Két új fényképezőgéppel indítja a napot a Fuji: íme, az X-E2 és az XQ1

FujiFilm X-E2

A Fuji X-E1 a mai napig egy remek fényképezőgép, amit tesztünk során mi is nagyon megszerettünk, azonban az X100S és az X20 fejlesztései után várható volt, hogy hamarosan ennek a rendszerkompaktnak is eljön az utódja, ami szintén felvonultatja majd ezeket az újításokat, melyekkel egy még jobb, még érettebb fotómasina születhet. Nem csoda hát, hogy az X-E2-ben már a Fuji APS-C méretű X-Trans CMOS II képérzékelője és a kétszeresre növelt sebességű EXR Processor II szerepel. Az X-Trans CMOS II szenzor továbbra is 16 MP felbontású, és továbbra is egy teljesen egyedi színszűrővel rendelkezik, amely eltér a hagyományos Bayer-félétől, és aminek hála nincs szükség aluláteresztő szűrőre a képszenzor előtt. Az újdonság a lapkán elhelyezett több mint 100 000 fázisérzékelő AF mezőben rejlik, melyek segítségével az X-E2 immár hibrid autofókusszal rendelkezik. Ez a hibrid élességállítás pedig sokkal gyorsabb a korábbinál: a gyári adatok szerint csupán 0,08 mp szükséges a fókuszáláshoz. Az AF rendszer egyébként automatikusan dönti el, hogy a kontrasztérzékeléses, vagy a fáziskülönbséges módszer alapján fókuszáljon.

A képminőség továbbnövelését a Fuji Lens Modulation Optimizer (LMO) technológiája szolgálja, ami az objektív több paramétere alapján korrigálja valós időben a diffrakció általi elmosódást az egyes rekeszértékeken (az eljárás az összes Fuji XF objektívvel működik). Az X-E2-nek azonban nem csak az élességállítási sebessége fejlődött hatalmasat a korábbi modellhez képest, hanem a feléledési késleltetése (0,5 mp), a zár késlekedése (0,05 mp), valamint a sorozatfelvételi sebessége (7 kép/mp 28 kép erejéig) egyaránt. Az OLED paneles elektronikus kereső felbontása 2,36 millió képpont, képe a Fuji speciális korrekciós lencséinek köszönhetően pedig torzításoktól mentes. A hátlapon található LCD is új: átlója immár 3”, felbontása pedig 1,04 millió képpont. A kijelzőt fedő, tükröződésgátló üvegréteg ráadásul ellenáll a karcolásoknak.

A gyorsabb és pontosabb automatikus élességállítás mellett mindenképp említést érdemel az X100S-ben már megismert Digital Split Image technológia, ami hasonlóan működik, mint a távmérős fényképezőgépek manuális fókuszsegédje. Idézet a Fuji X100S-ről szóló cikkünkből: „[…]A „Digitális osztott kép” kicsit hasonlít a távmérős és a törőékes fókuszmódszerekre, de igazából mégis eltér mindkettőtől. Ha bekapcsoljuk a menüben ezt a fókuszsegédet, akkor a képernyő (vagy az elektronikus kereső) képének közepén megjelenik négy fekete-fehér sáv, melyek – ha a kép életlen – egymáshoz képest eltolt képtartalommal rendelkeznek. Ahogy tekerjük az élességállító gyűrűt, úgy közeledik a sávok képtartalma egymáshoz.”

További extra a beépített Wi-Fi modul, aminek segítségével – és persze a Fuji saját iOS és Android kompatibilis alkalmazásával karöltve – zavaró vezetékek nélkül is továbbíthatjuk képeinket a fényképezőgép és okostelefonunk, táblagépünk, vagy akár számítógépünk között. Határozott előrelépés a 14-bites RAW formátum, a gépen belüli RAW-hívás szolgáltatás, amivel számítógép nélkül is „előhívhatjuk” nyers képeinket (azaz gyorsan konvertálhatunk RAW-ból JPEG képet) és a továbbfejlesztett mozgóképfelvétel. Utóbbival most már 1920x1080 pixeles felbontás mellett is elérhető a 60p, 50p képfrissítési frekvencia, de a követő AF sebessége és pontossága is rengeteget javult. Az X-E2 36 Mbps-os adatfolyamot készít mozgóképfelvételkor.

A FujiFilm X-E2 fontosabb paraméterei:

  • Szenzor: 16 MP-es, APS-C méretű X-Trans CMOS II egyedi színszűrővel, AA szűrő nélkül
  • Képfeldolgozó egység: EXR Processor II CPU
  • Érzékenységi tartomány: ISO 200-6400 ami kiterjeszthető ISO 100-25 600-ig
  • Bajonett: FujiFilm X
  • Képjavító funkció: Lens Modulation Optimizer algoritmus
  • EVF: 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső
  • LCD: 3”-os, 1,04 millió képpontos felbontású TFT LCD
  • Wi-Fi: van
  • Filmfelvétel: legfeljebb Full HD felbontásban 60p, 50p képfrissítési frekvenciával

FujiFilm XQ1

„Fuji X-minőség a legkisebb méretben” – akár így is lehetne jellemezni a Fuji legújabb csúcskompaktját, az XQ1-et, amelynek 2/3”-os X-Trans CMOS II képérzékelőjére egy ekv. 25-100 mm-es, F1.8-4.9 kezdő fényértékű Fujinon optika rajzol (4 aszférikus és 3 extra alacsony szórású lencsetag, melyek a Fuji HT-EBC bevonatával vannak ellátva). A kis bestia gyakorlatilag minden jót megörökölt a korábban bemutatott X20-tól, így a 12 MP-es, AA szűrő nélküli szenzoron kívül az EXR Processor II képfeldolgozó egységet is. De nem csak a képminőség, hanem a sebesség is csúcson jár az XQ1-ben, hiszen az AF rendszernek csupán 0,06 mp-re van szüksége az élesre álláshoz. Az érzékenységet ISO 100-12 800 között állíthatjuk be igényeinknek megfelelően, de a bemozdulásokat nem csak a magas ISO értékekkel, hanem az optikai, 3 FÉ-s előnyt ígérő képstabilizátorral is megelőzhetjük.

Természetesen ezzel a készülékkel is megkapjuk a Lens Modulation Optimizer képjavító algoritmust, a beépített Wi-Fi modult a teljes funkcionalitással, a Fujitól megszokott filmszimulációs módokat és a teljes manuális expozícióvezérlést. A FujiFilm XQ1 hátoldalán egy 3”-os, 920 000 képpontos kijelzőn komponálhatjuk a képünket, amit a gyártó tükröződésgátló üveggel látott el. Mivel ez az apróság (100 x 58,5 x 33,3 mm) is képes a RAW fájlok használatára, ezért itt is megtalálható, használható a beépített RAW hívó szolgáltatás. Videofelvételnél sincs szégyenkeznivalója a mini-masinának, mert mozgóképeink legfeljebb 1920x1080 pixelesek lehetnek 60p, 50p képfrissítési frekvenciával.

A FujiFilm XQ1 fontosabb paraméterei:

  • Szenzor: 12 MP-es, 2/3”-os X-Trans CMOS II lapka AA szűrő nélkül, egyedi színszűrővel
  • Érzékenységi tartomány: ISO 100-12 800
  • Jelfeldolgozás: EXR Processor II CPU
  • Objektív: Fujinon 6,4-25,6 mm F1.8-4.9 (ekv. 25-100 mm) zoomobjektív
  • Képjavító algoritmus: van, Lens Modulation Optimizer
  • Wi-Fi: van
  • LCD: 3”-os, 920 000 képpontos felbontású TFT LCD
  • Filmfelvétel: maximum 1920x1080 @ 60p, 50p

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés