Újít a leggyorsabb HDD-in a Seagate

A második generációs Exos 2x sorozat továbbra is az adatátviteli tempóval szeretne hódítani.

Közel másfél éve már annak, hogy a Seagate új sebességszintet adott a HDD-knek, ugyanis a múlt év tavaszán leplezték le a 14 TB-os Exos 2x14 modellt, amely bevetette a régóta fejlesztett multi-actuator technológiát. Ennek az a lényege, hogy a HDD-be helyezett karokat két külön csoportra osztják, és ezek egymástól függetlenül is képesek mozogni. Logikailag két külön HDD-ről beszélhetünk egy vázon belül, és a vezérlő így is kezeli a beépített tányérokat.

Ennek fejlesztésnek érkeznek a nagyobb kapacitást kínáló verziói, ugyanis az Exos 2x konstrukció 16 és 18 TB-os tárhellyel is elérhető lesz. Mindkét esetben ugyanaz a percenként 7200-szor forgó motor pörgeti a tányérokat, a Mach.2 dizájnnak hála pedig ez még így is lehetővé teszi az akár 554 MB/s-os adatátviteli sebesség, miközben olvasás, valamint írás mellett rendre a 304 és 560 IOPS-os tempó hozható. A paraméterek alapján a Seagate némileg optimalizált a teljesítményen, így az elődhöz viszonyítva egy aprócska előrelépést azért kínálnak.

Az Exos 2x16 és 2x18 szintén két logikai adattárolónak számít, előbbiben két 8, míg utóbbiban két 9 TB-os tömb dolgozik, de ezek a korábbi modellhez hasonlóan egy nagy HDD-nek látszódnak az operációs rendszer számára. A szóban forgó, CMR technológiával operáló megoldások egyébként 256 MB-os gyorsítótárat kaptak.

A Seagate a termékcsaládot továbbra is az adatközpontokba szánja, és mindkét kapacitású kiadásból készül 12 Gbps-os SAS és 6 Gbps-os SATA interfészt használó verzió. Ezek között lényeges különbség lesz működésben, ugyanis a SAS meghajtó esetében a két logikai tárolótömböt képes menedzselni a protokoll fejlettségének hála a rendszer, viszont SATA portot használva alkalmazásoldali segítség kell ehhez.

Az új Seagate Exos 2x16 és 2x18 HDD-ket már rendelhetik a vállalat partnerei, az árazásról viszont nincs adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés