HTPC-király lehet az Asus F1A75-I Deluxe

Az Asus bejelentette, hogy érkezik az F1A75-I Deluxe jelzésű alaplap, melyet a vállalat a legkorszerűbb HTPC-kbe szán. A Mini-ITX-es termék ennek megfelelően gyakorlatilag minden igényt kielégít, ami 2011-ben felmerülhet. A Socket FM1-es foglalattal rendelkező újdonság az AMD A szériás APU-jait fogadja, azon belül is érdemes a szeptemberben érkező 65 wattos lapkák után kutatni, bár ez nem feltétel, ugyanis a termék a jelenlegi, 100 wattos TDP osztályba sorolt megoldásokat is támogatja, csupán a HTPC-kbe nem ideális ez a fogyasztási szint.


[+]

Az A75-ös vezérlőhíddal felvértezett alaplapon két darab DDR3-as DIMM foglalat található, a processzor kétcsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan is támogatja az 1866 MHz-es memóriákat. Az esetleges bővítőkártyát egy PCI Express x16-os interfész várja, így egy megfelelő VGA vásárlása esetén a Dual Graphics mód is aktiválható. A meghajtókat négy darab 6 Gbps-os SATA csatlakozóra lehet kötni, továbbá számos USB 3.0-s port, illetve egy eSATA aljzat is lesz az alaplapon. A hálózati kommunikációt a Gigabit Ethernet biztosítja, és nem hiányzik a Wi-Fi, valamint a Bluetooth modul, illetve az 5.1-es hangkodek sem, a hátlapon pedig DVI, HDMI 1.4-es és DisplayPort 1.2-es kimenet található az optikai hangkimenetek mellett. A termék konfigurálását UEFI BIOS-ban lehet majd elvégezni.


[+]

Az alaplap egy A szériás Fusion APU mellett lényegében tökéletes HTPC-nek tekinthető, hiszen az AMD új lapkájának UVD 3.0-s motorja kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását, emellett a 23,976 Hz-es lejátszási mód sem jelent akadályt. Ezenkívül a grafikus mag ereje elég nagy ahhoz, hogy a videókra képminőséget javító post-process szűrőket helyezzen a felhasználó, sőt egyes programokban az OpenCL illetve a DirectCompute felületen történő felskálázás is lehetséges. A rendszer gyomrát a 3D-s Blu-ray filmek sem fekszik majd meg, ám ebben az esetben szükség van egy megfelelő, sztereó 3D-s megjelenítésre is képes kijelzőre. Az internetezés szempontjából a rendszer szintén nem vall szégyent, hiszen képes a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával a weboldalak megjelenítését gyorsítani, továbbá támogatja a WebGL-t is, illetve a flashvideók gyorsítása sem jelent akadályt. További extra, hogy az IGP teljesítménye a hétköznapi játékosoknak is bőven elég.

Az Asus a termék áráról még nem nyilatkozott, a megjelenés pedig szeptemberben esedékes, várhatóan a 65 wattos Fusion APU-k hivatalos debütálásával párhuzamosan.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés