A Facebooknak tervez szerverprocesszort az AMD?

Az AMD még az elmúlt év végén erősítette meg, hogy az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokba szállított rendszerchipek mellett még két egyedi megrendelésre készülő lapkát fejlesztenek, amelyek közül ráadásul egyik nem játékra készül. Erről sajnos nehéz volt megfejteni, hogy ki lehet a megrendelő. A játékra szánt SoC esetében a Nintendo adja magát, főleg úgy, hogy szinte egymás mellett készülnek el, de a másik fejlesztésről semmit sem lehetett tudni.

A KitGuru szerint a titokzatos megrendelő a Facebook. Ez már csak azért is logikus, mert az AMD nemrég pont arról beszélt, hogy jelenleg is dolgoznak egy szerverekbe szánt egyedi tervezésű lapkán. Az említett média a forrására hivatkozva egy ARMv8-as Opteronról számolt be, amelynek a gyorsítóit és a vezérlőit teljesen a Facebook igényeihez igazítják.

A Facebook is régóta beszél arról, hogy az általánosan tervezett szerverek nem teljesen felelnek meg az igényeiknek. Éppen ezért dolgozták ki Open Compute Project kezdeményezést, amelynek a fő célja a jobb energiahatékonyság elérése volt az általánosan tervezett szerverdizájnokhoz viszonyítva. Emellett a Facebook akkora ügyfél, hogy a processzortervezés során a partnereik az igényeiket figyelembe veszik, de ez nem feltétlenül elég.

Abszolút elképzelhető, hogy a Facebook a következő lépcsőnek az egyedi lapkákat tekinti, amire az AMD-nek pont van egy üzletága, amely ezeket az igényeket kielégíti. Egy ténylegesen a Facebook igényeire tervezett rendszerchippel, illetve szerverdizájnnal a vállalat lényeges előrelépést tudna elérni az energiahatékonyság területén, ami tulajdonképpen megérné a komoly fejlesztési költségek felvállalását is, hiszen pár éves viszonylatban a rendszer bőven megtérülne. Később akár a Facebook saját processzorokat is tervezhetne magának, de ez még utópia, egyelőre a vállalat erre önerőből – tapasztalat hiányában – még nem képes. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a Facebook komoly gondnak tekinti a nem hatékony szerverdizájnokat, és hajlandó olyan ösvényre is lépni, amelyet még senki sem taposott ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés