Panasonic Lumix DMC-G7: új m4/3-os tükör nélküli a középkategóriában

Idestova több mint két éve már, hogy a Panasonic csatába küldte a DMC-G6 m4/3-os tükör nélküli fényképezőgépét, aminek utódjára egészen mostanáig várni kellett. A japán vállalat a megszokott számozási séma szerint az idei modellnek a DMC-G7 típusjelzést adta, és ennek megfelelően újdonságokat is pakolt szép számmal a gépbe, aminek egy része most is korábbi felsőkategóriás gépekből költözött eggyel lejjebb, immáron a középkategóriába.


[+]

A G7 kiterjedése és tömege picit nőtt az elődjéhez képest, ami azt jelenti, hogy 125 x 86 x 77 milliméteres méretéhez most 410 gramm társul. Mindez megbocsátható annak fényében, hogy a masina kinézete felnőttesebb, férfiasabb lett. Az áttervezés a gép legtöbb pontját érintette, így hangsúlyosabb a markolat, áttervezték a szemkagylót, több vezérlőtárcsát kapott és hátlapi gombok és kapcsolók kiosztását is átgondolták. Mindezeknek hála a gép kinézetben most sokkal közelebb áll az egy ligával feljebb játszó Lumix DMC-GH4-hez, mint a hajdani G6-hoz. A hátoldalon továbbra is fellelhető a 3"-es kihajtható, forgatható érintőkijelző, aminek felbontását 1,04 millióra növelték. Az 1,4x (0,7x ekvivalens) nagyítású, 100%-os lefedettséget biztosító elektronikus OLED kereső viszont jóval nagyobbat fejlődött a felbontását tekintve, ami 2,36 millió képpontos immáron, és késleltetését is csökkentették.


[+]

A megapixel-vadászok viszont csalódni fognak, ugyanis a G7 4/3" CMOS szenzora maradt effektív 16 megapixeles. A Digital Live MOS szenzor mögött most is a Venus Engine feldolgozó processzor dolgozik, ami nem csak a színárnyalatokat vizsgálja, hanem a színek telítettségét és világosságát is. A diffrakciót kiszűrő új rendszernek köszönhetően a felhasználók élesebb, jobb rajzolatú felvételeket ígér magas fényrekesz-értékek mellett is. A rajzolat minőségéről gondoskodik a feljavított Multi-process Noise Reduction zajszűrő rendszer is, amely mindegyik fotó esetében külön-külön kiértékeli a sajátos fényviszonyokat és egyéb körülményeket, míg a Random Filter név alatt bevezetett újdonság hatékonyan képes kiszűrni a kromatikus zajt is, amely ezáltal eltűnik a rajzolatban.


[+]

A DMC-G7 emellett felgyorsult, ugyanis a behelyezett SD-kártyára másodpercenként már 8 kép rögzítésére képes, ami folyamatos AF-fel is csak 6-ra csökken. ISO 200-25 600 közötti az érzékenységi tartomány, illetve 1/4000 (elektronikus zárral 1/16 000) és 60 másodperc között állítható a záridő. Az AF rendszeren is csiszoltak, amely most a Depth From Defocus (DFD) technológiának köszönhetően még gyorsabbá vált a vállalat közleménye szerint. E technológia a fényképezőgép és az objektum közötti távolságot két eltérő élességű kép összehasonlítása és az aktuális kompozíció optikai jelleggörbéjének egyidejű elemzése alapján is képes kiszámítani. Ez rendkívül gyors, mindössze 0,07 másodpercig tartó automatikus élesítést eredményez, ami elsősorban hosszabb fókuszú objektív használata esetén jelent nagy előnyt. Továbbá rendelkezésre áll a Low Light AF, azaz a gyenge fényviszonyok melletti automatikus élesítés üzemmód is. Kategóriájának első modelljeként a LUMIX DMC-G7 speciális Starlight AF opcióval is rendelkezik, amellyel a csillagok és csillagképek egyszerű fotózását hivatott segíteni a gyártó. A szokásos arcfelismerő rendszeren kívül egy másik speciális Face / Eye Detection AF (arc- és szemfelismerő) mód is rendelkezésre áll, aminek használatakor a fényképezőgép automatikusan az emberi szemre fókuszál, míg a Pinpoint AF funkció lehetővé teszi a felvétel egy adott részének a kinagyítását, ami megkönnyíti a kézi módban végzett élesítést.


[+]

Az állóképek mellett a mozgóképek készítés is nagy hangsúlyt kapott a G7 esetében, amely a LUMIX DMC-GH4 modell sikerét viszi tovább ezen a téren. Ennek megfelelően MP4 formátumban legfeljebb 3840x2160, azaz 4K felbontással 25 vagy 24 Hz-es képfrissítési frekvenciával képes rögzíteni, de AVCHD Progressive vagy MP4 (MPEG-4 / H.264) formátumokban 50 fps képkocka sebesség mellett a hagyományos Full HD, azaz az 1920x1080 felbontás is rendelkezésre áll. Számos extra üzemmóddal egészítették ki a DMC-G7 videós részlegét funkció, név szerint a 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) és 4K Pre-burst. Ezek alapját a 4K Photo funkció adja, amely lehetővé teszi a videofelvétel egyes képkockáinak önálló, 8 megapixeles fotókként történő elmentését.


[+]

A 4K Burst Shooting üzemmódban 4K felbontással 30 kép/másodperc sebesség mellett akár 29 perc 59 másodpercig tartó videofelvétel készíthető, miközben a fényképezőgép a standard szekvenciális felvételkészítéshez hasonlóan viselkedik – a videofelvétel addig tart, amíg a felhasználó a kioldó gombot lenyomva tartja. A 4K Burst (Start/Stop) üzemmód azonos elven működik, a kioldó gombot azonban nem kell lenyomva tartani – a felvételt egy gombnyomással indítjuk, újabb gombnyomással pedig leállítjuk. E mód tehát inkább a felvételek hagyományos módon, videokamerával történő készítésére emlékeztet. Végül pedig a harmadik – 4K Pre-burst – üzemmód a kioldó gomb megnyomása előtt és a gomb megnyomása után is másodpercenként automatikusan 30 képkockát ment el, ami két másodperc alatt összesen 60 felvételt jelent. A 4K Burst Shooting és a 4K Burst (Start/Stop) üzemmód tehát egyszerre szinte félórás felvétel készítését teszi lehetővé, ami több lehetséges felbontásban több tízezer fotó készítését jelenti az alábbi képarányokkal: 3840x2160 (16:9), 3328x2496 (4:3), 3504x2336 (3:2) vagy 2880x2880 (1:1).


[+]

A fentiek mellett van Time Lapse és slow motion felvétel is, illetve rendelkezésre áll a 3,5 milliméteres mikrofon aljzat a hangok jobb minőségű rögzítéséhez. Mindezeken túl nem maradt ki a panoráma funkció, a digitális vízmérték és a modern kor követelményeinek megfelelően a beépített Wi-Fi vezérlő sem. A tápellátást lítiumion akkumulátorra bízták, ami a CIPA mérés szerint 350 fotó elkészítésére képes.

A Panasonic Lumix G7 június közepétől lesz elérhető háromféle konfigurációban: fekete vázzal 14-42 mm-es objektívvel, "fegyverszürke" vázzal és 14-42 mm-es objektívvel, valamint fekete vázzal és 14-140 milliméteres lencsével. Előbbi kettőért 800, utóbbiért 1100 dollárt kér a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés