Tavasszal jönnek a Socket AM4-es alaplapok

Egy ideje már lehet tudni, hogy az AMD következő fontosabb lépcsője a foglalatok szempontjából a Socket AM4 lesz. Ezzel a tokozással egységesedik a vállalat teljes termékskálája, mivel az APU-k és a hagyományos CPU-k is ebbe érkeznek. Jelenleg annyit tudunk biztosan leírni, hogy a Bristol Ridge, a Summit Ridge és a Raven Ridge kódnevű fejlesztések lesznek használhatók ebben a Socket AM4-es foglalatban.

A Bristol Ridge lesz az első fecske és ez tulajdonképpen a mobil piacon már elérhető Carrizo SoC APU asztali verziója. A technikai képességek szempontjából tehát megegyezik az alábbi cikkben részletezett lapkával, de lesz egy nagyon fontos eltérés. Amíg a Carrizo SoC APU integrált déli hidat használ, addig az asztali Bristol Ridge fejlesztés esetében az alaplapgyártó dönthet az új Promontory kódnevű külső déli vezérlőhíd használata mellett is.

A Promontory déli híd alaposan megbonyolítja majd a felkínált lehetőségeket, mivel maga a Bristol Ridge működőképes lesz önmagában. Ilyenkor az alaplapgyártó az integrált PCI Express 3.0-s vezérlőből négy csatornát szabadon elkölthet. A Promontory kódnevű lapka alkalmazásával azonban extra USB (akár 3.1-es szabványú), SATA Express és SATA 3.0-s portokra lehet szert tenni, illetve pár PCI Express 2.0-s csatornát el lehet költeni különféle egyéb vezérlőkre.

Fontos megjegyezni, hogy a később érkező Summit Ridge és a Raven Ridge is kap integrált déli hidat, tehát ezek is működőképesek lesznek önmagukban a Promontory déli híddal nem rendelkező alaplapokban. Az egyetlen eldöntendő kérdés tehát, hogy a felhasználónak szüksége van-e az extra portokra.

A Bristol Ridge egyébként már DDR4 szabványú modulokat támogat, méghozzá szabványos szinten effektív 2400 MHz-es órajelűeket, de tuninggal lehet majd feljebb is menni.


(forrás: Benchlife.info) [+]

A Benchlife.info által megszerzett adatok szerint a várható asztali és mobil Bristol Ridge modellek a fenti képeken szereplő táblázatban leolvasható paraméterekkel rendelkezhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés