Hirdetés

CES 2016: SilverStone PS13 – új ház a láthatáron

A 2016-os Consumer Electronics Show alkalmából nem csak a mobilos, hálózati, szórakoztatóelektronikai, fotós, okosotthonos és estig sorolhatnánk még, miféle irányvonalat képviselő gyártók, hanem a hagyományosabb számítástechnikai komponenseket előállító és forgalmazó cégek is új készülékeket, valamint korábbiak frissítéseit jelentették be.

SilverStone logo

A PS13 típusú miditorony személyében hamarosan új tagot fog számlálni a közismert, tajvani székhelyű gyártó, a SilverStone egyik számítógépház-családja. A bővülő széria a Precision fantázianevet viseli, és a kiváló ár-érték arányú piaci szegmensre pozicionálják megalkotói. A mai trendeknek legtöbb tekintetben megfelelő kuckó bejelentésével egyidőben a Precisionbe tartozó legkisebb résztvevővé is előléphetett.

A letisztult, nagyjából klasszikus felépítést követő, két – normál (SST-PS13B) és plexiablakos (SST-PS13B-W) – változatban kapható gépház teljes egészét matt fekete fényezéssel látták el, egyelőre más színben nem lesz ez a típus elérhető. A 182 mm széles, talpaival együtt 426 mm magas doboz mélysége kereken 400 mm, így normál ATX méretű alaplapok fogadására is felkészítették. A fő szerkezet könnyűacél, míg az előlap műanyag, amit egy fém rácsozattal láttak el, így a teljes, 3,36 kg-os tömeg nem számít nehéznek, mindamellett a felépítés sem mondható túlzottan spórolósnak, biztosított a kellő szilárdság, mondhatni van benne anyag.

A SilverStone PS13 megjelenése A SilverStone PS13 megjelenése
A SilverStone PS13 megjelenése [+]

A lakkfekete fémrács a szellőzés biztosításán felül díszítőelemként is szolgál, a gyártó hópelyhes logója is itt helyezkedik el. Az előlapi lehetőségek terén sok meglepetés nem érhet minket, minden szükséges részlet a helyére került; két 5,25"-os bővítőhely áll rendelkezésre elsősorban optikai egységek és egy 3,5"-os a floppyt leváltó belső kártyaolvasók számára. Bal oldalon a két, 3.0-ás előlapi USB aljzat fogja közre a 3,5 mm-es jack csatlakozókat, melyek rendre vonali hangkimenetként és mikrofonbemenetként funkcionálnak. Apró figyelmesség, hogy ezek nem a megszokott zöld és rózsaszín műanyaggyűrűket, hanem ezüstszínű fémet kaptak. A jobb oldalon pedig a bekapcsoló és a reset gombok keretezik a power és a HDD LED-eket. A lenti képeken jól megfigyelhető, hogy a festékkel nem spóroltak, a kívülről nem látható részeket is fekete réteggel vonták be, tehát a belvilág tekintetében sem lehet szégyenkeznivalója a nagyokkal szemben.

A méretek és a belső
A méretek és a belső [+]

Tápegységet a felső részen, az iparban régóta megszokott módon tudunk elhelyezni, legfeljebb azonban 170 mm hosszúságú egységek számára rendelkezünk elegendő hellyel. Noha a SilverStone tápjainak legtöbbje a versenytársakhoz képest rövidebb, eltérő gyártó termékeit is elhelyezhetjük itt. Sajnos nem kell a szomszédba sem mennünk, hogy a 23 cm hosszú ZM1350 megmutassa, akár öt centin is múlhat a boldogságunk, de az AX1500i sem fog beférni. Annak ellenére, hogy a kilowatt feletti watt-szörnyeket szinte mindenképp mellőznünk kell – nem mintha ezt a házat potenciálisan ilyennel kívánná a legtöbb leendő tulajdonos használni – a legtöbb tápegység számára elegendő a hely.

2,5" és 3,5" háttértár is elfér!
2,5" és 3,5" háttértár is elfér! [+]

A relatíve kis méret ellenére belül a lehető legtöbb hely hasznosítható. Legfeljebb 3 db 3,5" méretű HDD fér el a bővítőhelyeken, melyek közül kettőt (az előlap mögöttieket) 2,5"-os méret fogadására is kialakítottak, tekintve az ebbe a méretosztályba tartozó SSD-k elterjedtségét, míg a ház alján kialakított rögzítési lehetőség a nagyobb méretűekre korlátozódik. Ugyan akár 13,7 inches, tehát 345 mm-t meghaladó grafikus kártya is befér, ezt csak akkor használhatjuk ki, ha az egyik HDD helyet feláldozzuk, ellenkező esetben kénytelenek vagyunk kisebb hosszúságú VGA-t elhelyezni.

Nagynak a probléma semmiképp sem nevezhető, hiszen a rövid NYÁK-os videokártyák ismét vásárlási szempontot képeznek, jelenleg is terjedőben vannak. A processzorhűtő maximális magassága 162 mm, ellenben a plexi oldalfallal szerelt változatnál az átlátszó felület vastagsága miatt még 3 mm-t veszítünk. Mindezt azért emeltük ki, hogy inkább a vásárlás előtt tájékozódjunk komponenseink összepasszintható méreteit illetően, semmint később kellemetlen helyzetben találjuk magunkat. Mindezekhez a SilverStone weboldala és az általuk gyártott készülékek pontos és részletes specifikációja kiváló támpontot biztosíthatnak.

Jó kilátások a szellőztetésre... Jó kilátások a szellőztetésre... Jó kilátások a szellőztetésre...
Jó kilátások a szellőztetésre... [+]

A szellőzés első látásra kitűnőnek tűnik, habár tesztelni ezt – egyelőre – nem volt alkalmunk. Az előlap mögé két, alulra és hátulra egy-egy legfeljebb 12 cm-es ventilátor építhető, míg a hagyományos fém oldallappal kapható változatnál még ide is szerelhetünk további kettőt. Úgy tűnik, a SilverStone kiszolgálta a látványra és a maximális funkcionalitásra törekvő igényeket is. Az előlap mögé rejtett helyek közül a felső már gyárilag is kapott egy légkavarót. A legtöbb ventilátorhely a könnyű tisztíthatóság elősegítése érdekében eltávolítható porszűrőt is kapott. A hűtésre és szellőztetésre vonatkozó lehetőségek közül fontos kiemelni, hogy az alaplapi tálca kivágott, így egy nagyobb, hátlapi merevítővel ellátott processzorhűtő felszereléséhez sem kell az egész konfigurációt szétszerelnünk, hiszen az alaplap hátulja az oldallap levétele után hozzáférhető.

A gépház kis szélessége miatt egyetlen komolyabb kompromisszumot vagyunk kénytelenek kötni: nincsenek rejtett kábelmenedzsment útvonalak, nem tudunk az alaplap alatt még vékonyabbakat sem elvezetni. Mindezért bőven kárpótolhat az ajánlott fogyasztói ár, mely a gyártó közleménye szerint 41 dollár 25 cent lesz. Bízunk benne, hogy a január 12-én aktuális megjelenést követően hazánkban is kapható lesz 15 000 Ft körüli összegért. További (angol nyelvű) információért érdemes a PS13 weblapját felkeresni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés