissá teszi a modellek RAID tömbbe szervezését is. A Red sorozat pontos fordulatszáma nem derült ki, mivel a Green termékekhez hasonlóan az IntelliPower címkével illették őket a tervezők, így minden bizonnyal a bő 5000 rpm-es tartományban munkálkodnak. Ez éppen logikus, mert egy hálózati adattároló esetében a sávszélesség úgy is korlátozott, és a teljesítménnyel szemben sokkal fontosabb a megbízhatóság. A 3,5”-es meghajtókat 64 MB-os gyorsítótárral és 6 Gbps-os SATA interfésszel szerelik.

A Western Digital Red pontos megjelenési dátuma még ismeretlen, de azt már lehet tudni, hogy 3 év garancia kíséretében az 1, 2 és 3 TB-os modell rendre 109, 139 és 189 dollárért érkezik. A garanciaidők összehasonlítása végett leírjuk, hogy a Blue és Green meghajtók 2 évet, a Black és VelociRaptor szériák pedig 5 évet kapnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés