Jövőre GDDR5 memóriával is elérhetők lesznek a legkisebb mobil GeForce-ok

Az NVIDIA még idén márciusban mutatta be a GeForce 920M, 930M és 940M jelzésű mobil GeForce-okat, amelyek közül az első még a régebbi Kepler architektúrára épülő GK208-as lapkát használja, míg az utóbbi kettő az első generációs Maxwell architektúrát használó GM108-ra alapoz. Ennél több információt az NVIDIA sem ad meg róluk, de ma már ismert, hogy mindegyikben 384 darab shader feldolgozó található eltérő órajelek mellett, valamint mindegyik modellhez DDR3 memória kapcsolható 64 bites memóriabuszon.

A 64 bites memóriabusz és a DDR3 kombinációja azonban erősen limitálja a teljesítményt, így ma már ezeket a termékeket számos notebookba nem is éri meg beépíteni, mert az újabb IGP-k egyszerűen gyorsabbak. A Notebookcheck információi szerint a következő év elején érkeznek az új verziók GeForce 920MX, 930MX és 940MX jelzéssel, ahol az X tulajdonképpen azt jelöli, hogy a gyártók számára a DDR3 memória helyett választható a GDDR5 szabványú fedélzeti tár is. Persze a 64 bites busz megmarad, tehát továbbra sem beszélhetünk majd erős megoldásokról, de a GDDR5-tel biztosan közelebb kerülnek az IGP-khez a teljesítményt tekintve.

A TDP keret továbbra is 15-25 watt közötti mindegyik modell esetében függően a konfigurációtól. A konkrét bejelentés valószínűleg a CES-en lesz esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés