Komoly frissítést kapott az NVIDIA Shield

Az NVIDIA még a nyár folyamán mutatta be a Shield nevű kézikonzolt, melynek elsődleges előnye a szabadon bütykölhető szoftvere. Számos felhasználó azonban ezzel a lehetőséggel nem él, ami természetesen nem baj, így viszont számukra lehet alternatíva az NVIDIA hivatalos szoftveres támogatása. A vállalat legfrissebb frissítése az eredeti Android 4.1.2 operációs rendszert 4.3-ra cseréli, ám ennél is lényegesebb, hogy számos extra funkció került a termékbe, amelyek egy része nagyon is hiányzott a start pillanatában.

Hirdetés

A 63-as jelzésű frissítés könnyen kivitelezhető, csupán aktív internetkapcsolat kell hozzá a kézikonzolon és a beállítások menüben letölthető a szükséges állomány, ami frissíti a rendszert. Az egyik újítás a GameStream szolgáltatás hivatalos és végleges támogatása, mellyel a megfelelő GeForce kártyával szerelt PC-n futtatott játékot a kézikonzolra lehet streamelni a helyi hálózaton keresztül, így a felhasználó egyfajta személyes felhővel rendelkezik majd. Az persze továbbra is kérdés, hogy otthon miért játszana bárki is a Shielden a PC helyett, de ingyenes a szolgáltatás, így hátrány senkit sem ér.

Sokkal lényegesebb újítás a konzol mód megjelenése. Az NVIDIA is észrevette, hogy a játékosok tömegesen vándorolnak át a nappaliba, így erre is reagál a Shield. Ebben a módban a terméket össze kell kötni egy akár 1080p-s felbontású tévével, ami a HDMI interfészen keresztül lehetséges. Ilyenkor a kézikonzol apró kijelzőjén megjelenő kép a tévén is látható lesz, azaz a játékok játszhatók a nappaliban is egy nagyobb képernyő előtt ülve. Ehhez a funkcióhoz szükség van egy extra gamepadra, amivel az adott program vezérelhető, így az NVIDIA a Bluetooth interfészen kapcsolódó Nyko PlayPad Pro termékhez hivatalos támogatást is kínál az új frissítésen belül. Ez egyébként Wi-Fi hálózaton keresztül korábban is működött, de a felbontás 720p-re volt korlátozva, illetve a késleltetés sem volt éppen alacsony. Ezt a két problémát a konzol mód kiküszöböli.

Nyko PlayPad Pro gamepad a konzol módhoz
Nyko PlayPad Pro gamepad a konzol módhoz

Szintén értékes újítás, hogy az APK és az OBB fájlok mostantól áthelyezhetők a Shield memóriakártyájára, ezzel felszabadítva a helyet a fő adattárolóról. Végül nagyon hasznos funkció még az új Gamepad Mapper alkalmazás. Ennek a hiánya volt a kézikonzol legnagyobb hibája, mivel csak azokat az androidos játékokat támogatta megfelelően, amelyek alapból kínáltak megfelelő kompatibilitást a dedikált gombokhoz. Számos játék azonban nem ilyen, így ezek csak korlátozottan voltak jászhatók, hiszen a Shield kialakításával nem ideális az érintőkijelző használata. A Gamepad Mapper alkalmazással azonban a direkten nem kompatibilis androidos játékok megfelelő működése is megoldható. Az NVIDIA a népszerű játékokhoz készít előre definiált profilokat, de a felhasználók is megoszthatják egymással a saját konfigurációkat, vagy a rendszer működése akár egyénileg is definiálható. Mostantól tehát ez az alapvető fontosságú szolgáltatás sem hiányzik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés