Már nem mindegyik cég hisz a Moore-törvényben

Dr. Robert Colwell, a DARPA vezetője az idei Hot Chips alkalmával egy olyan előadással állt elő, amely Moore-törvényének jelentőségére, illetve ma már jelentéktelenségére vonatkozott. Az előadás lényegét korábbi hírünk részletesen taglalta, de érdekes látni, hogy a prezentációnak milyen hatása volt a piacra.

Dr. Robert Colwell véleményéről a legtöbb PC-s és mobil gyártót megkérdeztük, és örömünkre sokan reagáltak rá. Elsődlegesen mindenki kiemelte, hogy senkit sem ért ez a helyzet váratlanul, hiszen ebben az iparágban dolgoznak, tehát pár éve már tisztában vannak vele, hogy mire lehet számítani a jövőben.

Az Imagination szerint a Moore-törvény még mindig él, és akármeddig fenntartható lenne, ahogy azt Dr. Robert Colwell is kiemelte, csupán gazdaságilag nem éri meg ezt megtenni. Ez arra vezethető vissza, hogy egy 20 nm-es node kifejlesztése a kezdetektől a tömeggyártási szakaszig háromszor több pénz befektetését igényli, mint egy 28 nm-es node. Ez ráadásul tovább fog drágulni, vagyis az egyre modernebb gyártástechnológiákra inkább csökkenni fog az igény, hiszen a 20 nm-es node használata soha sem lesz olyan olcsó, mint a 28 nm-es opció. Ha egy új generációs node-nak az adott lapkára nézve nincs lényeges előnye, akkor az új gyártástechnológia csupán az előállítási költséget növeli tulajdonképpen a semmiért cserébe.

A cégek szerint a gyártástechnológiát a megcélzott piachoz kell kiválasztani. A csúcsteljesítményű lapkáknál a jövőben is érdemes a legmodernebb node használata, de ha számít az alacsony árazás, akkor nem feltétlenül érdemes elhagyni a 28 nm-t. Az automatikus dizájncsomagok optimalizálásával amúgy is nagyon sok sebességet lehet nyerni, miközben ez a gyártástechnológiai váltáshoz szükséges anyagi befektetés töredékéből megoldható.

Nagyon érdekes, hogy több érintett is megemlítette, hogy nem a gyártástechnológia fejlesztése az egyetlen út. Kevésbé költséges és sokkal célravezetőbb ösvényeket is lehet már járni. Többek között igen nyilvánvaló, hogy az elkészült modernebb lapkák elméleti teljesítményét nagyon kevés program képes kihasználni. Az ARM szerint ez tisztán szoftveres probléma, és semmi köze a hardverhez vagy a használt node-hoz. Bár az gyártók zöme még hardveres kérdésként tekint erre a piacra, de nem egy vállalat vizsgálja, hogy a programozók miért nem képesek hatékonyabban befogni az erőforrásokat. Állításuk szerint, ha szükséges, akkor új programozási modelleket kell kínálni számukra, hogy egyszerűbben használhassák a piacra kerülő termékeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés