Százmagos ARMv8-as processzorban hasznosítja a Tilera technológiáit az EZchip

Az EZchip név sokak számára ismeretlennek tűnhet, de a Tilera felvásárlása után egyre nagyobb figyelmet kap a cég, hiszen mindenki azt várja, hogy az akvizícióval megszerzett technológiák milyen formában kapnak helyet a tervekben.

Az Ezchip a Linley Data Center konferencián bejelentette, hogy a Tilera technológiáit részben felhasználja az új TILE-Mx termékcsaládba tartozó lapkák fejlesztésénél. Többek között megmarad a lapkán belüli magok összeköttetésére használt belső hálózati interfész, amely a Tilera TILE-Gx 3000 termékcsaládjában igen jól működött. Ugyanakkor az Ezchip úgy döntött, hogy a saját architektúrára épülő magok helyére ARMv8-as alapokot fog használni, így az eddigi magokat leváltják az ARM Cortex-A53-as fejlesztései. Itt fontos megemlíteni, hogy az Ezchip az ARM dizájnját kényszerűen mindenképpen áttervezi, mivel eredeti formájában nem kompatibilis a Tilera lapkán belüli hálózatos összeköttetésével, de a Cortex-A53-as jelölés megmarad, ugyanis maguk a processzormagok szigorúan a belső működés tekintetében nem változnak.

Az új TILE-Mx termékcsalád legerősebb lapkája 100 darab ARM Cortex-A53-as processzormagot tartalmaz, de lesznek olcsóbb alternatívák is 64, illetve 36 darab processzormaggal. Ezek mellett számos fixfunkciós egységet is tartalmaznak majd a lapkák, amelyek a különböző feladatokat gyorsítják, illetve nem maradnak le a PCI Express csatornák, illetve az Ethernet interfészek (1, 10, 25, 40, 50 és 100 gigabites) sem. Az Ezchip szerint a csúcsmodell 200 gigabites áteresztőképességgel rendelkezik, ami ideális a nagy teljesítményű hálózati rendszerekbe.

Az Ezchip TILE-Mx termékcsalád termékmintái másfél év múlva lesznek elérhetők, míg a forgalmazás 2017-ben kezdődhet meg. A szoftveres oldalon a vállalat nagyrészt az ARM szoftveres támogatására épít, de ilyen speciális lapkánál ezt ki kell egészíteni saját szoftveres háttérrel is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés