Panasonic Lumix DMC-GX8: túl a 16 megapixelen

Hirdetés

Igazi nehézsúlyú versenyzővé lépett elő a Panasonic Lumix DMC-GX7 utódja, a DMC-GX8, ha azt nézzük, hogy a gyártó ezúttal nem állt be a miniatürizálást és a könnyítést hajkurászók sorába. Az új masina ugyanis minden téren hízott: 402 gramm helyett 487 grammot nyom a mérlegen, ami könnyen magyarázható a nagyobb kiterjedéssel (GX8: 133,2 x 77,9 x 63,1 milliméter; GX7: 122,6 x 70,7 x 43,3 milliméter).


[+]

Ha jobban megnézzük, akkor észrevehető, hogy a továbbra is alumínium-magnézium ötvözetű, ezúttal csepp- és porálló vázat átfaragták, hangsúlyosabb markolatot kapott és a kezelőszerveket is átvariálták, leszámítva a közvetlenül a hátsó kijelző mellettieket. Apropó kijelző, ezúttal kihajthatóság és forgatható, de maradt a 3"-es képátló is, de a hagyományos LCD-t OLED váltotta fel. Változott a 90 fokban felhajtható elektronikus kereső is, aminek következtében a nagyítás 1,54-szeresre nőtt, de felbontása 2,36 millió képpontra csökkent a korábbi ~2,765 millióról.


[+]

Ami a belsőt illeti, a szenzor esetében végre túlléptek a 16 megapixelen, így a GX8-ban elsőként kapott helyet 20 (egészen pontosan 20,3) megapixeles m4/3 – Live MOS – érzékelő, ami mögött a négymagos processzorra megtámogatott Venus Engine képfeldolgozó motor működik. A masina sorozatfelvételi képessége AF-módtól függően 6/8 fps-nél tetőzik, érzékenysége ISO 200-25 600 között választható.


[+]

A zárszerkezet leggyorsabb zárideje 1/8000, elektronikus módban pedig 1/16000. Természetesen van videofelvételi lehetőség (akár külső 2,5 mm-es csatlakozóval ellátott mikrofonnal) AVCHD és MPEG-4/H.264 formátumban, maximum 4K felbontásban, legfeljebb 30/24 fps-ig – és nem feledkeztek meg a time lapse funkcióról sem. A 4K-s képesség egyébként nem csak mozgóképeknél, hanem a 4K Burst Shooting, 4K Burst S/S (Start/Stop), 4K Pre-burst módban állóképeknél is használható.

 


[+]

Az újdonságok sorának ezzel nincs vége, hiszen a GX8-ban bevezették a dupla IS-t, a kettős képstabilizálást, amivel a vázba és (ha van) az objektívbe épített stabilizátor egyaránt használható. Változtattak az AF-motoron is. A fókuszpontok száma 23-ról 49-re nőtt, és az új masinában az a DFD, azaz „Depth From Defocus” AF rendszer dolgozik, aminek működését a DMC-GH4 tesztjében már alaposan kifejtettünk, de itt tovább javítottak a hatékonyságán és sebességén.


[+]

Természetesen vezeték nélküli funkciókból sincs hiány, ennek megfelelően Wi-Fi és NFC modul is került a gépbe, így az okostelefonos kezelésről, valamint a távvezérlésről sem kell lemondanunk. A GX8 akkumulátora a CIPA szabványa szerint a behelyezett SD kártyára 330 kép rögzítésére képes a egyetlen töltéssel.

A Panasonic Lumix DMC-GX8 váz augusztus közepén érkezik 1199 dolláros árcédulával.

Előzmények

Hirdetés