Nindzsa módjára érkezett meg a GeForce GT 710

Az NVIDIA gyakorlatilag a legnagyobb titokban bejelentette GeForce GT 710 jelzésű VGA-t, amellyel a vállalat az IGP-k piacára próbál betörni. A cég a terméket nem igazán kommentálja, de a partnerek szerint az újdonság akár tízszer is gyorsabb lehet az Intel HD Graphics IGP-nél, ugyanakkor ezt semmilyen méréssel nem támasztják alá. Valójában lényegesen lassabb termékről van szó, mint az aktuális modern IGP-k, de biztos lehet találni elvétve egy-két olyan alkalmazást, ahol ki lehet mérni egy komolyabb gyorsulást.

Az újdonság a Kepler architektúrára alapozó, GK208-as lapkára épül, amelyben egy GPC blokk található, és ez elvben két darab streaming multiprocesszort, avagy SMX-et eredményezne, de az NVIDIA ezek közül az egyiket letiltja. Ennek megfelelően a GeForce GT 710 192 darab CUDA magot tartalmaz 16 darab textúrázó csatorna és egy PolyMorph, illetve egy raszter motor mellett. A GPU-ban található 64 bites memóriabuszhoz két darab ROP blokk kapcsolódik, ami összesen 8 blending egységet eredményez.

A tervezők a magórajelet 954 MHz-re állították, míg a 64 bites buszon bekötött DDR3 szabványú memória memória effektív 1,6 GHz-en üzemelhet. A fedélzeti tár mennyisége 1 és 2 GB lehet, és természetesen a vásárlás szempontjából érdemes az olcsóbb 1 GB-os megoldást keresni, mert ezen a szinten az extra memóriának nincs igazán jelentősége. Az érkező termék valamivel 20 watt alatti fogyasztással rendelkezik.

NVIDIA GeForce GT 710
NVIDIA GeForce GT 710

A PCI Express 2.0-s csatolóba illeszthető referenciakártya hátlapján egy HDMI, egy D-Sub és egy DVI interfész lapul. Persze az aljzatok szempontjából a gyártók szabad kezet kapnak, de az NVIDIA a fenti kombinációt ajánlja. Fontos kiemelni, hogy bár az egyes VGA-k látszatra teljes szélességű csatolóba valók, valójában csak nyolc PCI Express csatorna van bekötve a grafikus vezérlőbe, ezért a maradék nyolc csatorna fizikailag ugyan érintkezik, de azokon jel nem fog áthaladni.

Információink szerint a GeForce GT 710-re nem mindegyik VGA-gyártó fog terméket kiadni, mivel rendkívül korlátozott az a szegmens, amelyet az újdonságok megcéloznak. Leginkább azok számára ajánlott a termék, akik nem rendelkeznek IGP-t tartalmazó processzorral, de megelégednének egy teljesen alap teljesítményt kínáló VGA-val is, amely tudásban még elfogadható szintet képvisel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés