Gigabyte TouchBIOS, avagy mire képes egy ujj és egy érintőképernyő

A Gigabyte bemutatta a TouchBIOS névre keresztelt szoftverét, mely egy olyan Windowsban futtatható program lesz, ami képes megváltoztatni a BIOS beállításait. Ez elsőre nem tűnik komoly újításnak, de meg kell jegyezni, hogy mindez egy érintőképernyő birtokában akár egér és billentyűzet nélkül is kivitelezhető. Az alkalmazás rendkívül egyszerűen kezelhető, így a BIOS barátságtalan környezetét nem kedvelő felhasználók is elvégezhetik a legfontosabb módosításokat. Persze bizonyos funkciók engedélyezéséhez valószínűleg újra kell indítani a számítógépet, ami egy apróbb kellemetlenség lehet, ám a TouchBIOS elsősorban egy lehetőség, mintsem egy BIOS-t kiváltó felület. A hozzáértő felhasználók valószínűleg nem élnek majd vele, de sok ember életét könnyítheti meg.

A vállalat a TouchBIOS alkalmazást a hírek szerint először az Intel Z68-as vezérlőlapkára épülő alaplapjaihoz csomagolja, de lényegében bármelyik régebbi termék támogatható vele. Persze sokkal valószínűbb, hogy a program inkább az új alaplapok exkluzív extraszolgáltatása lesz.

A Gigabyte egyébként nem áll jól a BIOS leváltására készült EFI implementálása kapcsán. A konkurens vállalatok előnyben vannak ezen a területen, ám tény, hogy a hagyományos BIOS rideg és elavult megjelenése ellenére átláthatóbb a legtöbb felhasználó számára. Persze az EFI-nek is lehet letisztult felhasználói felületet kölcsönözni, de a gyártók egyelőre a csinos megjelenés mellett teszik le a voksukat, ami ha ritkán is, de a használhatóság rovására megy. Az EFI tényleges előnyének a GUID támogatása mondható, amivel kezelhetőek a 2,1 TB-nál nagyobb partíciók is, de ezt a kérdést a Gigabyte már megoldotta a BIOS használata mellett is.

Előzmények

Hirdetés