Lehetséges a passzívan hűtött Haswell tablet?

Az Intel az év későbbi részében mutatja majd be a legkevesebbet fogyasztó Haswell termékeket, melyek hivatalosan a 4,5 wattos SDP fogyasztási osztályba kerülnek. Ez első olvasatra nagyon jól hangzik, hiszen a kifejezetten a tabletekbe fejlesztett megoldások is 4-6 watt közötti fogyasztással rendelkeznek, csak éppen nem SDP, hanem TDP fogyasztási paraméterezéssel.

Korábban már leírtuk, hogy az egyes cégek másképp mérik a termékek fogyasztását. Az Intel még a TDP paraméter meghatározásánál is szelektálja a tesztekben mért fogyasztási adatokat, így a kiugróan magas értékeket nem veszik számításba, miközben a többi vállalat TDP mérése úgymond valós alapokon nyugszik, vagyis a tesztek kiértékelésénél nem távolítják el a kedvezőtlen eredményeket. Természetesen minden gyártónak joga van olyan mérési metódust alkalmazni, amit jónak lát, és a TDP adatok összehasonlításával alapvetően nincs is olyan komoly gond, mivel az Intel termékek fogyasztása sem sokkal több, mint a szelektált mérésekkel meghatározott paraméter.

Az Intel viszont felismerte, hogy a fogyasztás nagyszerű marketingadat is. Ennek megfelelően a cég a tabletekbe szánt fejlesztések esetében már az SDP fogyasztást jelöli meg irányadó adatként, de ezzel az a probléma, hogy köszönő viszonyban sincs a terhelés mellett mérhető adatokkal. Az Intel az adott termék SDP fogyasztásának meghatározásánál a TDP fogyasztás méréséhez használt programokból indul ki. Ezek közül mindegyik olyan alkalmazást eltávolították, amelyik egy meghatározott szintnél nagyobb terhelést fejt ki, és az SDP fogyasztást a kiugró értékek eltávolítása után a mért adatok átlagolásából számítják.

Mivel az Intel határozza meg, hogy mely alkalmazások futtatásánál nem számít a fogyasztás, így az SDP egyértelműen egy marketingre vonatkozó adat, hiszen előre el lehet dönteni, hogy milyen fogyasztási paraméterre van szükség, és aszerint szelektálni a programokat. Ez kiválóan működik, hiszen a sajtó csak a 4,5 wattot látja, mint SDP fogyasztást, de azt már nem veszik figyelembe, hogy a limitált mennyiségben készülő lapkák TDP fogyasztása továbbra is 11,5 watt, ami pontosan megegyezik a már elérhető Core i5-4200Y és i3-4010Y jelzésű termékek energiaigényével, melyek amúgy 6 wattos SDP osztályba tartoznak. Természetesen a 4,5 wattos SDP paraméter így is előnyös, hiszen böngészés közben növelheti az üzemidőt, ami valóban érték a felhasználó számára, de szó sincs arról, hogy passzívan hűtött Haswell tabletek érkezhetnek, amitől manapság hangos a szaksajtó.

A passzív hűtés amúgy is egy igen hálátlan feladat, hiszen a 10 colos dizájnokban nagyjából 8 wattos hőmennyiséget lehet ventilátor nélkül elvezetni. Ehhez eleve egy jól átgondolt, hőkamrás hűtőrendszer kell, ami drága, de technikailag kivitelezhető. Viszont a gyártók még a maximum 6-7 watt között fogyasztó lapkákra is helyeznek ventilátort, ugyanis a passzív hűtés egyik átka, hogy elképesztő mértékben felmelegíti a tabletek borítását, főleg ha fémből van. Ez nem teszi komfortossá a termékek használatát, hiszen a processzor belül 100°C környékén üzemel, ami a borításon 60-70°C-os hőmérsékletet is jelenthet. Éppen ezért a gyártók 6 wattos fogyasztás fölött nem alkalmaznak passzív hűtést, ugyanis az igen forró borítást eredményezne.

Annak tehát semmi alapja, hogy a 4,5 wattos SDP-vel rendelkező Haswell termékek passzívan lesznek hűtve, ugyanis ez kivitelezhetetlen (kivéve a méretesebb gépeknél legalább 12, de inkább 13 colos kijelzővel, ám ezt már nehéz tabletnek hívni). Amint a felhasználó túllép a böngészők használatán máris 6 watt fölé kúszik a fogyasztás, ami komolyabb terhelést kifejtő programok mellett 11-13 watt közötti energiaigényben tornyosodik majd ki, és ezt hőmennyiséget ventilátor alkalmazása nélkül képtelenség egy 10 colos tabletben elvezetni. Főleg annak tudatában, hogy a Haswell legalább 50%-kal nagyobb alaplapot igényel, mint a ténylegesen tabletekbe tervezett platformok, vagyis a hűtésére ventilátor nélkül igen sok hely elmenne, aminek egyenes következménye a kisebb kapacitású akkumulátor használata.

Bármennyire is szeretnék a gyártók, jó tabletet képtelenség notebookokba szánt platformok felhasználásával készíteni. Valahol mindenképp kompromisszumot kell kötni, így vagy vastag lesz a termék, ami a mai vékony irányzat mellett nem elég jó, de az sem kedvezőbb, ha az üzemidő nem éri el az értékelhető szintet, illetve az aktív hűtés sem elfogadható az ultramobil eszközökben. A gyártók sajnos teljesen el vannak tévedve a vásárlói igényekkel kapcsolatban. Az aktuális Windows 8-as tabletek vagy drágán kínálnak hibától hemzsegő, vagy extrém drágán kompromisszumos megoldást. Az eladásokon meglátszik, hogy egyik sem a vásárlók álma.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés