IBM ThinkPad T43 noteszgép Sonoma-alapokon

Az IBM bejelentette az Intel Sonoma kódnéven emlegetett, megújult Centrino platformjára alapozó ThinkPad T43 notebookját. A friss  hardvert az IBM elsősorban üzleti felhasználóknak szánt új funkciókkal is gazdagította. Az Antidote Delivery Manager a gyártó noteszgépeiben eddig is meglévő, ThinkVantage gyűjtőnév alatt összefoglalt adatmentő és biztonsági szolgáltatáscsomagot egészíti ki. Segítségével a rendszergazda a vállalati hálózatba kapcsolt gépeken saját szkriptek segítségével távolról is elvégezheti a vírusadatbázis vagy az operációs rendszer frissítését, víruskeresést vagy más karbantartó programokat futtathat, és szükség esetén a gép újraindítását is kezdeményezheti.

Ha maga a Windows károsodott volna, a Rescue and Recovery 2.0 révén bootolás közben lehetőség nyílik egy mini operációs rendszer indítására, amellyel a rendszer legfontosabb funkcióihoz és a fájlokhoz lehet hozzáférni, és szerencsés esetben ki is lehet küszöbölni a hibát. Egyes modelleket a felhasználót azonosító ujjlenyomat-olvasóval is felszerelnek, mechanikai behatások ellen pedig az Active Protection System hivatott védeni a winchestert – beépített „lökhárítóval” és a lemezműveletek átmeneti letiltásával a küszöbértéket meghaladó, azaz a szabadesésre jellemző gyorsulás esetén. Az új Power Manager révén a felhasználó maga is szabályozhatja a processzor sebességét és a hűtőventilátor fordulatszámát, így nemcsak csendesebb eszközhöz juthat, de megnövelheti a közepes terhelésnél 4 óra körüli akkumulátoros üzemidőt. A Power Managerben különböző profilok is létrehozhatók, így az adott alkalmazáshoz, illetve szituációhoz igazítható az energiamenedzsment.

A ThinkPad T43 az 533 MHz-es rendszerbusszal készülő, Dothan-magos Pentium M processzorok, a mobil i915 chipsetek és az Intel PRO/Wireless 2200BG vagy 2195ABG Wi-Fi vezérlők kombinációira épül, s egyéb paraméterei tekintetében is meglehetősen rugalmasan konfigurálható a vásárlók igényei szerint. A rendszermemória legfeljebb 2 GB lehet, az IBM alapvetően a DDR2 típusú modulokra alapoz; a merevlemez kapacitása jelenleg maximum 80 GB; bővítőhelyként egy PC Card és egy Express Card slot áll rendelkezésre. A grafikus vezérlő integrált megoldás esetén az Intel GMA900, de ATI Mobility Radeon X300 vagy ATI Mobility FireGL V3200 videokártyával is rendelhető a ThinkPad T43.

A 14,1 hüvelykes kijelzővel ellátott noteszgép tömege – akkumulátorral együtt – 2,3 kg körül van, mérete 311 x 255 x 26,6 mm; a 15 hüvelykes monitorral szerelt modellek tömege mintegy 2,6 kg, méretük pedig 329 x 268 x 31 mm. A kereskedelmi forgalomban február végén megjelenő ThinkPad T43 ára természetesen kiépítéstől függ, a belépő szint 1500 dollár körül várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés