Hirdetés

Megkapták a notebookgyártók az új mobil GeForce-okat

Az NVIDIA az elmúlt hónapokban már bemutatta a GeForce GTX 970M és 980M, illetve a GeForce GTX 965M jelzésű mobil VGA-kat, amelyeket hamarosan kiegészítenek a GeForce GTX 960M és 950M jelzésű opciók. Ezeket a gyártók már megkapták, így pár notebookot már szállítanak is az újdonságokkal.

A fentiek következtében szivárognak az adatok is, ami mondhatni természetes a megjelenések előtt. Ezekből kiderül, hogy a GeForce GTX 960M az előző évben megjelent GeForce GTX 860M GM107-es lapkát használó verziójának átnevezése némileg módosított boost órajelekkel. A GeForce GTX 950M a szintén jó ideje elérhető GeForce GTX 850M átnevezése lesz, de a boost órajelek szintén módosulnak. Ebből látható, hogy a GeForce GTX 960M és 950M a GM107-es grafikus vezérlőt használja.

A gyártóktól származó adatok szerint GM108-as GPU sem vész el, ugyanis erre a GeForce 940M fog építeni, amely a GeForce 840M átnevezése. Ezzel az egyébként 384 CUDA magot tartalmazó GPU-val főleg azért nem érdemes foglalkozni, mert a processzorba épített IGP-k rendre gyorsabbak nála, köszönhetően annak, hogy 64 bites memóriabusza van csak, és ehhez is 4 GB-nyi DDR3 szabványú memóriát kapcsol az NVIDIA. A GeForce 940-nek lesz egy GeForce 930M nevű kistestvére, amely a GeForce 830M átnevezése. Ennek megfelelően ebben már csak 256 CUDA mag lesz aktív, és a 64 bites memóriabuszhoz is csak 2 GB-nyi DDR3 szabványú memória kapcsolódik. Persze ebben a kategóriában a 2 GB is bőven sok.

Az alsóházban egyébként nem túl meglepő, hogy nem lesz lényegi frissítés, mivel az IGP-k ezt a területet teljesen lefedték, így felesleges új lapkákat fejleszteni, mert azokat a gyártók többnyire úgy sem fogják megvenni. Nem logikus növelni a notebook előállítási költségét, és csökkenteni a beépíthető akkumulátor méretét, ha ennek alacsonyabb teljesítmény lesz az eredménye.

A GeForce GTX 960M és 950M viszont érdekes, ugyanis az egyiken talán a GM206-os lapka némi butítás mellett elfért volna. Utóbbival kapcsolatban egyébként megtudtuk, hogy a GeForce GTX 965M újabb verzióira felszerelik. Ennek megfelelően ez a termék GM204 és GM206-os lapkával is elérhető lesz. A kettő között nem lesz különbség, mivel a GM204-nek pont a fele van letiltva most is, míg ezek a részegységek a GM206-ból fizikailag hiányoznak. Végeredményben tehát ugyanazt kínálja mindkét verzió.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés