A JEDEC felgyorsítaná a flashmemóriát

A JEDEC bejelentette, hogy jól halad a következő generációs flashmemória szabvány fejlesztése, mely az Universal Flash Storage, vagyis az UFS nevet viseli. Az eMMC interfész utódjaként aposztrofált rendszer publikálása hamarosan elérhető lesz, ám előzetesként némi adat már kiderült az új lehetőségekről.

Az UFS tervezésének alapvető koncepciója az adatátviteli sebesség maximalizálása volt. Az információk szerint a rendszer lehetővé teszi a 300 MB/s-os tempót is, továbbá támogatja a Command Queuing technológiát. Utóbbi a véletlen írást és olvasást gyorsítja fel több parancs egyidejű végrehajtásának lehetőségével. A szabvány soros interfészt alkalmaz majd, mely másodpercenként 2,9 gigabites sebességet tudhat magáénak, ám ez az érték későbbi fejlesztésekkel megduplázható. Persze a fejlődés az eMMC-hez viszonyítva így is kézzel fogható, hiszen közel háromszoros gyorsulásról lehet beszélni.

Az UFS másik sarkalatos pontja a fogyasztás csökkentése, ami a mobil piac előretörésével számottevő szempont minden fejlesztésnél. A szabvány bevezet egy alacsony fogyasztási szintet, amit akkor alkalmazhat a vezérlő, amikor a flashmemória nincs túlzottan aktív használatnak kitéve. Ezenkívül a terheléstől mentes időszakokban közel nulla wattra csökkenthető az energiaigény, és ezt érdemes szó szerint érteni, mivel a fogyasztás több tizedesjegy bevonása nélkül kimutathatatlan.

Az UFS mögött számos cég sorakozik, köztük a Micron, a Samsung, a Toshiba, a Nokia és a Qualcomm, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A JEDEC a szabványról a január elején megrendezendő CES alkalmával beszél bővebben, ám konkrét időpontokról még nem eset szó, így a tényleges termékek bemutatására még nagyon sokat kell várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés