Befutott a felújított GeForce GTX 560 Ti grafikus kártya

Hirdetés

Az elmúlt hetekben sok pletyka érkezett, hogy az NVIDIA felújítja a GeForce GTX 560 Ti névre keresztelt grafikus kártyát. Sokan kételkedtek ebben, de végül csak befutott az új modell, mely limitált példányszámban és csak pár országban lesz kapható. Sajnos ebbe a pár országba hazánk hivatalosan nem tartozik bele, így az észak-amerikai földrész mellett az öreg kontinensen az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, valamint a skandináv országok kapják meg a terméket. Persze manapság már nem akadály külföldről rendelni, így tulajdonképpen Magyarország sincs teljes mértékben kizárva. Sajnos a pontos példányszámról nincs adat, de az NVIDIA arra számít, hogy két hónapig lesz megvásárolható az újdonság. Nyilván azok a GPU-k kerülnek a termékre, amelyek sem a GeForce GTX 570-en, sem pedig a GTX 580-on nem adhatók el, így kellett készíteni ezeknek egy új szériát, hogy ne kelljen eldobni a már legyártott chipeket.

Az új GeForce GTX 560 Ti legfontosabb újítása, hogy a GF114 helyett a GF110-es lapkát használja, és lényegében olyan alapparaméterekkel fog operálni, mint amilyenekkel anno a GeForce GTX 470 rendelkezett. Ennek megfelelően a GPU-ban 448 darab aktív CUDA mag lesz 56 textúrázó csatorna mellett, míg az 1280 MB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti memória 320 bites buszra kapcsolódik. A chip mag- és shaderórajele rendre 732, illetve 1464 MHz lesz, míg a memórialapkák effektív 3,8 GHz-en ketyeghetnek. Sajnos a nagyobb GPU-nak ára is van, így a TDP fogyasztás 210 wattra nő, ami az NVIDIA mérési metódusa szerint 40 wattal magasabb az eredeti GeForce GTX 560 Ti kártya energiaigényénél.

Az új termékből nem készül referenciamodell, így a gyártók lényegében szabad kezet kapnak az egyéni termékek kialakításánál. A két darab 6 tűs PCI Express konnektorból táplálkozó termék hátoldalára az NVIDIA két DVI és egy mini HDMI kimenetet ajánl, de ettől tetszőlegesen el lehet térni. Jó hír, hogy az újdonságból már három is összekapcsolható SLI-be, szemben az eredeti GeForce GTX 560 Ti kártyával, ahol maximum kettőt lehetett befogni erre a célra. Az NVIDIA 289 dolláros MSRP árban gondolkodik, ami tulajdonképpen a régi GeForce GTX 560 Ti és a GeForce GTX 570 közötti ársávot jelent, és ehhez igazodik a termék teljesítménye is. Szintén fontos, hogy az újdonság végre közvetlen ellenfelet állít a 2 GB-os Radeon HD 6950-nek, mely termék szabadon garázdálkodik majdnem egy éve ebben az ársávban. Persze referenciamodell nélkül az MSRP ár ajánlásának nincs túl nagy jelentősége, mivel a gyártók kötöttség nélkül dönthetnek az adott termék árazásáról. Ezt valószínűleg meg is fogják tenni, ugyanis információink szerint számos gyárilag túlhajtott VGA érkezik az új GeForce GTX 560 Ti kártya alapjaira.

Sajnos a termék elnevezése nem szerencsés, mivel mától kétféle GeForce GTX 560 Ti kártya is található az üzletekben. A magyar piacot ez annyira nem érinti, de a gyártóktól megtudtuk, hogy a termék dobozán jelzik majd, hogy a régi vagy az új kártya lapul benne. A megkülönböztetés gyártónként eltérő lesz, de általánosan jó kiindulási alap a VRAM kapacitása. A régi GeForce GTX 560 Ti esetében szinte mindenki 1, vagy 2 GB memóriával operál, de az új modell esetében 1280, vagy 2560 MB-os fedélzeti tárra van lehetőség. A memória mennyiségét figyelve tehát könnyen megkülönböztethetők a VGA-k. Az új termék forgalmazásának jogát egyébként nem minden gyártó kapta meg, így a felújított GeForce GTX 560 Ti kártyát csak a Zotac, az Inno3D, az EVGA, a Palit, a Gainward, az ASUS, a Gigabyte és az MSI kínálatában érdemes keresni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés