Acer: jön a napás ötös

Öt vadonatúj, következő generációs Centrino technológiára épülő notebook-sorozatot dob piacra régiónk vezető noteszgép-gyártója, az Acer. A hazánkban is jelentős sikernek örvendő vállalat eddigi gyakorlatához híven többfajta kiépítésű és felszereltségű modellel egészíti ki mind az üzleti felhasználóknak, üzletembereknek szánt TravelMate szériáját, mind az otthoni, illetve elsősorban multimédiás felhasználási területre fejlesztett Aspire termékcsaládját.

A TravelMate 8200, TravelMate 4670, TravelMate 4200, TravelMate 3010 és az Aspire 5670 sorozatú noteszgépek közös jellemzője, hogy mindegyik típus megfelel az Intel új generációs Centrino Duo platform követelményeinek, azaz mind az öt sorozat kétmagos Intel processzort, továbbfejlesztett i945PM/GM lapkakészletet és Intel vezeték nélküli hálózati vezérlőt kap. Az új platformnak köszönhetően a noteszgépek számítási teljesítménye – alkalmazástól függően – jelentős mértékben megnövekedhet az elődökhöz képest, mindemellett az akkumulátoros üzemidő a fejlett energiatakarékossági üzemmódnak köszönhetően akár 30 százalékkal is hosszabb lehet, mint korábban.

A cég új zászlóshajója, a TravelMate 8200 elődjéhez hasonlóan nagy felbontású széles képarányú 15,4 hüvelykes kijelzővel büszkélkedhet, melyet az ATI egyik legújabb mobil videovezérlője, a Mobility Radeon X1600 hajt meg. A stílusos, szénszál-erősítést kapott műanyag ház többek között kétrétegű DVD-írót, 2.0-s szabványnak megfelelő Bluetooth modult, ExpressCard bővítőmodult és webkamerát rejt magában. Az adatok biztonságára az Acer plasztikkártyás SmartCard Security Solution megoldása vigyáz, a merevlemez épsége felett pedig az Acer Gravisense technológia és a Disk Anti-Shock Protection eljárás őrködik.

Az apró noteszgépek szerelmesei számára fejlesztette tovább a tavaly bemutatott TravelMate 3000-es szériáját a gyártó; a TravelMate 3010 már az új generációs Intel mobil platformra épül majd, az új szubnotesz mindemellett megkapott néhány olyan technológiát is, amellyel az imént részletezett TravelMate 8200-as modell is rendelkezik. Ennek alapján a 12,1 hüvelykes, széles képarányú TravelMate 3010 is rendelkezik többek közt a Gravisense és Disk Anti-Shock Protection és Anti Theft eljárásokból álló DASP+ technológiával. A külső optikai egységgel felszerelt noteszgép tömege hozzávetőlegesen 1,5 kg lesz, a gép egyaránt működhet 3-cellás és 6-cellás akkumulátorról. A két akkumulátorral együttvéve hozzávetőlegesen hét órás üzemidő érhető el a gyártó állítása szerint.

Kis- és középvállalatok szakembereinek szánja az Acer a TravelMate 4200-as családot, melynek bizonyos típusai a TravelMate 8200-es modellhez hasonlóan Bluetooth-szon kommunikáló VoIP-telefont kapnak majd, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a számítógép használója csökkentse telekommunikációs költségeit. A 15,4 hüvelykes, széles képarányú kijelzővel ellátott noteszgép megjelenésekor az egyik legolcsóbb Centrino Duo platformra épülő hordozható számítógép lehet.

A TravelMate 4670-es modellcsalád felszereltségét tekintve jóval többet nyújt az imént szóba hozott TravelMate 4200-as szériánál, jóllehet a 15,4 hüvelykes kijelző itt is adott, ez esetben ugyanakkor az ATI Mobility Radeon X1400-as grafikus vezérlője felelős a megjelenítésért, a merevlemezes háttértár pedig már nem Ultra-ATA, hanem Serial ATA szabványú (ez utóbbi mechanikus védelmét a már korábban is említett Disk Anti-Shock Protection (DASP) látja el). A gép MediaBay rendszerű bővítőmodulokat is fogad, amelyeken keresztül plusz merevlemez, második akkumulátor, vagy gyorsabb DVD-író illeszthető a rendszerbe.

 

Az imént említett géphez hasonlóan szintén 15,4 hüvelykes, széles képarányú, de immáron CrystalBrite technológiával ellátott TFT-t kap az Aspire család kétmagos mobil processzorral rendelkező új tagja, az Aspire 5670, mely elsősorban a magánfelhasználók igényeit igyekszik kielégíteni. Akárcsak a TravelMate 8200-as csúcsmodellnek, ennek a gépnek is szériatartozéka egy Bluetooth VoIP telefon, illetve egy webkamera, melyek a megfelelő kommunikációs programok segítségével jó minőségű – és olcsó – videotelefonálást tesznek lehetővé. A grafikáért itt is egy Mobility Radeon X1400-as grafikus vezérlő felel, mely minden Aspire 5670 típusú notebook szériatartozéka. Az új Aspire gép szerves része az Acer Arcade szoftver, mely a különböző multimédiás felhasználási lehetőségeket fogja össze, így lényegében egy felületet adva a DVD-lejátszónak, képnézegetőnek vagy zenelejátszónak.

A gépek közös jellemzője, hogy mindegyik rendelkezik az Acer Empowering Technology nevű alkalmazáscsomaggal, mellyel a legkülönfélébb rendszeradminisztrációs feladatok végezhetők el egyszerűen. Szintén közös vonás, hogy a fenti notebookokra szokás szerint egy év nemzetközi utazógaranciát vállal a gyártó, ez azonban kibővíthető maximum 3 évre.

Az Acer kétmagos processzorra épülő új noteszgépei fokozatosan, az első negyedév során jelennek meg a piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

  • Színpadon a Centrino Duo

    Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

  • Hardverek vegyesen

    Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

  • Mobilizált Gigabyte

    Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

Előzmények

Hirdetés