145 hüvelykes, 8K felbontású plazmát mutatott be a Panasonic

Bár még a 4K (4096x3072 vagy 4096x2160 felbontás) technológia is gyerekcipőben jár, és éppen csak kezdenek megjelenni a kompatibilis eszközök, a Panasonic máris továbblépett egy szintet. A japán vállalat ugyanis bemutatta 145 hüvelyk képátlójú 8K felbontású, azaz 7680x4320 pixel megjelenítésére képes kijelzőjét.

Panasonic 8K plazma
Panasonic 8K plazma (forrás: AV Watch)

A plazma technológiára épülő panelt a Japán Nemzeti Műsorszolgáltatóval (NHK) karöltve fejlesztették ki. Ez a szervezet a múltban már komoly hírnevet szerzett nagyfelbontású műsorsugárzó technológiák fejlesztőjeként, hiszen HD tartalmakkal már például 1982-ben előálltak. A 8K technológia sem újdonság náluk, hiszen korábban is rendelkeztek már olyan megoldással, amely az Aptina 4K-s lapkáinak összevonásával készült és képes volt 60 képkocka/mp sebességre.

A Panasonic-féle modell egyelőre szintén hatvan hertzes képfrissítési rátával dolgozik. A 0,417x0,417 milliméteres pixelekkel rendelkező, 1,8 méter magas, és 3,2 méter széles kijelzőről részleteket egyelőre nem árultak el, ami a fogyasztásra gondolva talán jobb is. Akinek van akkora szerencséje, hogy május 24 és 27 között a Japánban az Institue of Technology környékén, vagy június 3 és 8 között az USA-ban a SID konferencián jár, az élőben is szemügyre veheti a készüléket.

Panasonic 8K plazma
Panasonic 8K plazma (forrás: AV Watch)

Az elemzők egyébként úgy vélik, hogy az UHDTV felbontás 2020 körül érkezhet meg az átlagfelhasználókhoz, azonban az idei olimpiáról már fog olyan csúcsminőségű közvetítés készülni, amit UHDTV @ 60 fps minőségben fognak Anglia-szerte óriáskivetítőkön sugározni. És mivel a Panasonic az olimpia hivatalos AV támogatója, ezért valószínűleg a most bemutatott modellt vagy ehhez nagyon hasonlókat fognak erre a célra használni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés