Gyorsulhatnak a NAND flash lapkák

A NAND chipek vezérlését szabványosító Open NAND Flash Interface Working Group bejelentette, hogy elkészült az ONFI 3.0-s szabvány, mely az elődhöz képest megduplázza, vagyis 400 MB/s-ra növeli az elméleti adatátviteli tempót.

Az aktuális ONFI 2-es felületekhez képest a sebességnövekedést az NV-DDR2 (non-volatile DDR2) interfész használatával sikerült elérni, emellett az ONFI 3.0 bevezeti a die selection funkciót is, ami a lapkákhoz használt lábak számának csökkentésére ad lehetőséget. Ez számottevő előny lehet, mivel a chipek tokozása nem olcsó, így ezen a ponton akár sokat lehet spórolni. Természetesen az új felület kompatibilis az elődökkel, ám a megjelenésére még sokat kell várni, ugyanis a gyártóknak el kell készíteniük a megfelelő vezérlőket is. A SandForce a hírek szerint már dolgozik egy ONFI 3.0-t támogató chipen, mely 2012-ben kerülhet piacra.

A fejlesztések sem állnak le. A következő lépés az EZ-NAND, vagyis az ECC Zero interfész lesz, ami leveszi a terhet a vezérlők válláról, mivel azok nem tudják tartani a lépést a NAND flash lapkák gyorsan változó ECC-vel kapcsolatos követelményeivel. Ez a funkció kompatibilis lesz az ONFI 3.0-val, és az érkező ONFI 2.3-ban is be lesz vezetve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés