A HiSilicon is szemez az ARM-os szerverpiaccal

A nemrég megrendezett Linaro Connect alkalmával igen világossá vált, hogy az ARM szerverpiaci terveit nagyon sokat komolyan veszik. A szoftver fejlődése mellett egyre több cég érez késztetést arra, hogy szerverekbe szánt ARMv8-as lapkát tervezzenek. A HiSilicon utóbbi kategóriába tartozik, és az említett rendezvényen be is mutattak egy működő, D02 jelzésű prototípus alaplapot, amely némileg csonka volt, de ez a tervezés alatt álló rendszereknél megszokott.

A két processzort is támogató alaplapon egy darab HiSilicon PhosphorV660 Hip05 SoC dolgozott, amelynek nem biztos, hogy ez lesz a végleges neve, de jelenleg így emlegetik a tervezők. A lapkából két verzió lesz. Az egyikben 16, míg a másikban 32 darab ARM Cortex-A57-es processzormag található, amelyek maximum 2,1 GHz-en üzemelhetnek, 32 MB-os L3 gyorsítótár mellett. Az integrált kétcsatornás memóriavezérlőhöz négy darab DDR3 szabványú memóriamodul társítható, továbbá a lapkákban lesz még 12 darab SAS 3.0-s interfész, valamint két darab 1 és két darab 10 gigabites Ethernet aljzatot támogató vezérlő. Emellett a szerverekben fontos egyéb csatolók sem maradnak el.

Fontos kiemelni, hogy a HiSilicon lapkája nem követi az aktuális az ARM SBSA (Server Base System Architecture) specifikációkat, mivel ez jelen formájában a GIC (Generic Interrupt Controller) a v2-es szabványnál tart, amely lapkánként maximum nyolc darab processzormagot enged beépíteni. Ennél többre a GIC v3-as verzióval van lehetőség, de ezt az ARM még nem véglegesítette, így a HiSilicon saját fejlesztésű belső összeköttetést használ. Ez önmagában nem gond, viszont így a vállalat szerverekbe szánt lapkáira módosított operációs rendszerek, BIOS-ok és programok szükségesek, ami saját költségen kivitelezhető, de az ARM-ra úgymond partnerként ebben az esetben nem számíthatnak.

A prototípusra egyébként telepíthetők az Ubuntu, a Debian, az OpenSUSE és Fedora friss Linux disztribúciói, illetve egy komplett hackelési kézikönyv is jár hozzá. Azt egyelőre nem tudni, hogy a HiSilicon PhosphorV660 Hip05 rendszerchipre épülő szerverek mikor kerülhetnek piacra, de a tesztalaplapra már le lehet adni a rendeléseket. A HiSilicon elsődlegesen a kisebb szerverek és a beágyazott rendszerek piacát szemelte ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés