Elkészült a kétmagos Indilinx Everest vezérlőre épülő OCZ Octane SSD

A SandForce vezérlő meglehetősen széles körben hódít mind a gyártók, mind pedig a felhasználók körében, ugyanakkor itt-ott megjelennek olyan termékek is, amelyek esetleg más megoldásokat használnak. Az OCZ mostani újdonságai is ezt a sort bővítik, ugyanis az Octane SSD családban lévő vezérlő a március óta saját kézben lévő Indilinxtől származik. A két ARM processzormagot felvonultató Everest fantázianevű vezérlőről részletesen írtunk három hónappal ezelőtt, ezért ezt most nem ismételjük meg, hanem sokkal inkább az elkészült termékek paramétereire koncentrálunk.

Az új család tagjai Octane és Octane S2 névvel kerülnek forgalomba, számottevő különbség köztük, hogy az előbbiben szinkron NAND flash chipek dolgoznak és SATA 6 Gbps lesz a csatolófelülete, addig az S2 verzió aszinkron chipekkel és SATA 3 Gbps összeköttetéssel rendelkezik. Ez a két különbség jelentősen befolyásolja a két termékcsalád tagjainak teljesítményét, és valószínűleg majd a vételárat is, bár utóbbiról egyelőre még nincs információnk.

Ami az adatátviteli teljesítményt illeti, az Octane szekvenciális olvasási és írási teljesítménye 560 MB/s és 400 MB/s, 4 kB-os blokkokon mért teljesítménye pedig maximum 45 000 IOPS. Az Octane S2 esetében ugyanezen értékek 275/265 MB/s, valamint 30 000 IOPS. A meghajtókban közös a 2,5"-es felépítés, az 512 MB gyorsítótár, valamint az is, hogy a bennük található MLC NAND flash chipek a 20 nm-es osztályból származnak.

A vezérlő rendelkezik TRIM, NCQ, SMART és élettartam-növelő NDurance technológiával, valamint megtalálható benne az ECC hibajavítás és automatikus AES titkosításra is képes. Az Octane és Octane S2 családban 128, 256 és 512 GB-os tárkapacitású modellek mellett lesz 1 TB-os verzió is, de mint említettük, az árakról egyelőre nincs információ. A tárolók megjelenése november 1-jén esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés