SSD-vezérlőket jelentett be a SandForce

A kaliforniai székhelyű SandForce új versenyző az SSD meghajtók piacán. A vállalat elsősorban vezérlőlapkák tervezését tűzte ki célul, amit a frissen bemutatkozó SF-1000 termékcsalád is alátámaszt. A SSD meghajtókhoz tervezett vezérlőchipek közül egy SF-1200 és egy SF-1500 típusjelzésű változat lesz elérhető. Előbbi a mobil, utóbbi pedig a vállalati szegmensbe szánt adattárolókhoz ideális.

Az új SandForce vezérlők a Sata-300 interfészt támogatják, és intelligens wear leveling technológiával is rendelkeznek, ami egyenletesen használja a memóriacellákat, így azok hasonló ütemben válnak majd írhatatlanná. Ez természetesen nagyon fontos a NAND flash technológián alapuló meghajtók esetében, ugyanis a cellák korlátozott írási ciklust képesek elviselni. Ez azt jelenti, hogy a meghajtó idővel elveszti az írási képességét, a tárolt adatok azonban továbbra is olvashatók maradnak. A wear leveling vezérlés gondoskodik arról, hogy az írási műveletek megfelelően szétszórtan legyenek végrehajtva az összes cellát figyelembe véve, így azok várhatóan hasonló ütemben használódnak majd el.


SandForce SF-1200 és SF-1500 blokkdiagram [+]

Mindkét termék 512 GB-nyi NAND flash memóriát támogat, az SF-1200 típusú vezérlő azonban csak az MLC lapkákkal használható, míg az SF-1500 képes az SLC technológiára épülő chipeket is vezérelni. Az SF-1200 kisebb tudása természetesen némileg alacsonyabb fogyasztással párosul majd, ami a mobil rendszerekbe készülő SSD meghajtóknál nem elhanyagolható tényező.

A SandForce SSD-vezérlői a legfrissebb információk szerint nyár elején lesznek elérhetők, az OEM partnerek azonban már most is leadhatják a rendeléseiket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés