Végre referenciadizájnt kapott az Imagination sugárkövetésre tervezett GPU IP-je

Az Imagination még az előző év tavaszán jelentette be, hogy sugárkövetéssel turbózza fel grafikus vezérlőit. Egészen pontosan a Wizard architektúráról van szó, amelyre a vállalat a PowerVR GR6500-as GPU IP-t kínálja. Bár ez a rendszer gyakorlatilag hónapok óta licencelhető, túl nagy sikereket még nem ért el, ami nagyrészt köszönhető annak, hogy sok potenciális ügyfél túl kockázatosnak tartja a bevetését, hiszen egyetlen program sem képes használni az előnyeit. Persze ettől a mai alkalmazásokban még működik normál IGP-ként is, de ha ilyet szeretne egy cég, akkor szimplán kér egy hagyományosnak tekinthető PowerVR licencet.

Hirdetés

A terjedés előremozdítása érdekében az Imagination elkészítette a PowerVR GR6500-as GPU IP készre optimalizált dizájnját, ami azt jelenti, hogy nem csak a szintetikus dizájnt lehet licencelni, hanem magát a fizikai implementációt is. Ez azoknak a cégeknek segít, amelyek nem szoktak önálló fizikai implementációt tervezni, hiszen utóbbi elég kockázatosnak tekinthető, és manapság kifizetődőbb egy készre optimalizált dizájnt igényelni, jelentősen csökkentve a fejlesztési kockázatokat.


A Wizard architektúra előnyei

Az Imagination a terjedés felgyorsítása érdekében a fejlesztőknek biztosít egy tesztlapkát, amelyre komolyabb munkák is elkezdődhetnek. Eddig sajnos egy FPGA volt kiadva a fejlesztőknek, amely működött ugyan, de a valós teljesítménnyel nem voltak tisztában az érintettek. Most viszont egy tényleges PowerVR GR6500-at kap minden fontos szoftverfejlesztő partner.

Valószínűleg az Imagination arra számít, hogy a készre optimalizált dizájnt pár kisebb rendszerchipek terjedésében utazó cég be fogja vetni, hiszen tekintve a kiugrási lehetőséggel járó előnyöket a kockázatok így már tényleg minimálisak. Még ha nem is jön be a terv, a PowerVR GR6500-as GPU IP működik normál IGP-ként is, tehát hátrány a végfelhasználót nem fogja érni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés