Az Oculus is beszállna a mindenes VR headsetek piacára

A Santa Cruz kódnevű prototípusról egyelőre nem sokat lehet tudni, de nem egy teljesítménybajnok.

Az Oculus a rengeteg fontosabb bejelentés mellett megmutatta a Santa Cruz kódnevű prototípus headsetet, amely a cég mindenes VR megoldása, vagyis a headsetben megtalálható a működéshez szükséges összes komponens. Ehhez hasonlót a Sulon Q már bejelentett VR/AR headset néven, majd nem sokkal később kiderült, hogy jön a DeePoon M2, valamint a Nibiru is.

Erre a szegmensre azért éri meg fókuszálni, mert viszonylag nagy igény mutatkozik az ilyen VR headsetek iránt, hiszen így komplett formában vásárolhat magának a felhasználó egy adott platformra szabott VR élményt.

A Santa Cruz kódnevű headset megörökölte az Oculus Rift legtöbb komponensét, így a megjelenítés és a hangképzés szempontjából ugyanarra képes, amire a ma elérhető, önállóan nem funkcionáló headset. Egyedül a fejmozgás követésére szánt rendszer került lecserélésre, így mostantól nincs szükség egy külső kiegészítőre a pontos fejkövetéshez. Helyette négy kamerát kapott maga a headset, és az ezekből érkező információk alapján lesz lemodellezve a fejmozgás. Ez egyébként a beszámolók alapján elég jól működik, tehát elképzelhető, hogy később teljesen kiváltja a külső kiegészítőt.

A működésért felelős platform a headset hátsó részén kapott helyet. Ez akkumulátorról működik, és igazából egy meg nem nevezett rendszerchipet használ, amin egy meg nem nevezett operációs rendszer futott. A hűtést egy ventilátor oldotta meg, de ez még csak prototípus, így a megjelenésig sok minden változhat. Ami feltűnően hátrányos volt, az az eszköz tömege, ami a vélemények szerint túlmegy a kényelmes határon. Nyilván az Oculus Rifthez képest a tömeg növekedése várható volt, hiszen a számításokat végző platform, az akkumulátor, a mozgáskövető rendszer integrálása nincs ingyen, de ezt a végleges verzióig érdemes lesz redukálni.

A teljesítmény tekintetében nyilván nem kell erőgépre számítani, hiszen mégiscsak ez egy mobil megoldás, viszont megfelelő tartalom mellett lehet piaca, a mezőny azonban igen erős.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés