A TSMC egy év múlva 16 nm-es lapkákat gyártana

Hirdetés

Morris Chang, a TSMC vezére bejelentette, hogy elkészült a 20 nm-es node fejlesztésével, így szállítják a megrendelők számára a wafereket. A vállalat úgy számol, hogy a harmadik negyedévben a teljes bevétel 10%-át, míg a negyedik negyedévben 20%-át teszik majd ki a 20 nm-es megrendelések. A 2015-ös esztendőre vonatkozóan a teljes bevétel több mint 20%-áért felel majd a 20 nm-es gyártástechnológia.

TSMC Fab 14-es üzem
TSMC Fab 14-es üzem

A TSMC elmondta, hogy a 16 nm-es FinFET technológiát használó node fejlesztése is jól halad, és a jelenlegi adatok szerint az első megrendeléseket a következő év harmadik negyedévében szállítják le. Ez csupán a teljes bevétel kis, ezen belül is 10% alatti részét adja majd. Morris Chang hozzátette, hogy számítanak arra, hogy a konkurens bérgyártók valamivel hamarabb bevezetik a saját 14/16 nm-es eljárásukat, így rövid ideig némi előnyre tehetnek szert, de 2016-2017-re úgy számolják, hogy a TSMC gyártja majd a legtöbb 14/16 nm-es kategóriájú lapkát.

A konkurensek alatt még nem tudni, hogy mit ért a TSMC vezére, de a Samsung és a GlobalFoundries az év végére tervezi ugyanannak a 14 nm-es, FinFET technológiát használó node-nak a bevezetését, amely 2015-ben már bevételt termelhet. Emellett ténylegesen az említett cégek a tajvani bérgyártó fő riválisai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés