Termékcsalád lesz a Nintendo NX?

A Nintendo még idén jelentette be, hogy NX kódnéven fut a cég legfontosabb projektje, amely egy 2016-ban érkező új asztali konzol lesz. Legalábbis eddig erről szóltak a hírek, ugyanakkor egyre több friss pletyka kerül elő arról, hogy a japán cég gondolkodása nem ilyen egyszerű. A vállalat már korábban sem tagadta, hogy készül egy olyan tartalomszolgáltatási rendszert, amely a Club Nintendo helyét veszi át, továbbá többplatformos lesz, vagyis a Nintendo 3DS, Wii U és az új, NX kódnevű csomag mellett támogatja majd a tableteket, a PC-ket és az okostelefonokat is.

A Nintendo koncepciója valószínűleg az, hogy bevonzza a saját rendszerére a játékosokat, és az még nem világos, hogy ezt pontosan hogyan képzelik, de látható lépéseket tesznek a szolgáltatásaik kiterjesztése érdekében. Ezen a ponton rengeteg meg nem erősített elmélet létezik, mint például a játékok elérhetővé tétele nem Nintendo platformokon, de csak bizonyos korlátozásokkal, így a teljes élményért a felhasználóknak Nintendo terméket kell majd venni.

Az érdekesebb pletykák arról szólnak, hogy a Nintendo NX valójában nem egy asztali masina, hanem egy asztali és egy kézikonzol is. Az egész amolyan termékcsaládként lenne felfogható, és a koncepció a friss információk szerint az lenne, hogy a kiadott programok futnának az asztali megoldáson, de a játék a kézikonzollal kivihető az utcára, és utazás közben ott folytatható, ahol otthon abbamaradt a szórakozás. Természetesen ez visszafelé is igaz lehet. Ez azt is új megvilágításba helyezi, hogy a Nintendo miért csatlakozott csendben a Khronos Grouphoz, amely konzorcium platformfüggetlen és nyílt specifikációjú felületek fejlesztésére szakosodott.

A Nintendo számára eddig platformfüggetlen API-kra nem volt szükség, persze megkönnyítette a multiplatform címek portolását, ha volt egy máshol is elérhető grafikus API az adott konzolra, de a japán céget az exkluzív tartalmak érdekelték igazán. Egy platformfüggetlen API azonban egy tartalomszolgáltatási rendszerben gondolkodva már alapvető igény, hiszen nélküle túlságosan nehéz lenne az eszközök között portolni a programokat. Az egész termékcsaládot a saját fejlesztésű operációs rendszer fogná össze, amely első körben mindkét új konzolra, majd később esetleg többre is folyamatosan frissülne, illetve a friss pletykák szerint ezt a fejlesztést megkapná például a Nintendo Wii U is, ami így előlépne egy NX rendszerré.

Az alapötlet egyébként valószínűleg az, hogy a Nintendo létre akarja hozni a világ legnagyobb tartalomszolgáltatási rendszerét a játékokra vonatkozóan, amely nincs igazából platformhoz kötve, gyakorlatilag minden megvásárolt játék futna minden kompatibilis csomagon az ultramobil eszközöktől és a PC-ktől kezdve a Nintendo konzolokig. Ha egy átlagos játékos már része ennek a rendszernek és tartalmat vásárol benne pénzért, akkor előbb-utóbb venni fog egy Nintendo terméket is, hogy a különböző extrákat is elérje, és a japán cég számára ez lehet az egész üzlet alapja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés