Roppant takarékos memóriákkal állt elő a Hynix

A Hynix bejelentette, hogy elkészültek a legújabb, DDR3L szabványú memórialapkákkal, mely 2, 4 és 8 gigabites kapacitás mellett érhetők el, gyártásuk pedig 20 nm-es osztályú node-on valósul meg. A fejlesztés során az energiatakarékosság volt a fő szempont, így a JEDEC specifikációinak megfelelően az 1600 MHz-es effektív órajelre képes újdonságok 1,35 V-on üzemelnek, vagyis eleve kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos termékek, de még ennél is fontosabb újítás a TCSR technológia beépítése.

A Hynix elmondása szerint a mai memóriák nem elég energiatakarékosak terhelés nélküli környezetben. Ez abból a szempontból gond, hogy a legtöbb gépet a felhasználó nem terheli túlzottan, de a memóriák frissítési paramétere ekkor is változatlan. A TCSR technológia lényegében erre próbál megoldást találni, és a frissítési gyakoriságot módosítva csökkenteni a lapkák terhelés nélküli fogyasztását. A Hynix elmondása szerint a TCSR-t alkalmazó DDR3L-RS (reduced standby) memóriák 70%-kal kevesebb áramerősséget igényelnek a működéshez, mint a hagyományos DDR3L szabványú modulok. Ez a mobil eszközökben érezhetően növelheti az üzemidőt, így a gyártóknak érdemes lesz megfontolniuk a termékek alkalmazását. Talán ebből a szempontból nem meglepő, hogy a Hynix a gyártásra kerülő lapkákból csak SO-DIMM modulokat tervez, méghozzá 2, 4 és 8 GB-os kapacitás mellett.

A termékek mintáit a partnerek már rendelhetik, és meg kell jegyezni, hogy a DDR3L-RS alternatívája lehet az LPDDR3-nak is, mivel előbbi ára olcsóbb, a fogyasztás pedig hasonló. Persze az LPDDR3 karakterisztikája az ultramobil termékek (például okostelefon) esetében még mindig kedvezőbb, de a tabletek szempontjából már el lehet gondolkodni az olcsóbb DDR3L-RS használatán.

A Hynix szerint a reduced standby memóriák fontosak a mobil irányba tartó jövő szempontjából, így ezzel kapcsolatban konkrét útitervet építettek ki a DDR4-re is. Papíron nagyon ígéretes a rendszer, így ha a gyakorlatban is hozza a Hynix által közölt mutatókat, akkor rendkívül sikeresek lehetnek az új típusú memóriák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés