Egy Radeon és egy FirePro kártya épül majd a Hawaii kódnevű cGPU-ra

A Hawaii kódnevű cGPU létezéséről már egy ideje lehet tudni, és az sem túl nagy titok, hogy a bemutató szeptemberben lesz. A legfrissebb adatok alapján mindössze egy új csúcs-Radeon érkezése várható, de ezt még idén kiegészíti egy csúcs-FirePro VGA is. Mindkét megoldás a Hawaii kódnevű lapkára épül majd, de az aktivált részegységek szempontjából lesznek eltérések a FirePro javára, mivel a cGPU-ban található összes feldolgozó csak ennél a modellnél lesz aktív.

A Hawaii egyébként 28 nm-es gyártástechnológiával készül, és a lapka kiterjedése az AMD eddigi stratégiájához képest szokatlanul nagy majdnem 480 mm². Hajszálpontos adat ezzel kapcsolatban nincs. A GCN architektúra megmarad, de sokat fejlődik a rendszer általános számítási feladatokban felmutatott hatékonysága. A Radeon modell esetében várhatóan 40 darab CU lesz aktív, ami 2560 shader részelemet jelent, melyet 40 blending egység egészít ki. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória 384 bites buszon kapcsolódik a cGPU-hoz, és elsősorban 6 GB-os kapacitással rendelkező megoldások lesznek, de nem kizárt, hogy pár cég 3 GB-os verzióval is előáll. Az órajelekről egyelőre még nincs adat, de a fogyasztást 250 watt körülire tervezik, így ehhez lesz igazítva a tempó is. A rendszer új PowerTune technológiát kap, ami a Radeon HD 7790-nél megismert megoldásra fog a legjobban hasonlítani.

A FirePro modell paraméterei ismeretlenek, de több feldolgozó lesz benne és kisebb órajelen fog működni, ami a fogyasztás csökkentése miatt szükséges. Az AMD a Hawaii kódnevű cGPU-t a HPC-s igényekre is felkészítette, így a vállalat történelmében ez lesz az első olyan termék, ami csak felezett sebességgel végzi a dupla pontosságú számításokat. Elképzelhető, hogy a Radeon verzió korlátozottabb lesz ebből a szempontból, hiszen az átlagfelhasználóknak erre az extrára nincs szüksége. A FirePro modell viszont dupla pontosságú feldolgozás mellett 2,6 TFLOPS-os számítási teljesítményre is képes lehet, amivel szemben a leggyorsabb Xeon Phi és Tesla gyorsító rendre 1,2 és 1,3 TFLOPS-os teljesítménye nem lesz elég.

Ennél többet egyelőre nem lehet tudni és valószínű, hogy a szeptemberi bemutatóig nem is lesz sokkal több információ. Ami még érdekes, hogy az AMD a professzionális szegmenst és a HPC-piacot nagyon kiszemelte magának, amit a GCN architektúra birtokában nem csodálunk, hiszen ez a rendszer itt tudja megmutatni, hogy igazán mire képes, viszont a tervek nem csak a teljesítmény további növelését célozzák meg, hanem a számítás pontosságának javítását is, így később négyszeres pontosságot kínáló hardverek is érkezhetnek. Ennek nyilván meglesz a maga teljesítménybüntetése, ahogy a dupla pontosságnak is megvan, de ha az adott feladat esetében kritikus a lehető legpontosabb eredmény felmutatása, akkor az új hardverek erre jó alapot adnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés