Részletek az Intel kétmagos mobil processzoráról

A Napa fejlesztési kódnevű platform részeként készülő Yonah processzorról már egy éve szivárognak az adatok – tegnap végre megtörtént a hivatalos bejelentés is. A CPU egymagos változata a Pentium M márkanévnek hátat fordítva Core Solo, a kétmagos pedig Core Duo néven került piacra; a platform logót cserélt, a Centrino a dupla mag jelenlétére utalva a Centrino Duóval egészült ki.

A legnagyobb újdonságot természetesen a kétmagos processzorok megjelenése jelenti a kifejezetten mobil használatra szánt noteszgépek szegmensében. A 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológia mellett újratervezett energiagazdálkodás segíti a fogyasztás mérséklését. A rendszer talpköve az órajel és a feszültség dinamikus változtatását lehetővé tevő Enhanced Intel Speedstep Technology, amely az új mikroarchitektúra követelményeinek eleget tevő funkciókkal egészült ki. A Dynamic Power Coordination biztosítja, hogy a magok egymástól függetlenül halt, stop clock vagy deep sleep állapotba merüljenek, ha erőforrásaikra épp nincs szükség.

Az Intel az új márkanevekkel együtt egy új modellszámozási rendszert is bevezetett, amely utal a lapka fogyasztására is. Az U előtag 15 wattnál kisebb TDP-t jelent, az L 15 wattot, a T 25 wattot, az E pedig 50 wattot meghaladó Thermal Design Power értéket jelent. A TDP egyfajta tipikus fogyasztás; a processzor valós energiafelvétele teljes terhelésnél ennél nagyobb, ugyanakkor a gyártói adatok szerint a most bemutatott valamennyi processzortípus TDP-je 13,1 wattra mérséklődik 1 GHz-re csökkentett órajel mellett. Ez általában kis processzoridőt igénylő alkalmazásoknál (irodai szoftverek, internetezés stb.) igen jó fogyasztási mutatót vetít előre.

Jelenleg egyetlen egymagos, illetve hatféle kétmagos Yonah kapható. Valamennyi 667 MHz-es rendszerbuszt használ, másodszintű gyorsítótáruk kapacitása egységesen 2 MB. A Core Duo modelleknél a két mag egyetlen szilíciumlapkán foglal helyet, és megosztva használják a cache-t. Ez azt jelenti, hogy a mindkét végrehajtó egység által használt adatokat elég egyetlen példányban tárolni, az egyik mag kikapcsolása esetén pedig a másik veszi át az ellenőrzést a teljes L2 cache fölött. A közösen használt FSB sávszélessége 5,33 GB/s.

 

Intel Core Duo
Típusjel L2 cache Órajel FSB TDP Listaár
T2600 2 MB 2,16 GHz 667 MHz 31 W 637 dollár
T2500 2 MB 2 GHz 667 MHz 31 W 423 dollár
T2400 2 MB 1,83 GHz 667 MHz 31 W 294 dollár
T2300 2 MB 1,66 GHz 667 MHz 31 W 241 dollár
L2400 2 MB 1,66 GHz 667 MHz 15 W 316 dollár
L2300 2 MB 1,5 GHz 667 MHz 15 W 284 dollár
Intel Core Solo
Típusjel L2 cache Órajel FSB TDP Listaár
T1300 2 MB 1,66 GHz 667 MHz 27 W 209 dollár

A processzor támogatja az SSE/SSE2/SSE3 utasításkészleteket, az Execute Disable Bit funkciót a memória védelmére, de csupán 32 bites kódokkal kompatibilis. Digital Media Boost néven olyan kiegészítések kerültek a chipbe, melyek számításigényes multimédiás feladatok (audio- és videostreamek feldolgozása, 3D grafika stb.) és tudományos számítások gördülékenyebbé tételét segítik.

Az új Centrino platform alapja a 945G/P chipsetek mobil változata. Az integrált grafika a 915GM-hez képest Graphics Media Accelerator 950-re cserélődött, melynek valamelyest javultak 3D-s képességei, a videók feldolgozását segítő szűrői, valamint a kijelzők vezérlését biztosító mechanizmusai. Az energiatakarékosságot elősegítő funkciókat továbbfejlesztették mind a kijelző, mind a memória, mind a tároló alrendszer kezelésében. A Yonah processzorok Dynamic Bus Parking szolgáltatása révén mód van a CPU és a chipset energiafelvételének összehangolt csökkentésére az órajel visszafogása révén.

A Micro-FCBGA és Micro-FCPGA tokozásban is megjelenő Yonah nemcsak notebookokba kerülhet, több gyártó máris jelezte, kisméretű (többek között éppen az ugyancsak friss Viiv logót viselő) asztali gépeibe is beépíti a processzort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés