MSI: BTX-es lap AMD processzorokhoz

Az alaplapok és a házak újfajta elrendezését és formátumát leíró BTX szabvány egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy új hűtési koncepciót valósít meg a PC-ben. A processzorra illeszkedő hűtőmodul – amelyet külön kerettel kell felszerelni, tömege így veszélytelenül növelhető az ATX-esekhez képest – a ház előlapján keresztül közvetlenül kapja a friss levegőt, a felmelegedett légáram pedig nem zavartatva memóriamoduloktól, bővítőkártyáktól vagy más alkatrészektől a chipseten át hátrafele távozik.

A specifikációt kidolgozó Intel számára ráadásul megvan az a kellemes mellékhatása a RAM-foglalatok, az északi híd és a CPU elrendezésének, hogy messze nem ideális a memóriavezérlőt is magukban foglaló újabb AMD processzorokat fogadó és kétchipes lapkakészlettel ellátott alaplapok számára. Emiatt egyesek szerint a BTX inkább csak a kész rendszerek piacán vetheti meg a lábát, míg az otthoni felhasználók a későbbi kompatibilitási gondok elkerülése érdekében jobbára kitartanak majd az ATX mellett – míg jobb nem születik. Ezzel a véleménnyel nem muszáj persze egyetérteni, s a CeBIT-en az MSI azt is megmutatta, hogyan lehet a BTX-et AMD platformra adaptálni.


Forrás: TT Hardware

A K8NMB jelzésű alaplapon a négy memóriaaljzat kellően közel kerülhetett a Socket 939 CPU-foglalathoz, a rendszer egyéb komponenseinek vezérlését pedig a processzor mögött található egyetlen NVIDIA nForce4 chip biztosítja. Ezalatt egy PCI Express x16, három PCI és egy PCIe x1 bővítőhely kapott helyet a microBTX méretű lapon, a nagyobbik tápcsatlakozó és az interfészek többsége pedig a processzor és a hátsó I/O panel közötti területre került. Első pillantásra nem rossz elrendezés, ám kérdés, hogyan hat a légáramra, ha esetleg kábelek egész sokaságán kell keresztülverekednie magát.

Az MSI egyelőre az OEM-piacot célozza meg új alaplapjával. Várakozások szerint a BTX részesedése idén még csak 10 százalék körül lesz, 2006-ban már 25 százalékra nő, 2007-ben pedig az Intel a jelenlegi tervek szerint már több BTX-es, mint ATX-es lapot szeretne leszállítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés